EXCLUSIV – Mircea Cirț are oficial partid: Partidului Verticala Nouă i-a fost acordată personalitate juridică și a fost înscris în Registrul partidelor politice

3
2612
Mircea Cirț

DECIZIE DEFINITIVĂ. Candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Baia Mare la alegerile locale din 2020, Mircea Cirț (acum consilier local), are oficial partid. Partidul său. Joi, 23 noiembrie 2023, Partidului Verticala Nouă i-a fost acordată personalitate juridică și prin decizia magistratului Tribunalului București va fi înscris în Registrul partidelor politice.

 

Cererea de înregistrare a noului partid a fost depusă la 24 august 2023, așa cum 2mnews a precizat la momentul respectiv (detalii AICI) de trei persoane – Adriana Viorica Cirț (soția lui Mircea Cirț), Alina Ioana Onea și Daniel Ioan Zaharie -, fapt posibil din 2015, după modificarea Legii partidelor politice, potrivit căreia este permisă formarea unui partid politic cu 3 semnături (inițial, legea prevedea o listă de 25.000 de susținători, cu reședința în cel puțin 18 județe și București, însă la cererea Partidului Pirat din România, neînregistrat, Curtea Constituțională a anulat cerința ca fiind neconstituțională, iar la 6 mai 2015 Parlamentul a aprobat versiunea modificată a legii, permițând formarea unui partid politic cu 3 solicitanți).

 

De înregistrarea partidului s-a ocupat Societatea Civilă de Avocați Iordăchescu & Asociații (fondată de avocatul Eugen Iordăchescu).

 

Mircea Cirț (50 de ani) este licențiat în management, absolvent de Master în Administrarea Afacerilor (MBA) – la Zürich International Business School din Elveția – și fondator al ATP Exodus Group (afacere pe care a pornit-o în 1995, de la un magazin de piese auto). A fost principalul contracandidat din 2020 al fostului primar Cătălin Cherecheș (condamnat pentru corupție și fugit din țară). Cirț a fost votat la alegerile precedente de 11.599 de băimăreni cu drept de vot, deși nu a fost susținut în mod real de partidul pentru care a candidat (PNL), fiind învins de Chercheș cu o diferență de 5.440 de voturi (fostul edil a câștigat cu 17.039 de voturi, cel mai mic număr din cele 4 campanii pentru funcția de primar pe care le-a câștigat).

Pentru că PNL nici nu ia în calcul opțiunea să-l mențină pe Cirț și în 2024 candidat la Primăria Baia Mare, acesta și-a creat un vehicul politic (partid) unde nu mai depinde de nimeni pentru a candida la funcția de primar. Surse politice decidente au precizat pentru 2mnews că PSD, rămas fără candidat după condamnarea și fuga din țară a fostul primar Cherecheș, îi va face lui Cirț propunerea de a candida din partea social-democraților la alegerile de anul viitor. Cirț s-a mai aflat în postura de potențial candidat al PSD la primăria Baia Mare, dar a fost înlăturat ca o măsea stricată atunci când Cherecheș și-a aranjat cu Marcel Ciolacu revenirea în PSD și, implicit, o candidatură la Primărie în 2024 din partea social-democraților. Acum, Cirț va trebui să se decidă dacă va candida la funcția de primar din partea PSD sau din partea Partidului Verticala Nouă.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Poa’ să-și facă și partid. Data trecută dacă-l votau doar reformații și tot îl lua pe kake. Nu l-au votat, mai ales cei care-l cunosc! Nu-i nici de rugă, nici de fugă, vorba ceea! Un vulpoi bătrân iubitor de arginți cu orice preț, metamorfozat în om de afaceri corect. Eu l-am votat doar pentru că la momentul respectiv a fost răul cel mai mic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here