EVENIMENT – Omnis Barbaria din Baia Mare va participa la Festivalul Cetăţilor Dacice, cel mai vechi festival de reconstituire antică din România

0
314

FESTIVALUL CETĂȚILOR DACICE. Trupa de reconstituire istorică Omnis Barbaria din Baia Mare va participa la finalul acestei săptămâni la Festivalul Cetăţilor Dacice, cel mai vechi festival de reconstituire antică din România, desfășurat în județul Alba. Ediția din acest an, a XIV-a, este organizată după 2 ani de întrerupere (cauzată de pandemia de COVID-19), la Săsciori, în apropierea cetăţii dacice sit UNESCO de la Căpâlna.

 

Sâmbătă şi duminică, peste 100 de războinici „daci” şi „romani” vor reînvia atmosfera din urmă cu 2.000 de ani, cu spectacole de reenactment, lupte între „daci şi romani”, ateliere antice, concursuri, invitând publicul într-o călătorie în timp.

 

Ediția din 2022 va debuta cu inaugurarea traseului turistic „Gradus Legionis”, care vizează valorizarea castrelor romane care pornesc din Şaua Auşel până la cetatea dacică de la Căpâlna. Ceremonia oficială de deschidere a festivalului va fi urmată de prezentarea şi parada celor 8 trupe de reenactment invitate (Garda Apulum din Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna din Cluj-Napoca, Asociaţia Historia Renascita din Piteşti, Omnis Barbaria din Baia Mare, Dacii Petrodavei din Piatra Neamţ, Legiunea VII Claudia P.F. din Dobrosloveni, Venatrix din Cluj Napoca şi Nimfele Dace din Zalău).

 

În tabăra antică vor fi organizate numeroase atelierele meşteşugăreşti (de prelucrare os, prelucrare lemn, monetărie, întreţinere echipamente, jocuri romane, plante dacice, machete signacula, tir cu arcul, mozaic, bucătărie antică, olărit, confecţionat cămăşi de zale, scriptoria, fierărie, metaloplastiecare) care vor funcţiona până seara, la ora 19.00, dar și demonstraţii de tehnică militară daco-romană, dansuri antice, lupte de gladiatori.

 

În cele două zile de festival se vor prezenta reconstituiri ale unor bătălii dintre „daci şi romani”, un spectaculos ritual de incinerare (Rugul lui Zamolxe) și Decathlonul Dacic, un concurs între echipele de voinici ale cetăţilor dacice din Alba (Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu şi Săsciori), care vor trece prin probele „Arcul viteazului” – tir cu arcul, „Rapid şi puternic” – transport 25 kilograme de nisip, „Suliţaşul Cetăţii” – aruncarea suliţei la distanţă, „Cel mai iute de picior” – ştafetă, alergare cu butucul de lemn, „Braţul de fier” – skandenberg, „Să ne unim forţele” – tras cu frânghia, „Luptător dac” – luptă pe butuci, „Voinicul din Cetate” – aruncarea bolovanului, „Îndemânare şi curaj” – căţăratul pe catarg şi „Cărăuşii Cetăţii” – transport apă în ciubere.

 

* Foto: @Omnis Barbaria

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here