EVENIMENT – Liberalii din Sighetu Marmației îl comemorează pe Gheorghe I. Brătianu, la 65 de ani de la dispariție

1
515
Gheorghe I. Brătianu

COMEMORARE. Astăzi, 21 aprilie, la fosta închisoare politică din Sighetu Marmației – astăzi Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței -, începând de la ora 10, liberalii îl comemorează pe istoricul și academecianul Gheorghe I. Brătianu, stins din viață la vârsta de 55 de ani, în închisoarea din municipiul maramureșean.

 

La ora 10, PNL Sighetu Marmației dă semnalul de începere al simpozionului „Gheorghe I. Brătianu – 65 de ani de la moarte”, chiar în sala Memorialului care îi poartă numele fostului mare liberal și patriot român. La ora 11, la Școala de Muzică (în sala „Monica Chifor”) are loc desfășurarea propriu-zisă a simpozionului, în cadrul căruia vor conferenția dr. Liviu Brătescu, prof. dr. Bogdan Caranfilov, dr. Marius Oprea și conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea. Evenimentul se încheie la ora 13, cu depunerea jerbelor de flori la Cimitirul Săracilor.

 

“Este un eveniment care dorim să reprezinte nu doar un reper în Centenar, ci, am gândit un eveniment în care am implicat personalități sighetene și naționale, pentru că se împlinesc 65 de ani de la moartea marelui om politic și istoric Gheorghe Brătianu. Nu dorim să dăm o conotație partizană acestui eveniment, pentru că Gheorghe Brătianu aparține poporului român, însă am considerat că e datoria noastră (n.red., a PNL Sighetu Marmației) să facem acest lucru. Înainte de toate suntem români și trebuie să ne respectăm istoria și oamenii care au contribuit decisiv la istoria României”, a explicat Daniela Onița-Ivașcu, președinta PNL Sighetu Marmației, rațiunea organizării evenimentului.

 

Conducerea PNL Maramureș

Gheorghe I. Brătianu a murit în închisoarea din Sighetu Marmației (data morții sale rămânând necunoscută, fiind aproximată la „una din zilele dintre 23 și 27 aprilie 1953”), în condiții încă neelucidate. A fost înmormântat în Cimitirul Săracilor, la fel ca alți mari oponenți ai regimului comunist. În 1971, familia l-a reînhumat în cavoul Brătienilor de la Ștefănești (jud. Argeș).

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Atenție liberali! …..la 65 de ani de la moartea într-o înfiorătoare închisoare comunistă! Spuneți adevărul întreg așa cum a fost despre Gheorghe Brătianu, Iuliu Maniu, episcopul Ioan Suciu și mulți-mulți alții, oameni politici, intelectuali și clerici, elita politică a României, care a făurit România Mare! Au pierit acolo închiși și maltratați de înaintași ai unora care au și azi putere politică. Fiți opoziție adevărată, țara aceasta să vă perceapă drept opoziție nu complici malversațiunilor de pe scena politică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here