DECIZIE – În Maramureș a fost emis primul acord de mediu din 2024: administrația județeană are acceptul pentru amenajarea platformelor de depozitare a deșeurilor lângă Pădurea Două Veverițe

1
2412

PLATFORME DE DEȘEURI – SATULUNG. În Maramureș a fost emis primul acord de mediu din 2024: administrația județeană are acordul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Maramureș pentru a amenaja plaformele temporare de deșeuri în localitățile Arieșu și Hideaga (com. Satulung), în apropierea pădurii Două Veverițe – acordul de mediu este decizia autorităţii competente pentru protecţia mediului (în cazul de față, APM Maramureș) care dă dreptul titularului de proiect să realizeze proiectul (simplificat, este actul tehnico-juridic care stabilește condiţiile de realizare a proiectului, din punct de vedere al protecţiei mediului).

 

Proiectul Consiliului Județean Maramureș prevede amenajarea unor platforme de compostare a deșeurilor menajere, pentru reducerea cantității de deșeuri care necesită depozitare la depozite autorizate, dar include și amenajarea unei platforme pentru depozitarea deșeurilor biodegradabile care nu pot fi supuse procesului de compostare.

 

Aceste platforme vor fi localizate la o distanță de 735 de metri de limita terenului pe care este edificat Motelul Două Veverițe și la distanțe mai mari de 1.000 de metri de cele mai apropiate locuințe din satele Lăpușel, Hideaga și Arieșu de Pădure.

 

Accesul la platformele de deșeuri se va face din drumul național, pe un drum de circa 2,2 kilometri care va fi construit cu o lățime de 7 metri (două benzi de circulație). Acest proiect este motivat de nefinalizarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Maramureș și are o durată de viață enunțată oficial până când acest sistem va deveni operațional, de la acea dată deșeurile depozitate pe platforme urmând să fie transportate la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Sârbi (com. Fărcașa), urmând ca platformele să fie utilizate în continuare exclusiv pentru deșeurile reciclabile și biodeșeurile care nu pot fi colectate în pubele, precum și deșeurile speciale (deșeuri voluminoase, deșeuri textile, din lemn, mobilier, anvelope, echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri de grădină, deșeuri din construcții și demolări ș.a.m.d.).

 

Plaformele vor fi dotate cu padocuri, șoproane, hală de tratare mecanică a deșeurilor, celule de compostare intensivă, spații de depozitare, laborator de analize etc. În iulie 2022, proiectul a primit avizul de mediu, iar în această lună a primit și acordul de mediu.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. daca nu le defrisam, le umplem de gunoaie, asa e cu padurile din romania … da eu zic sa depozitam de acuma inainte in curte la Man, Zetea, Bogdanel … toti cei care au furat banii si au mazilit proiectul de la Farcasa…ar fi mai echitabil decat sa mai stricam inca o padure …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here