ATESTARE – Vișeu de Sus devine a treia stațiune turistică de interes național din Maramureș: Săpânța, a 9-a localitate atestată ca stațiune de interes local

0
2415

CLASIFICARE. Vișeu de Sus va deveni a treia stațiune turistică de interes național din Maramureș, titulatură deținută până acum în județ doar de Borșa și Ocna Șugatag. De asemenea, Săpânța va deveni stațiune turistică de interes local, titulatură pe care până acum o mai dețin în Maramureș 8 localități: Moisei, Cavnic, Sighetu Marmației, Oncești, Șuior-Baia Sprie, Bârsana, Botiza și Tăuții Măgherăuș (și Vișeu de Sus, care va fi atestată pe o treaptă superioară).

 

După aprobarea de către Guvern a hotărârii (pronunțare care poate avea loc în luna iulie 2022), în România vor exista 54 de localități atestate ca stațiuni turistice de interes național (din care 3 din Maramureș) și 112 localități atestate ca stațiuni turistice de interes local (din care 9 din Maramureș).

 

Nota de fundamentare a acordării atestatului celor două localități maramureșene ca stațiuni turistice de interes național, respectiv local, este pregătită de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (care acordă atestarea) și va fi trimisă Guvernului (care aprobă atestarea prin Hotărâre de Guvern) în 24 iunie 2022, după finalizarea perioadei de dezbatere publică.

 

Conform documentației Ministerului Turismului, Vișeu de Sus a obținut Vișeu de Sus un punctaj de 255 de puncte la criteriile suplimentare, faţă de minimul de 135 de puncte necesare pentru atestarea ca stațiune turistică de interes național, iar Săpânța a întrunit un punctaj de 120 puncte la criteriile suplimentare, față de minimul de 90 puncte necesare pentru atestarea ca stațiune turistică de interes local. Proiectul de hotărâre a fost deja semnat de toți cei trei miniștri (ministrul Antreprenoriatului și Turismului – Constantin Daniel Cadariu, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Cseke Attila Zoltán  și ministrul Justiţiei – Marian Cătălin Predoiu).

 

Toate localităţile atestate ca staţiuni turistice de interes naţional sau local beneficiază de un punctaj sporit în obţinerea de finanţări pentru proiectele regionale, ceea ce poate crea un impact socio-economic pozitiv, fiind promovate cu noul statut şi astfel având şanse mai mari ȋn atragerea de finanţări nerambursabile.

 

Investitorii din stațiunile turistice pot accesa finanţări europene pentru construirea de hoteluri, moteluri, sau pensiuni, însă atestarea turistică a unei localități poate genera dezvoltare și în pentru sectoarele economice conexe turismului (transporturi, construcţii, agricultură, artizanat şi comerţ). Impactul pozitiv al atestărilor ca stațiuni este concretizat și prin creșterea circulației turistice.

 

În acest moment, în Vișeu de Sus există 869 locuri de cazare, iar în comuna Săpânța, 322 de locuri de cazare clasificate – localitatea a menționat în dosarul de atestare că este vizitată de peste 200.000 de turiști pe an, adică o medie de circa 550 de turiști pe zi.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here