EXCLUSIV – Anul trecut, Maramureșul și-a majorat semnificativ, cu 43%!, capacitatea de stocare autorizată a cerealelor: 2mnews a analizat și explică fenomenul

0
1812

ANALIZĂ 2MNEWS. În Maramureș există în acest moment 20 de spații de depozitare a cerealelor autorizate, cu o capacitate totală de 33.487 tone. Comparativ cu începutul anului 2022, capacitatea de stocare a cerealelor a crescut semnificativ în județ, cu 43,13% (cantitativ, cu 10.090 tone).

 

Această redimensionare semnificativă a fost concretizată prin aportul a două societăți: autorizarea depozitului de 4.300 de tone (exclusiv în silozuri) din Băsești al societății Fer Marayul SRL – care deservește ferma de porci deținută de familia Szasz (Szasz Sandor Istvan și Szabo Otilia Mioara) și administrată de Bogdan Paul Blidar – și aproape triplarea capacității de stocare a firmei Pisano Grup (foto mic dreapta, proprietatea lui Ioan Covaci și Gheorghe Alexandru Tarța, care dețin Moara de porumb de pe Bd. Independenței din Baia Mare și care și-au majorat capacitatea de stocare a cerealelor cu 5.790 de tone, ajungând la o capacitate de 9.210 tone și devenind cel mai mare proprietar din județ de capacitaăți de stocare a cerealelor – peste 8.000 de tone este capacitatea actuală autorizată a silozurilor, iar 1.200 de tone reprezintă capacitatea de stocare în magazii).

 

Din cantitatea totală, în Maramureș capacitatea de stocare în silozuri este de doar 64,08% (21.460 tone), restul (12.027 tone) reprezentând capacitatea magaziilor autorizate de entitatea publică responsabilă (Ministerul Agriculturii, prin Direcția Județeană).

 

Cele mai mari capacități de stocare a cerealelor în Maramureș sunt deținute de firmele:

 

FIRMA
LOCALITATE
DOMENIU DE ACTIVITATE CAPACITATE
Pisano Grup
Baia Mare prod. furaje, mălai, făină, pufuleți etc. 9.210 tone
Agritehnica Mara Vălenii Șomcutei Morile Mătieș, prod. paste făinoase, făină etc. 7.000 tone
(are depozitele în Mireșu Mare)
Fer Marayul Băsești fermă de porci 4.300 tone
Combimar Baia Mare fabrică de nutrețuri combinate 4.100 tone
Paidos Seini producător de alcool 1.800 tone
Ramisa Impex Cehu Silvaniei fermă de găini ouătoare 1.700 tone
(are depozitele în Băsești)
Ultra Suin Oarța de Sus fermă de porcine 1.690 tone

• Celelalte 13 firme dețin capacități de stocare de sub 1.000 de tone.

 

* Foto: @ROCA Investments, @Pisano Grup

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here