UPDATE – EVENIMENT – Tur ghidat al expoziției “Artiști și toposuri – un compendiu de istorie culturală în imagini a Centrului Artistic Baia Mare”

0
148

LA MUZEUL JUDEȚEAN DE ARTĂ. Curatorul expoziției “Artiști și toposuri – un compendiu de istorie culturală în imagini a Centrului Artistic Baia Mare”, dr. Tiberiu Alexa, istoric și critic de artă, directorul Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», invită publicul la incursiuni foto-documentare și prezentări „povestite” ale unor secvențe din istoria – de la origini și până în prezent – a „fenomenului Centrului Artistic Baia Mare”.

 

Pornind de la peisaje urbane fotografice băimărene de la finalul veacului XIX, documentând apoi anii experiențelor müncheneze și ale sezoanelor băimărene parcurse de studenții și de artiștii asociați Școlii particulare de pictură Simon Hollósy (1890-1906), traversând etapele învățământului artistic local asociate cu evenimente și personalități creative care au marcat prima jumătate a secolului al XX-lea (1907-1949), tematica abordează în partea a doua a portofoliul expozițional, eșantionat, perioadele „contemporană” și „actuală” din evoluția comunității artistice băimărene (1950-2010), evoluție petrecută sub tutela funcționării. Filialei Baia Mare a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

 

38 de secvențe fotografice, transpuse în printuri pe canavas, evocă tot atâtea povestiri ale unor amintiri mai îndepărtate și/sau mai apropiate în timp, fiecare imagine surprinzând câte un moment semnificativ/reprezentativ în evoluția locurilor și a oamenilor care populează istoria Centrului Artistic Baia Mare.

 

Două sesiuni de tur ghidat vor avea loc în pavilionul “János Thorma” din cadrul complexului Colonia Pictorilor (str. Victoriei nr. 19-21, Baia Mare): joi, 8 iulie 2021, de la ora 16.30 și vineri, 9 iulie 2021, de la ora 14.00. Participarea este gratuită și se face exclusiv pe bază de rezervare telefonică sau prin mesaj Whatsapp la numărul 0749.730.986.

 

Accesul vizitatorilor este permis doar cu respectarea obligatorie a regulilor impuse de reglementările în vigoare privind prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 (inclusiv purtarea măștii; menținerea distanțării fizice de minimul 1,5 m; igienizarea mâinilor cu gel antibacterian pus la dispoziție de organizatori; nu se permite accesul persoanelor care prezintă simptome de îmbolnăvire etc.). Din acest motiv, fiecare grup de vizitatori va fi constituit din maximum 10 persoane, care se vor putea înscrie în ordinea transmiterii solicitării până la epuizarea locurilor existente.

 

Evenimentele omagiază jubileul de 125 ani de la întemeierea Centrului Artistic Baia Mare, a precizat drd. Oana Enășel, referent marketing al Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

 

UPDATE. Conducerea Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» a decis amânarea evenimentului programat vineri, 9 iulie, din respect pentru memoria sculptorului Tőrös Gábor, a cărui ceremonie de înmormântare va avea loc vineri, 9 iulie, ora 14, la Cimitirul Reformat Dealul Florilor Baia Mare.

 

Turul ghidat planificat joi, 8 iulie 2021, de la ora 16.30 se va desfășura în condiții normale, conform anunțului inițial. Pentru ambele evenimente – joi, 8 iulie 2021, de la ora 16,30, respectiv joi, 15 iulie 2021, de la ora 14,00, participarea este gratuită și se face exclusiv pe bază de rezervare telefonică sau prin mesaj Whatsapp la numărul 0749.730.986.

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here