DIPLOMAȚIE – Senatorul Dan Ivan, dialog cu ambasadorul Turciei, Fűsun Aramaz, privind atragerea investițiilor turcești în Maramureș

0
246

ÎNTÂLNIRE BILATERALĂ. Luni, 5 iulie 2021, ora 11.00, la invitaţia Secretarului Senatului României, senatorul Dan Ivan, a avut loc primirea Excelenței Sale doamna Fűsun Aramaz, ambasadorul Turciei la Bucureşti, însoţită de domnul Can Yoldaş, consilier politic, doamna Sude Gűrcan, consilier comercial și domnul Gűven Gűngőr, președintele TIAD – Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România.

 

Secretarul Senatului, Dan Ivan, a inițiat întâlnirea pentru a discuta relațiile de parteneriat strategic româno-turce și buna cooperare economică. Principalul obiectiv al întâlnirii a fost sublinierea avantajelor economice din județul Maramureș și municipiul Baia Mare, preocuparea esențială fiind atragerea investițiilor străine în județ.

 

În acest sens, senatorul USR de Maramureș Dan Ivan a prezentat facilitățile existente printre care au fost amintite: existența Aeroportului Internațional Maramureș, proximitatea graniței cu Ungaria și Ucraina, distanța de aproximativ 110 km până la autostrada M3, care facilitează accesul în întrega Europă, existența în județ a multor companii de transport, Universitatea din Baia Mare, care asigură pregătirea de absolvenți în domeniile științelor și în diverse domenii tehnice etc.

 

De asemenea au fost menționate principalele domenii economice definitorii astăzi pentru investițiile existente în județul Maramureș: producția de mobilier, producția de mașini și echipamente industriale, producția de componente electrice, dar și de înaltă tehnicitate în industria aviatică, componente pentru industria electrică, electronică, industria auto și altele.

 

Perspectiva deschiderii unui parc industrial de către Consiliul Județean Maramureș, în apropiere de Baia Mare, este de asemenea de primă importanță pentru investitori. Partenerii turci s-au interesat și de componenta de infrastructură, de facilitățile locale și mai ales de nivelul șomajului și al salariului mediu din județ, care pot fi puncte de interes și de atractivitate pentru investitorii străini, în general.

 

Doamna Ambasador al Turciei, Fűsun Aramaz, a subliniat că a vizitat de foarte scurt timp județul Maramureș, în scop turistic, apreciind în mod deosebit Cimitirul Vesel din Săpânța, Memorialul Victimelor Comunismului din Sighet și frumusețea numeroaselor biserici de lemn, parte a patrimoniului UNESCO. Doamna ambasador s-a arătat interesată de investițiile Turciei în România și de perspectiva de a întări prezența investitorilor turci în Județul Maramureș.

 

În final, Secretarul Senatului, Dan Ivan, a invitat delegația turcă, împreună cu Asociația Oamenilor de Afaceri Turci, să viziteze Maramureșul la o dată ulterioară ce urmează să fie convenită, pentru a investiga perspectiva unor investiții turcești în regiune. Vizita urmează să conțină întâlnirile cu oficialii județeni și locali precum și cu reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie a județului Maramureș și ai asociațiilor oamenilor de afaceri din Maramureș.

 

Biroul parlamentar al senatorului Dan Ivan



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here