FINANȚARE UE – Infrastructura rutieră de la Cluj-Napoca la Baia Mare şi Satu Mare până la granița cu Ungaria, propusă pentru includerea în rețeaua trans-europeană

0
731

INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ. Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a precizat că a propus includerea şoselei de la Cluj-Napoca la Baia Mare şi Satu Mare, precum și o conexiune transfrontalieră cu Ungaria, în TEN-T (rețeaua trans-europeană de transport – Regulamentul TEN-T conține proiectele care pot fi finanţate prin Mecanismul pentru interconectarea Europei).

 

Explicație simplificată: dacă propunerea va fi aprobată de celelalte instituții UE, proiectele de dezvoltare-modernizare a infrastructurii drumurilor care leagă Cluj-Napoca de Baia Mare și Satu Mare până la granița cu Ungaria vor fi cert finanțate din fonduri europene nerambursabile.

 

România are ca termen limită anul 2030 pentru a termina lucrările la reţeaua esenţială de transporturi, a precizat comisarul eurpean. În perioada 2021-2027, finanţarea UE disponibilă pentru România pentru investiţii în transporturi este estimată la 12 miliarde de euro (de peste două ori mai mult decât în perioada 2014-2020 – însă România nu a putut să absoarbă în întregime nici finanțarea aferentă perioadei 2014-2020).

 

De asemenea, noul regulament TEN-T va fi utilizat pentru a pregăti propunerea pentru Connecting Europe Facility III (CEF), pentru perioada de după 2027, ceea ce înseamnă că România poate solicita finanţare pentru infrastructura de transport cel puţin până în următorul deceniu.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here