EXCLUSIV – În Maramureș, investiție privată estimată la 4 milioane de lei: parc fotovoltaic cu o putere totală instalată de peste 2MWh, sub rezerva ca aceasta să nu afecteze… păscutul caprelor

0
2712

PARC FOTOVOLTAIC – RUSCOVA. Compania OPM Group, controlată de familia Rognean din satul bistrițean Dumitra (care are în derulare mai multe proiecte investiționale de construire a unor parcuri fotovoltaice), a demarat faza pre-execuțională de construire în Maramureș a unui parc fotovoltaic cu o putere de peste 2 MWh, în comuna Ruscova, la circa 25 de kilometri de granița cu Ucraina, în apropiere de DJ 187 (Leordina – Poienile de sub Munte). Conform calculelor2mnews, investiția se ridică la peste 800.000 de euro.

 

Proiectul, care presupune instalarea a 3.672 de panouri fotovoltaice, este o pășune/fâneață privată care se întinde pe o suprafață de aproximativ 5,2 hectare și pentru care societatea a încheiat un contract de superficie, cu rezerva ca montarea panourilor fotovoltaice să nu afecteze… pășunatul. Implicit, parcul fotovoltaic de la Ruscova a fost proiectat în așa fel încât să păstreze destinația terenului de pășune, urmând să fie utilizat dual: și pentru păscut și pentru producerea energiei electrice. Practic, distanța dintre limita inferioară a structurilor cu panouri fotovoltaice și sol va fi la limita la care sa se poată paște iarba de către capre.

 

Panourile fotovoltaice vor fi montate pe structuri de susținere din profile de oțel zincat și profile din aluminiu și vor ocupa o suprafață de circa 8.800 mp. Firma OPM Group este deținută de Strugari Cristian Rognean (deține 50% din părțile sociale și este cetățean spaniol, are o firmă de construcții în Spania), Matei Dan Rognean (40%) și Maria Domide (10%).

 

Familia Rognean mai are încă două proiecte similare, un parc fotovoltaic de 6,8 MWh în zona LAZ din Beclean (12.393 panouri fotovoltaice – investiție de aproape 7 milioane de euro) și un parc fotovoltaic de 3,2 MWh în Dumitra, pe Dealul Pintic (6.046 panouri fotovoltaice – investiție de 1,36 milioane de euro). Centralele au fost proiectate cu o perioadă de viață de 30 de ani.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here