EXCLUSIV – Top 20 de firme din Maramureș care au declarat cele mai mari profituri: bonus, cine le controlează și cum au evoluat

0
4577

TOP PROFIT MARAMUREȘ. În anul pandemic 2020, unul dificil pentru economia mondială din cauza restricțiilor numeroase și pe perioade îndelungate impuse din cauza pandemiei mondiale de COVID-19, cei 54.531 de agenți economici înregistrați în Maramureș (sigur, activitate economică reală au doar circa 60% dintre aceștia) au raportat un profit net de 1,6 miliarde lei (echivalentul a 331,26 milioane euro, la cursul mediu al anului trecut – sumă care reprezintă 1,13% din profitul net realizat la nivel național, adică infim).

 

În acest context, 2mnews și-a propus prin această scriere să vi-i prezinte de cei 20 care au raportat cele mai mari profituri nete în anul 2020, cu mențiunea că firmele sunt înscrise după localitatea în care este înregistrat sediul social, iar echivalarea la moneda europeană a fost calculată la cursul  mediu BNR al anului trecut, respectiv 1 euro = 4,8371 lei).

 

Înaintea prezentării, câteva sublinieri:

• În pofida contextului economic atipic, în 2020 firmele maramureșene au obținut un profit cumulat mai mare cu 100 de milioane de lei, compartiv cu 2019 (tradus în moneda europeană, în 2020 firmele din județ au raportat un profit mai mare cu circa 18 milioane de euro).

• 14 din cele mai profitabile 20 de firme din Maramureș sunt din municipiul reședință de județ, Baia Mare. Celelalte 6 sunt din Tăuții Măgherăuș (2), Sighetu Marmației, Târgu Lăupuș, Fărcașa și Vadu Izei.

• Printre producători, în topul celor mai profitabile 20 de firme din județul Maramureș sunt și două lanțuri de case de amanet și case de schimb valutar, un lanț de case de jocuri de noroc și un operator de tip monopol care prestează servicii publice.

 

Iată clasamentul profitabilității din economia maramureșeană a anului 2020:

 

  1. Eaton Electro Producție SRL Fărcașa: 57,04 milioane lei (11,79 milioane euro). Este fosta Moeller Electric, subsidiară a concernului american Eaton Corporation (unul dintre cei mai importanți producători mondiali de echipamente electrice de joasă tensiune și de soluții de automatizare). La nivelul holdingului, businessul este manageriat de americanul Craig Arnold (CEO și președinte al Consiliului de Administrație Eaton), iar subsidiara din Sârbi (com. Fărcașa) este manageriată de Pamela Voichița Pop. Este al doilea an consecutiv când firma se situează pe locul 1 în topul celor mai profitabile firme din județ.

 

  1. Aramis Invest SRL Baia Mare: 56,77 milioane lei (11,73 milioane euro). Producător de mobilă (în speță pentru IKEA – este cel mai mare furnizor de mobilă român pentru concernul suedez și prima firmă cu capital românesc care a intrat în top 50 al exportatorilor din România). Firma le aparține antreprenorilor români Vladimir Iacob (60%) şi lui Marius Șelescu (40%). În ultimii 3 ani a urcat câte un loc în topul profitabilității în economia județeană. Este firma cu cea mai mare cifră de afaceri din județ.

 

  1. Bertus SRL Baia Mare: 28,92 milioane lei (5,98 milioane euro). Este divizia caselor de amanet a BSG Amanet & Exchange. Firma este condusă de Cristian Fărcaș. În 2019 a fost new-entry în topul celor mai profitabile 10 firme din județ (pe locul 6), iar în 2020 a urcat pe podium (aproape că și-a dublat profitul în pademie).

 

  1. Maravet SRL Baia Mare: 20,50 milioane lei (4,24 milioane euro). Firma , comercializează echipamente medicale pentru uz veterinar, medicamente, suplimente și hrană pentru animale și a fost fondată de dr. Korponay Ferenc în 1998, fiind vândută (în două tranzacții, din 2015 și 2019) grupului farmaceutic american Henry Schein, condus acum de americanul Stanley M. Bergman. Este o prezență constantă în top 10 al profitabilității în Maramureș, acum fiind în urcare un loc (în 2019 a fost pe locul 5).

 

  1. Laguna Euromob SRL Vadu Izei: 20,43 milioane lei (4,22 milioane euro). Este producător de mobilier, deține brandul Laguna. Firma înregistrată în comuna Vadu Izei (are fabrica în satul Berbești) este controlată de sigheteanul Mircea Adrian Oros (soția sa, Maria Oros, deține Laguna Serv, o altă firmă a familiei prezentă în top 20 cele mai mari profituri din județ în 2020). Anul trecut, Laguna Euromob a fost pe locul 13 în topul profitabilității. Și această firmă și-a dublat profitul în anul pandemic.

 

  1. Ferma Zootehnică SRL Baia Mare: 15,85 milioane lei (3,27 milioane euro). Producător de carne și preparate din carne. Este controlat de familia Florin și Rodica Lazăr. Această firmă și-a mărit de peste 7 ori profitul în anul pandemic (a avut relativ aceeași cifră de afaceri și același număr de angajați ca în anul precedent). Firma și-a creat întreg lanțul de producție, de la cultivarea terenului cu produse pentru hrana animalelor, la ferme (de vaci, porci și oi), la abator, la distribuție a produselor și la comercializare (pe care o face exclusiv prin magazinele proprii – are deja câteva zeci).

 

  1. Optibelt Power Transmission SRL Tăuții Măgherăuș – 14,40 milioane lei (2,98 milioane euro). Este subsidiara locală a holdingului german Arntz Optibelt Group (una importantă, care generează circa 17% din cifra de afaceri totală a holdingului). Produce, preponderent, curele pentru autovehicule şi pentru aparate electrocasnice. Holdingul este condus de germanul Reinhold Mühlbeyer, iar fabrica din Tăuții Măgherăuș este manageriată de Kala Csaba. Firma-mamă, Arntz Beteiligungs GmbH & Co. KG, s-a înființat în anul… 1872, când Tăuții Măgherăuș nu era nici măcar comună.

 

  1. BSG Money Exchange SRL Baia Mare: 13,50 milioane lei (2,79 milioane euro). Firma deține un lanț de case de schimb valutar și amanet și este controlată de Aurel Ciprian Chira și Cristian Fărcaș. În cei 5 ani de existență și-a crescut profitul net anual de peste… 16.000 de ori. Realizează acest profit cu sub 90 de angajați.

 

  1. SIFA International SRL Baia Mare: 13,26 milioane lei (2,74 milioane euro). Producător de încălțăminte (confecționează fețe de încălțăminte). Firma este controlată de italianul Bruno Gambassi (70%) – ceilalți asociați sunt italienii Fausto Pigini (15%) și Simone Mori (15%). Are două fabrici în Baia Mare. Este o prezență constantă în topul celor mai profitabile 10 firme. (în 2018 a fost pe 7, în 2019 a fost pe 8, iar în 2020 a fost pe 9).

 

  1. Taparo SA Târgu Lăpuș: 9,89 milioane lei (2,04 milioane euro). Este producător de mobilier, produce în special pentru concernul suedez IKEA. Firma este controlată de inginerul Ioan Filip. După un an de pauză (2019, când s-a situat pe locul 31), revine în topul județean al profitabilității.

 

  1. Mobam SA Baia Mare: 9,85 milioane lei (2,03 milioane euro). Este fost producător de mobilă. A obținut profitul în urma tranzacției platformei industriale pe care a vândut-o către Avocado Development SRL, firmă prin care compania belgiană Mitiska REIM face achiziții imobiliare. Pe acel teren, localizat pe Bulevardul Unirii în Baia Mare, se construiește acum retail park-ul Baia Mare Shopping Park. Fabrica băimăreană Mobam SA s-a înființat în 1959 și și-a oprit activitatea în iunie 2019, din cauza reducerii cererii de mobilă din lemn masiv pe piața UE. Cei mai importanți acționari ai Mobam sunt: Gheorghe Iaklovszky – 14,22%, Mihai Dan Pitic – 13,54%, Alexandru Pop – 12,41%, Gheorghe Puț-Cozma – 10,29%, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului – 2,83% (alte aproximativ 42% din acțiuni fiind deținute, în procente mai mici, de diverși acționari).

 

  1. Interconti Industrie SRL Baia Mare: 9,67 milioane lei (2 milioane euro). Firma este specializată pe comerț cu piese și accesorii pentru autovehicule. Este subsidiară a firmei germane Interconti Industrie GmbH (are fabrici în Germania, Cehia și România), producător de piese și accesorii de telecomunicații auto. În ultimii ani, prezență constantă în topul profitabilității din economia maramureșeană (în 2018 – locul 9, în 2019 – locul 7, în 2020 – locul 12). Anul trecut a raportat o scădere cu 38% a profitului net. Subsidiara din Maramureș, care are 8 angajați, este administrată de Anca Raluca Crăciunaș. Firma din Baia Mare a fost fondată în 2004 și extinsă în 2009.

 

  1. Laguna Serv SRL Sighetu Marmației: 8,73 milioane lei (1,80 milioane euro). Este producător de mobilă, are 237 de angajați. Firmă înregistrată în Sighetu Marmației și controlată de Maria Oros (soția lui Mircea Adrian Oros, care deține Laguna Euromob, firma de pe locul 4 în acest top al profitabilității declarate). A urcat de pe locul 24 în topul județean al profitabilității, după ce și-a crescut profitul net cu circa 61%.

 

  1. Weidmüller Interface România SRL Tăuții Măgherăuș: 8,29 milioane lei (1,71 milioane euro). Este subsidiara grupului german Weidmüller Interface Gmbh & Co.Kg, înființată în 1997. Holdingul german este prezent în peste 80 de ţări în industrii precum construcţia de maşini, industria prelucrătoare, fabricarea de dispozitive, sectorul energetic şi ingineria transporturilor. În 2020, firma a raportat cel mai mare profit din istoria economică a societății.

 

  1. Steelcorp Distribution SRL Baia Mare: 8 milioane lei (1,65 milioane euro). Firma, care are 35 de angajați și este controlată de Sorin Daniel Fonai, comercializează materiale utilizate în construcții. În 2020 a raportat cel mai mare profit net din istoria firmei (aproape dublu decât în anul precedent).

 

  1. Italsofa România SRL Baia Mare – 7,8 milioane lei (1,8 milioane euro). Este subsidiara din România a grupului italian Natuzzi (controlat de Pasquale Natuzzi), specializată în producţia de canapele şi somiere. Firma este o prezență constantă în top 20 profit, dar este în continuă cădere (în 2018 a fost pe locul 8, în 2019 a fost pe locul 11, în 2020 este pe locul 16).

 

  1. Vital SA Baia Mare – 7,55 milioane lei (1,56 milioane euro). Este operatorul public de apă-canal din Maramureș (prestează servicii de alimentare cu apă și canalizare în 10 municipii și orașe și în 9 comune din județ). În 2020 a avut o cifră de afaceri-record și a lucrat cu un profit net uriaș pentru o firmă care prestează servicii de tip monopol: 9,58%. Firma este condusă de Alexandrina Bancoș (director general) și Ioan Mircea Mecea (director general adjunct) și este controlată de administrația publică a municipiului Baia Mare (aflată sub tutela primarului Cătălin Cherecheș), care deține 87,768% din acțiuni (restul acțiunilor sunt împărțite între Consiliul Județean Maramureș – 3,476%, Sighetu Marmației – 2,63% și Baia Sprie, Cavnic, Seini, Șomcuta Mare, Târgu Lăpuș, Tăuții Măgherăuș – care dețin fiecare 0,876% – și Vișeu de Sus – 0,87%).

 

  1. Lucky Seven Gambling SRL Baia Mare: 7,54 milioane lei (1,56 milioane euro). Firma, care are 109 angajați, activează susținut pe piața jocurilor de noroc de tip casino din anul 2014, este controlată de Viorel Gheroghe Cozma (46 de ani) și Claudiu Gavril Orha (50 de ani). Anul trecut, firma a fost pe locul 12 în topul profitabilității din județ, cu un profit net de circa 2,2 milioane de euro.

 

  1. Electro Sistem SRL Baia Mare: 7,23 milioane lei (1,50 milioane euro). Firma este specializată în producția de posturi de transformare prefabricate, celule și tablouri electrice și comercializarea de echipamente de medie și joasă tensiune pentru sistemele de distribuție a energiei electrice. Firma, care are 355 de angajați și este controlată de Ștefan Blaskó și Roland Kerekes, și-a dublat anul trecut profitul net.

 

  1. PGA Electric SRL Baia Mare: 6,99 milioane lei (1,44 milioane euro). Este producător de cabluri electrice din aluminiu şi echipamente de distribuţie şi contorizare a energiei electrice. Firma are 227 de angajați și anul trecut a raportat cea mai mare cifră de afaceri și cel mai mare profit net din istoria firmei. Societatea este controlată de antreprenorul Bogdan Bumbuk și a anunțat o investiţie în extinderea producţiei estimată la 5 milioane de euro, printr-o finanțare parțială prin Programul Operaţional Regional (POR).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here