DEZVĂLUIRE – Compania națională Remin Baia Mare, menținută de 11 ani în insolvență, are datorii de 121 de milioane de euro și șanse ZERO să le achite

2
1879

INSOLVENȚĂ CU FORȚA. În februarie 2009, Compania Națională a Metalelor Prețioase și Neferoase Remin SA din Baia Mare, aflată în patrimoniul Ministerului Economiei, intra în insolvență, înregistrând la finalul anului datorii de peste 557,5 milioane de lei.

 

Astăzi, la 11 ani distanță de la declanșarea acestei aparent infinite insolvențe, timp în care compania statului și-a vândut cam tot ce putea vinde, inclusiv aproape 500.000 de tone de concentrat de pirită auriferă, Remin are datorii de… aproape 578 de milioane de lei (exact: 577.967.529 de lei). Adică a trăit 11 ani, vânzându-și bunurile, dar crescându-și datoriile cu aproape 22,5 milioane de lei.

 

Simplificat, raționamentul economic: statul român a închis minele spunând că acestea lucrează în pierdere, dar a menținut companiile care le administrat, deși și acestea lucrează în pierdere, ambele deficite fiind suportate din aceeași sursă: pușculița publică a statului.

 

În 2006, când s-au închis minele, Remin avea 3.000 de angajați. În 2009, când a intrat în insolvență, avea 288 de angajați, iar astăzi mai plătește 147 de salariați (și alți colaboratori).

 

Conform celui mai recent bilanț economic, Remin a încheiat anul 2019 cu o cifră de afaceri de aproape 7,57 de milioane de lei și un profit net de 2,23 milioane de lei – deși cifra de afaceri a fost cu o jumătate de milion de lei mai mare decât cea din anul precedent, profitul a fost mai mic cu o treime, adică eficiența economică a scăzut cu 32,5%. Oricum, de reținut profitul anului 2019, echivalent cu peste 467.000 de euro.

 

Ce se face cu acest profit? Păi, 5% (111.739 de lei) se păstrează ca rezervă în contul firmei, iar restul (2.123.031 de lei) se distribuie pentru „acoperirea pierderilor contabile din anii precedenți”.

 

Aceasta este situația de fapt, dar să revenim însă la situația de fond. În momentul intrării în insolvență, Remin avea datorii de 130 de milioane de euro, astăzi, după 11 ani, timp în care și-a vândut numeroase bunuri imobiliare + 500.000 de tone de pirită auriferă (pentru care s-au încasat vreo 32 de milioane de euro), compania are datorii de 121 de milioane de euro.

 

Dacă ceva vi se pare în neregulă, nu vă-ngrijorați, chiar așa și este, conform tuturor regulilor economice.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Ar trebui ca cei abilitati sa se autosesizeze si sa verfice de ce nu exisa un plan de reorganizare dupa 11 ani.
    Daca se acumuleaza datorii adm judiciari ar trebui sa scrie in rapoartele pe care le fac catre judecatorul sindic.
    Intrebarea este de ce AAAS Min Economiei trimit adrese catre judecatorul sindic,adrese in care cer ca jud.sindic sa prelungeasca starea de insolventa,timp in care se distruge patrimoniul se acumuleaza datorii se polueaza mediul?
    Oare nu se doreste un plan de reorganizare ptr ca s-ar vedea f. clar ca este imposibil de reluat activitatea ceea ce inseamna faliment?
    Unora le convine in insolventa ptr ca au salarii mai mari ca in perioada cind era activitate cu mi de mineri si mai cumuleaza si pensia cu salariu si fac si vechime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here