„DRONIADA” ÎN MARAMUREȘ – După modelul Sarasău, și Primăria Moisei, controlată tot de un edil PSD, își cumpără dronă cu peste 400.000 lei

4
4068

TICHIA DE MĂRGĂRITAR – MOISEI. După modelul Sarasău, o altă primărie din Maramureș controlată de un edil PSD, Primăria Moisei (primar Grigore Tomoiagă, foto mare sus, dreapta), își cumpără dronă tot cu 416.500 lei (sumă care include TVA), banii fiind livrați în cea mai mare parte din fondurile nerambursabile gestionate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (contractul de finanțare a fost semnat la 9 ianuarie 2023).

 

Achiziția unor drone extrem de scumpe de către UAT-uri lipsite de cele mai elementare infrastructuri de utilități este posibilă din cauza intepretării premeditat greșite ca din banii repartizați infrastructurii pentru transportul verde/ecologic să poată fi livrate sume imense pentru achiziția de „sisteme aeriene fără pilot uman la bord”, mascate sub umbrela “sistemelor inteligente de management urban/local” (această componentă a fost introdusă, de fapt, pentru sisteme de monitorizare video, stații de încărcare ale autovehiculelor electrice etc.).

 

Ofertele pot fi depuse până la 5 martie 2024, iar drona trebuie livrată în 3 luni. Banii sunt suficienți pentru achiziția unei drone extrem de performante, despre care aveți detalii AICI, mult mai performante decât dronele operate de Garda de Coastă a României, de exemplu. O altă achiziție (ca și pistele de biciclete, care nu ține cont de prioritizarea nevoilor reale ale unei comunități, ci este făcută conform strategiei balcanice extrem de plastic explicată de un edil maramureșean: “Aveți dreptate, nu ne trebuie, dar dacă se dau bani pentru asta, luăm asta”).

 

Revenind la achiziția primăriei celei mai mari comune din Maramureș, aceasta a anunțat cumpărarea unui „sistem aerian fără pilot uman la bord”, inclusă într-un proiect denumit pompos „Sistem inteligent de management local în comuna Moisei” – e cel puțin hilar să vorbim despre sisteme inteligente de management local, în contextul în care Primăria Moisei folosește ca adresă pentru corespondența electronică o adresă de yahoo și nu reușește să publice pe site-ul administrației publice nici măcar informațiile obligatorii, impuse de lege (de pildă, ultimele procese verbale ale ședințelor forului deliberativ al comunei datează din anul… 2021, rapoarte contabile nu există, achiziții publice nu există, date despre datoria publică locală nu există, planuri de investiții nu există, iar în 2024 a fost publicată… o singură Hotărâre de Consiliu Local ș.a.m.d.).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

  1. O investiție f bună ! Astfel , dom primai poate vedea cu ajutorul dronei , munții de rumeguș și munții de mizerii și molozuri de pe marginile văii
    Cândva , era plină valea de păstrăvi . Acum , doar apa mai trece prin vale , și ea săraca trece cu greu printre toate alea zise .
    Fala-i mare in fața turiștilor , dar pe vale la fel de mare e și gozu .
    Cazări scumpe , bonuri ioc , cu dom primai avem mare noroc !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here