SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ORAȘ – Sâmbătă, în Baia Mare, Târgul de experimente științifice interactive din cadrul Baia Mare Science Festival: intrarea publicului, gratuită

0
413

EVENIMENT. Sâmbătă, 17 septembrie 2022, între orele 11.00-17.00, în Piața Cetății din Baia Mare (lângă Turnul Ștefan) are loc Târgul de experimente științifice interactive, organizat în cadrul cele de-a treia ediții a evenimentului Baia Mare Science Festival (care are loc în perioada 15-17 septembrie). Intrarea publicului este liberă (gratuită).

 

Scopul evenimentului este de a stârni interesul publicului larg pentru științe și tehnologie prin intermediul educației non-formale și prin experimente interactive la care pot lua parte, dar pe care le și pot încerca după festival acasă folosind materiale accesibile. Experimentele din acest an sunt din sfera științelor: astronomie, robotică, neuroștiințe, inteligența artificială, informatică, biologie, fizică, chimie, matematică, geografie și științele pământului.

 

Ideea de târg de științe este foarte populară în occident, a precizat organizatorul festivalului de științe de la Baia Mare, Sandor Kruk.

 

Romanian Science Festival folosește un nou model prin acest festival, în care chiar elevii sunt cei care prezintă experimente, fiind mentorați de studenți, cercetători sau profesioniști din diaspora academică și din țară și fiind coordonați de către profesori. Ne bucurăm să avem peste 200 de voluntari la acest eveniment, ceea ce arată pasiunea elevilor pentru știință și dorința de a se implica activ în comunitatea din care fac parte.

La ediția din acest an a Romanian Science Festival din Baia Mare vor participa 12 mentori (cercetători, studenți și profesionisti veniți din 5 țări special pentru acest eveniment): Emeric Claudiu Ardelean (student, Chimie, Universitatea Oxford, Marea Britanie), Iuliana Bledea (absolvent Neuroștiințe și Machine Learning, University College London, Marea Britanie), Eliza Casapopol (absolvent Universitatea Oxford, Microsoft Olanda, Specialist în Inteligența Artificială), Vlad Dala (student, Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca), Sandor Kruk (absolvent Universitatea Oxford, cercetător, Astrofizică, Institutul Max Planck, Germania), Emanuel Moraru (specialist Simulare Numerică Renault România, Unviersitatea Politehnică din București), Ana Rednic (doctorand, Robotică, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca), Denisa Rimocea (masterand, Biotehnologie Moleculară, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca), Vlad Robu (student, Matematică, Universitatea București), Damian Stan (student, Chimie, Universitatea Aberdeen, Scoția, Marea Britanie), Ronald Szatmari (student, Fizică, Universitatea din Viena, Austria), Elena Zamfir (cercetător, Neuroștiințe și Inteligență Artificială, Universitatea Oxford, Marea Britanie).

 

Vineri, 16 septembrie, mentorii vor vizita 10 școli și licee pentru a le povesti elevilor despre cercetarea lor, care sunt cele mai importante și relevante invenții științifice în fiecare domeniu, dar și despre cum au ajuns să urmeze o astfel de carieră, cu scopul de a inspira tinerii către STEM.

 

Romanian Science Festival

 

Romanian Science Festival a fost fondat în 2019, în urma a două proiecte pilot, Romania Science Week și Timisoara Science Festival, şi este primul festival naţional de ştiinţe din România. Iniţiativa s-a născut din dorinţa de a implica cercetătorii şi studenţii români din diaspora în sistemul de educaţie din România, cu scopul de a atrage elevii spre disciplinele ştiinţifice, oferind modele de succes şi orientare în carieră tinerilor din țară. Primele evenimente au avut loc în Timișoara, Baia Mare și Pitești.

 

* Foto: @Romanian Science Festival

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here