DOCUMENT INTERN – Firma de transport public în comun Urbis Baia Mare are pierderi financiare în primele 8 luni ale anului de… peste 10 milioane de lei

2
1730

EXCLUSIV. Operatorul de transport public în comun Urbis SA, controlat de municipalitatea Baia Mare (care deține 97,06% din capitalul social al firmei), a înregistrat în primele 8 luni ale acestui an (perioada 1 ianuarie – 31 august 2020) pierderi financiare de peste 10 milioane de lei, conform unui document intern oficial aflat și în posesia 2mnews.

 

Subliniere: bugetul aprobat pe 2020 al firmei de transport local în comun Urbis SA Baia Mare prevede că aceasta o să înregistreze un profit de aproape 700.000 de lei/an. Sigur, e doar o minciună din pix, în ultimii 3 ani NICIODATĂ bugetul aprobat nu a fost respectat. Dimpotrivă, în ultimii 3 ani (perioada 2017-2019), Urbis SA a înregistrat pierderi financiare care totalizează peste 2 milioane de lei (exact: 2.167.623 de lei).

 

Anul trecut, Urbis a avut un buget aprobat de 34.649.000 de lei (venituri) – 34.519.000 de lei (cheltuieli), implicit trebuia să realizeze un profit brut de 130.000 de lei. Conform documentelor financiare interne, a avut venituri de 31.460.000 de lei (mai mici cu 3.189.000 de lei) și cheltuieli de 31.980.000 de lei (mai mici cu 2.539.000 de lei), implicit a generat în loc de profitul estimat de 130.000 de lei, o pierdere de 520.000 de lei. Datele de mai sus sunt extrase din raportul oficial al evaluatorilor autorizați.

 

Cu toate acestea, înaintea raportării la ANAF, firma a primit o nouă infuzie financiară consistentă din pușculița orașului Baia Mare, raportând un fals profit de 927.415 de lei și mimând public că se simte bine. În fapt, situația economică a firmei orașului este catastrofală, Urbis fiind subvenționată masiv din banii orașului pentru a nu intra în faliment.

 

Cât de gravă e situația

 

Numai în primele 8 luni ale acestui an, Urbis a avut venituri de 4,6 milioane de lei și cheltuieli de 14,6 milioane de lei, cerând din pușculița Băii Mari compensații care totalizează 10,58 milioane de lei. Da, atât de dezastruoasă e o situație care vă este prezentată ca fiind roz, sub control, pozitivă. În fiecare lună care trece, adăugați la pierderile financiare încă peste 1 milion de lei.

 

Situația este perpetuată de câțiva ani și prea puțini factori de decizie din administrația urbei controlate de primarul Cătălin Cherecheș (foto mic dreapta) par interesați de eficientizarea societății, folosind-o în scopuri populiste și ignorând realitățile economice. În acest moment, Urbis SA prestează servicii publice de tip monopol în Baia Mare, Baia Sprie,Tăuții Măgherăuș, Recea, Groși, Dumbrăvița și Săcălășeni. În pofida dezastrului financiar în care a fost înglodată firma, în 1 ianuarie 2020, acesteia i-a fost atribuit un nou contract, prin încredințare directă, pentru o perioadă de 6 ani (adică până la sfârșitul anului 2026).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Chiar ieri era sa intre un autobuz Urbis de pe linia 8 in mine (el fiind un ditamai dinozaurul articulat si eu la volanul unui biet VW Lupo). Nu a semnalizat la schimbarea benzii si era sa ma acroseze din lateral. Mai mult, am observat ca atunci cand e umezeala unele autobuze franeaza foarte greu si chiar patineaza! Mai ales cele portocalii, Mercedesurile vechi de 15 ani. Probabil unele autobuze au ITP-ul expirat! Chiar ar trebui facuta o ancheta in acest sens!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here