DIN NOU – Traian Rareș Tuș, de la Colegiul Național “Gheorghe Șincai” Baia Mare, a câștigat medalia de argint și la Olimpiada Internaţională de Astronomie și Astrofizică 2021

0
763

PERFORMANȚĂ. La câteva zile după ce a câștigat medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie 2021, Traian Rareș Tuș, elev în clasa a XI-a D la Colegiul Național “Gheorghe Șincai” Baia Mare, a câștigat încă o medalie de argint, la Olimpiada Internaţională de Astronomie și Astrofizică – Columbia 2021 (competiție la care au participat 63 de țări și care s-a desfășurat online, cu monitorizare audio-video).

 

Elevii români au obținut 9 medalii și o mențiune la a 14-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică 2021 (competiția a avut loc în perioada 14-21 noiembrie): una de aur, două de argint, șase de bronz și o mențiune.

 

Selecția lotului României, respectiv a celor două echipe participante, a fost făcută în baza rezultelor obținute la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică a Universității Ștefan cel Mare din Suceava (organizată în 26-29 iulie 2021).

 

Din cauza pandemiei, fiecare țară participantă și-a reunit lotul reprezentativ într-un singur loc, iar subiectele pentru olimpiadă au fost transmise de către țara organizatoare, Columbia. Elevii au fost monitorizați audio-video și au susținut următoarele probe: Analiză de date (3 ore), Fizica Soarelui (2 ore), Proba teoretică (5 ore), Proba pe echipe (30 de ore), Proba de planetarium (45 de minute).

 

După terminarea fiecărei probe, lucrările scrise ale elevilor au fost scanate și trimise în Columbia, spre corectare, Comitetului Științific (un juriu format din oameni de știință din țara organizatoare).

 

Elevul băimărean Traian Rareș Tuș a obținut până acum numeroase medalii de aur și argint la competiții naționale și internaționale în domeniul fizicii, astronomiei și astrofizicii (cele mai recente distincții: medalii de argint la Balcaniada de Fizică 2021, Olimpiada Internațională de Astronomie 2021, Olimpiada Internaţională de Astronomie și Astrofizică).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here