EXCLUSIV – Din nou despre Nærbø: ce buget și ce salarii au amatorii norvegieni care i-au învins pe Minaur Baia Mare, câștigând EHF European Cup

1
1253

INFORMAȚII FINANCIARE DIN INTERIOR. Încă nu s-a scurs o lună de la returul finalei EHF European Cup, de la Baia Mare, loc în care echipa semi-profesionistă norvegiană Nærbø a înfăptuit nu doar o performanță istorică ci și o surpriză de proporții, reușind la prima sa participare într-o cupă europeană să câștige trofeul. Ecourile s-au stins demult la Baia Mare, dezamăgirea ratării unui obiectiv la îndemână (câștigarea celei de-a treia cupe europene din istoria clubului Minaur) a fost îngropată în uitare, ca și când nici nu s-ar fi întâmplat.

 

Această scriere reprezintă o revenire nu asupra a ceea ce s-a întâmplat în finala deziluziei noastre, ci asupra învingătorilor, și are la bază răspunsul primit de la conducătorul clubului norvegian de antreprenorul mureșean Dan Mașca, cel care a insistat să afle mai multe despre modul în care este condus/organizat acest club, pentru ca publicul să aibă un orizont de comparație cu modul în care sunt organizate numeroasele cluburi de drept public din România (ale primăriilor, ministerelor, instituțiilor etc.), care în pofida finanțărilor majoritare din bani publici nu reușesc să performeze la nivel continental, fiind întrecute de cluburi de drept privat.

 

Un infografic, pentru o mai bună înțelegere

 

Minaur este finanțată din banii orașului Baia Mare, fiind un club care susține pe pagina oficială că aparține Primăriei, ceea ce este nu doar ilegal, ci și o minciună, clubul aparținând Municipalității, deciziile în această privință fiind luate de forul deliberativ, Consiliul Local (Primăria este doar un factor executiv, obligat prin lege să pună în aplicare hotărârile aleșilor locali).

 

Nærbø este un club privat, administrat de câțiva pasionați din micuțul sat norvegian, care nu primește niciun ban de la stat sau de la primăria locală, creându-și singur bugetul și gestionându-l în așa fel încât au reușit să câștige o competiție europeană la prima lor participare.

 

Să facem comparațiile, în baza informațiilor obținute de Dan Mașca de la clubul norvegian și a informațiilor financiare publicate de Minaur Baia Mare, sau obținute de 2mnews, publicația nostră realizând și un infografic în baza acestor informații cumulate, pentru o mai bună înțelegere a publicului interesat.

 

Minaur, buget de 2,3 ori mai mare

 

În 2021, bugetul anual al clubului Minaur (care s-a împărțit la 3 echipe, două de handbal și una de fotbal, și un sportiv de la secția de automobilism) a fost de 19,6 milioane de lei (exact: 19.638.842, echivalent cu circa 4 milioane de euro). Din acești bani, 18,5 milioane de lei, adică 94,22%, au venit din bugetul orașului (exact: 18.503.982 lei). Echipa de handbal masculin a avut un buget de circa o treime din bugetul total, respectiv peste 6,5 milioane de lei (sumă echivalentă cu circa 1,4 milioane de euro). Din sponsorizări s-au obținut 371.769 de lei, adică 1,89% din bugetul total.

 

Clubul norvegian a avut în 2021 un buget de sub 3 milioane de lei (exact: 2.937.500 lei, adică 6,25 milioane de koroane norvegiene, echivalent cu circa 605.000 euro). Din acești bani, de la Primărie (ministere, instituții publice etc.) vin… 0 lei. Nimic. 4,5 milioane de koroane vin din sponsorizări, iar 1,75 milioane de koroane vin din bilete vândute și alte activități.

 

Sintetizat, echipa de handbal masculin Minaur a avut în 2021 un buget de 2,3 ori mai mare decât Nærbø. Banii au venit în proporție de circa 95% din bani publici, față de 0% în clubul norvegian.

 

Sala de sport

 

Minaur Baia Mare, club de drept public, joacă în Sala Sporturilor, care aparține Ministerului Sporturilor, prin Complexul Sportiv Național Lascăr Pană Baia Mare, și pentru care plătește tarife modice (pentru ambele echipe, circa 96.000 lei pe an, adică 80 lei/oră – implicit, echipa masculină plătește 48.000 lei/an pentru antrenamente și meciuri).

 

Nærbø Idrettslag, club de drept privat, joacă într-o arenă sportivă pe care o dețin în coproprietate cu alte câteva organizații din sat. “Este o situație specială în cazul comunității noastre legat de proprietarul arenei, deoarece în marea majoritate a cazurilor (n.red., în Norvegia) arenele sportive sunt deținute de primării și cluburile au acces gratuit la acestea. În cazul nostru, arena este folosită între orele 08.00-15.00, de luni și până vineri, pentru orele de sport de la școală, noi încasând o chirie de la autoritățile locale. Între orele 15.00-22.00, în timpul săptamânii și în weekend, arena este folosită pentru antrenamente și meciuri”. Sintetizând, Nærbø deține sala în care se antrenează și joacă meciurile oficiale, dar o poate folosi doar după ce se termină orele de la școală. Evident, fiind în proprietatea sa, nu plătește nimic.

 

Minaur, salarii de 3 ori mai mari

 

La echipa masculină de handbal Minaur Baia Mare, jucătorii sunt profesioniști (toți), adică sunt plătiți pentru meseria lor de sportivi. Dacă respectăm procentul cheltuielilor (o treime din venitul total), salariile secției de handbal masculin sunt de peste 5 milioane de lei/sezon.

 

La Nærbø, “majoritatea jucătorilor au locuri de muncă normale sau merg la școală. Bugetul anual alocat pentru salariile lor este de 3,7 milioane de koroane norvegiene”, adică 1.739.000 lei/an.

 

Sintetizat, echipa de handbal Minaur Baia Mare are salarii de aproape 3 ori mai mari decât echipa de handbal Nærbø.

 

Concluzii

 

Concluziile în urma acestei analize comparative îi aparțin antreprenorului mureșean Dan Mașca: o comunitate dintr-o țară mult mai bogată decât România, nu alocă niciun ban de la primarie clubului din localitate (un sat cu circa 7.000 de locuitori). Clubul norvegian are un buget raportat la nivelul de trai din România de vreo 5-6 ori mai mic ca al unui club finanțat de o primărie din România (în cazul nostru, Primăria Baia Mare).

 

În pofida diferențelor de buget și salarii, clubul norvegian de amatori a câștigat competiția, cu un antrenor care preda 4 ore la școala din sat și cu jucători care, în marea majoritate, lucrează în viața de zi cu zi, având alte meserii decât cele de sportivi profesioniști.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here