EXCLUSIV – Din partea cărui partid va candida Mircea Cirț la Primăria Baia Mare: soția sa a cerut înregistrarea unui nou partid în Registrul național

3
3428

PARTIDUL VERTICALA NOUĂ. Adriana Viorica Cirț (50 de ani), soția fostului candidat al PNL la Primăria Baia Mare, Mircea Cirț (președintele ATP Group), împreună cu alte două persoane (Alina Oana Onea și Daniel Ioan Zaharie) a cerut la Tribunalul București personalitate juridică pentru înființarea unui nou partid: Partidul Verticala Nouă.

 

Solicitarea, necesară pentru dispunerea înscrierii noului partid în Registrul Partidelor Politice, a fost înregistrată, la 24 august 2023, în numele celor trei de Societatea Civilă de Avocați Iordăchescu & Asociații (fondată de avocatul Eugen Iordăchescu) și va fi judecată în 26 octombrie 2023 de magistratul desemnat al Secţiei a-IV-a Civilă a Tribunalului București.

 

Astfel, Cirț beneficiază de modificarea din 2015 a Legii partidelor politice, potrivit căreia este permisă formarea unui partid politic cu 3 semnături – inițial, legea prevedea o listă de 25.000 de susținători, cu reședința în cel puțin 18 județe și București, pentru ca un partid politic să fie înregistrat oficial, însă în februarie 2015, Partidul Pirat din România, neînregistrat, a depus o plângere la Curtea Constituțională, argumentând că cerința listei este o încălcare a dispozițiilor constituționale privind libertatea de asociere, iar Curtea Constituțională a anulat cerința ca neconstituțională și pe 6 mai 2015 Parlamentul României a aprobat o versiune modificată a legii, care permite formarea unui partid politic cu 3 semnături.

 

Procedura înregistrării unui partid nou începe cu depunerea actelor de către fondatori la Tribunalul București și se încheie cu înscrierea în Registrul Partidelor Politice, menținut de aceeași instituție. Procedura prevede judecarea pe fond la Tribunal, dar poate să presupună și o etapă la Curtea de Apel (în cazul unei decizii inițiale de respingere sau al unei contestații).

 

Mircea Cirț (50 de ani) a fost în 2020 contracandidatul lui Cătălin Cherecheș care a reușit să adune cele mai multe voturi de când acesta este primar (din 2011 încoace), în condițiile în care nu a fost susținut în mod real de partid (PNL): 11.599 de voturi (Chercheș a câștigat cu 17.039 de voturi, cel mai mic număr din cele 4 campanii pentru funcția de primar pe care le-a câștigat). Pentru că PNL nici nu se gândește să-l mențină candidat la Primăria Baia Mare (deși este candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi nu doar de la PNL în disputa cu Cherecheș, ci de la oricare alt partid), Cirț (despre care s-a vehiculat la cherhanaua politică locală că va candida de la PSD, de la AUR, independent etc.) își crează noul vehicul politic: partidul lui – Partidul Noua Verticală.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Daca Mircea Cirt infinteaza un partid ,iar apoi se lasă purtat de barca PSD pentru primarie,nu face decât sa demonstreze ca nu are deloc încredere nici în partidul proaspăt format și nici în Dumnezeu!!!!
    Partidul PSD și Crestinismul sunt incompatibile!!!!

  2. Credeam că s-a strămutat Cirț că de 2 ani tace suspect. Unde e cel vehiculat ca vocea celor care vor oprirea furtului enorm al banilor orașului? Poate că e prea târzie mișcarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here