UN OM, O PAVĂZĂ, UN SCUT – Cum și cât i-a fost diminuat salariul lui Emil Marinescu (PSD), pensionar de la 43 de ani, dar plătit de 18 ani și din pușculița județului

2
2077
Emil Marinescu

DESPRE BANI, DRUMURI ȘI PODURI. Emil Marinescu (61 de ani) a fost numit director general al Drumuri și Poduri SA, firmă a Consiliului Județean (CJ) Maramureș, la 27 aprilie 2018 (inițial cu titlu interimar, iar din 29 mai 2019 pe o perioadă de 4 ani, printr-un simulacru de concurs al cărui rezultat l-am comunicat public cu mult înainte ca acesta să aibă loc).

 

În ultimii 18 ani, Marinescu (fost PRM, fost PNL, acum PSD) a mâncat de la aceeași instituție: Consiliul Județean Maramureș. În perioada 2004-2016 a luat leafă de vicepreședinte al forului administrativ al județului, din 2016 a luat leafă de director (2 ani director comercial și de 4 ani director general) de la Drumuri și Poduri SA, firma Consiliului Județean Maramureș.

 

Anterior a lucrat 17 ani (1987-2004) la Exploatarea Minieră Șuior (a fost singurul său loc de muncă productiv din istoria vieții sale, pensionându-se după doar 17 ani de muncă, la vârsta de 43 de ani – până și securiștii se pensionau pe la 50 de ani). Probabil a fost menținut timp de 18 ani în înalte funcții administrative ale județului Maramureș pentru că este o capacitate indubitabilă, argument fiind faptul că a absolvit în 6 ani Institutul de Mine din Petroșani (1981-1987).

 

Funcția de director general la Drumuri și Poduri SA Maramureș este o sinecură bine remunerată. Salariul directorului general era până în acest an 18.231 lei (brut). De asemenea, el mai primea (primește și acum) încă un salariu pe an (al 13-lea), sub titlul de participare la profitul societății a directorilor care au avut stabiliți indicatori de performanță. Din martie 2021, salariul lui Marinescu a fost scăzut la 15.048 lei (brut), prin decizia Consiliului de Administrație (condus de inginerul Adrian Ioan Cureu).

 

Oficial, Marinescu este director general al Drumuri și Poduri SA până anul viitor (în 29 mai 2023). Surse 2mnews informate au precizat că Marinescu (PSD) mai rămâne în funcție până cel mai târziu la finalizarea mandatului, care nu va fi prelungit, el nefiind în grațiile actualului partid care controlează administrația județeană (PNL) – însă este posibil să fie debarcat mai repede, ceea ce este destul de dificil fără plata compensațiilor, având în vedere contractul de mandat semnat de fostul președinte al CJ Maramureș, Gabriel Valer Zetea (PSD).

 

Sigur, în locul sinecuristului Marinescu (PSD) va fi numit un alt sinecurist (însă PNL – în poll-position fiind un fost primar al liberalilor maramureșeni). În 2021, Drumuri și Poduri a avut pierderi financiare care au trebuit „trecute pe cheltuieli nedeductibile” în sumă de 142.675,50 lei.

 

Acești bani au fost pierduți de firmă (implicit de pușculița județului) din următoarele cauze: plata unor daune (materiale și morale) stabilite de instanțele de judecată, amenzi pentru depășirea tonajului, amenzi de la Apele Române și de la Garda de Mediu, penalități de întârziere și dobânzi stabilite de ANAF. Sigur, asta nu-mpiedică deloc acordarea celui de-al 13-lea salariu (participare la profitul societății) lui Marinescu, deși aceste nereguli îi sunt imputabile. Dar nu stă județul acesta atât de bogat de e dator la bănci în cei 15.000 de lei pe care o să-i mai absorbă sinecuristul Marinescu!

 

În acest timp, majoritatea angajaților (muncitori) de la Drumuri și Poduri au lefuri de 5-8 ori mai mici, media salarială în firmă fiind de 3.816 lei net (în mână)/lună. La finalul anului 2021, la Drumuri și Poduri erau angajați 209 persoane, din care 164 formau personalul direct productiv (134 fiind muncitori), restul fiind conducerea executivă, personalul TESA și administrativ.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Grasul de Marinescu ca sa nu-i spun umflatul, ca si salariul lui, si-a tras un drum, ca-n palta pana acasa la el in buteasa! Inclusiv pe drumul secundar la el acasuca unde are si doamna director de la un liceu particular cabana, sa se recreeze dupa examenele masluite cu absolventii. Iar in zonele de trafic si cu activitati economice intense drumul e plin de gauri! Asta inseamna sa fii MAFIOT! Felicitari dl. ing. miner, ca-i prostesti pe toti!

  2. Drumuri și Poduri SA Maramureș a mai primit cadou de la Ionel Bogdan inca un director nou pe langa Marinescu, tinar liberal, un alt sinecurist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here