EXCLUSIV – Cea mai mare firmă din Țara Lăpușului, scădere cu 20% a cifrei de afaceri și primul an din istorie în care nu declară profit, ci o pierdere semnificativă

1
8507
Ioan Filip

ANALIZĂ ECONOMICĂ – TAPARO TÂRGU LĂPUȘ. Producătorul de mobilier Taparo SA din Târgu Lăpuș, cea mai mare firmă din Țara Lăpușului, a închis anul trecut cu o cifră de afaceri în scădere cu peste 20% și, pentru prima oară în istoria economică a firmei, a raportat și o pierdere semnificativă, în pofida faptului că în primăvara anului precedent dădea semne de creștere a afacerilor, prin extinderea capacităților de producție, concretizată prin deschiderea unui punct de lucru în Baia Mare, în incinta fostei fabrici de textile Maratex.

 

Taparo a închis anul 2022 cu afaceri de 228,61 milioane de lei, aceasta fiind (dacă extragem din analiză anul pandemic 2020) cea mai mică cifră de afaceri din ultimii 14 ani (doar înainte de 2009 a mai avut Taparo o cifră de afaceri mai mică decât cea raportată anul trecut).

De asemenea, așa cum am precizat, pentru prima dată în istoria de 18 ani a firmei, Taparo și-a serbat “majoratul” existenței în economia maramureșeană fără profit, mai mult, raportând o pierdere financiară semnificativă, de peste 23 de milioane de lei și anulând astfel aproape întregul profit obținut în ultimii 4 ani, iar datoriile totale ale firmei au crescut doar anul trecut cu aceeași sumă (22,5 milioane de lei), ajungând la peste 166 de milioane de lei.

 

Regresul a fost consemnat și în ceea ce privește numărul angajaților, Taparo activând în 2022 cu 87 de angajați mai puțini decât în anul precedent (respectiv, cu 849 de angajați). Chiar și așa, producătorul de mobilier din Târgu Lăpuș rămâne, de departe, cel mai semnificativ agent economic din Țara Lăpușului (are încă o pondere de circa 63% din cifra de afaceri a celor aproape 1.700 de agenți economici înregistrați în Târgu Lăpuș, motorul economic al Țării Lăpușului).

 

Taparo SA este deținut de antreprenorul Ioan Filip (58 de ani, deține 95% din acțiunile societății – asociat secundar este Lucia Stelea, cu 5%) și în vara anului 2022 a vândut către dezvoltatorul imobiliar Warehouses De Pauw (WDP), cu circa 16 milioane de euro, terenurile și halele de pe platforma industrială din Borcut/Târgu Lăpuș și pe cele ale firmei Techtex din Cicârlău, pe care o controlează prin fiul său, Mihai Filip. Tranzacția a prevăzut că firmele vor rămâne chiriași pentru o perioadă de cel puțin 20 de ani pe respectivele platforme, urmând să plătească însă chirie noului proprietar.

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here