CONTRACT DE 166 MILIOANE DE LEI – S-a semnat contractul de execuție a lucrărilor de racordare la rețeaua de gaze naturale a orașului Vișeu de Sus

0
382

REȚEA DE GAZE NATURALE – VIȘEU DE SUS. Administrația publică locală din orașul maramurșean Vișeu de Sus, controlată de edilul Vasile Coman Vărzaru (PSD), a semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor de realizare a rețelei de gaze, inclusiv achiziționarea și montarea contoarelor individuale inteligente.

 

Contractul, semnat la 25 ianuarie 2024 cu asocierea de firme IRIGC Întreprinderea de Reparații și Instalații Gaze și Construcții Impex SRL & Antoprest Activ & Habau, are valoarea totală de 166 de milioane de lei (exact: 166.253.483,90 lei, sumă care include TVA), câștigătorul ofertând doar cu… 22 de lei sub estimarea maximă a beneficiarului (Primăria Vișeu de Sus), fiindcă a fost unicul ofertant – criteriul de atribuire a fost Cel mai bun raport calitate-preț, prețul având o pondere de 40% în decizie.

 

Lucrările de la Vișeu de Sus trebuie finalizate în 3 ani. Asocierea celor trei firme au contractat în octombrie 2023 și rețeaua de gaze din comuna Moisei (contract de 108,29 milioane de lei), iar IRIGC și Habau au contractat luna trecută și rețeaua de gaze naturale din comuna Bârsana, contract de 44,48 de milioane de lei.

 

Identitățile câștigătorilor și detalii despre aceștia
Firma IRIGC Întreprinderea de Reparații și Instalații Gaze și Construcții Impex SRL (cunoscută sub denumirea simplificată IRIGC Impex), lider de asociere, este înregistrată în București (cu 9 puncte de lucru înregistrate în București, Ilfov, Brașov, Dolj și Gorj) și este specializată pe lucrări de construcție a proiectelor utilitare. Este fosta firmă a statului din perioada comunistă, Instalatorul Bucureşti, care lucrează în domeniul gazelor naturale încă din 1982. Societatea este acum deținută de Traian Popa (68 de ani, asociat unic), fost secretar de stat în Ministerul Economiei, numit în ianuarie 2005 și responsabil de sectorul petrol și gaze. În 2022 a avut o cifră de afaceri de aproape 65 de milioane de lei (în scădere cu 50% față de anul precedent) și un profit net de circa 15 milioane de lei, realizat cu 248 de angajați, dar și datorii declarate de aproape 42 de milioane de lei.
Firma Antoprest Activ SRL, asociat secundar, este înregistrată în București și este specializată pe lucrări de construcție a proiectelor utilitare. Societatea este controlată de Mihai Tiberiu Popa (deține 76% din părțile sociale ale firmei și este fost manager pe marile proiecte ale IRIGC Impex – asociat minoritar este Alina Antonescu, cu 24%). În 2022, a înregistrat o cifră de afaceri de 1,63 milioane de lei (doar circa 13% din cifra de afaceri a anului anterior) și un profit net de 20.000 lei, realizat cu 43 de angajați, dar și datorii de 11 milioane de lei.
Firma Habau SRL, asociat secundar, este înregistrată în Ploiești (jud. Prahova) și este specializată pe lucrări de instalații pentru construcții. Este fosta PPS Popeline Systems Romania SRL. Societatea, care a realizat gazoductul de 86 de kilometri Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Borșa, în care se „înțeapă” acum localitățile din Maramureșul istoric, este subsidiara din România a concernului austriac Habau Hoch und Tiefbaugesellschaft Mbh., controlat de Peter Halatschek, Frantz Rumpler și Heindl Georgine Rumpler. În 2022, firma a raportat o cifră de afaceri de 114,74 milioane de lei și o pierdere netă de 26 de milioane de lei. Are 235 de angajați și datorii de peste 209 milioane de lei, fiind administrată de Roxana Theodora Gureanu și austriacul Karl Leidenfrost.

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here