DESZĂPEZIRE CU FINU’ – În iulie, primarul Cherecheș a avizat plata a încă 664.000 lei către firma finului său în contul deszăpezirii din iarna trecută, serviciu care a ajuns la 7,2 milioane de lei plătiți efectiv

6
5057
Marcel Zoicaș și Cătălin Cherecheș

MONITORIZARE 2MNEWS – DESZĂPEZIRE ÎN IARNA ÎN CARE N-A NINS. În luna iulie 2023, în miezul verii, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș (PSD), a avizat plata a încă două facturi emise de firma finului său Vasile Marcel Zoicaș în contul deszăpezirii din iarna trecută, când a nins de 5 ori. Cele două plăți au fost virate în contul firmei Construrom SA în 7 și 14 iulie 2023 și însumează 664.708,79 lei. Cu aceste două plăți efective, Primăria Baia Mare a ajuns la plăți efective pentru deszăpezirea în iarna în care a nins de 5 ori la fabuloasa sumă de 7,2 milioane de lei (exact: 7.264.708,79 lei).

 

Trei sublinieri: 1) suma prezentată mai sus reprezintă plăți efective (efectuate deja); 2) plățile sunt făcute doar până la sfârșitul lunii februarie și o plată parțială pe prima jumătate a lunii martie; 3) contractul-subsecvent de deszăpezire pentru iarna 2022-2023 a fost semnat la 1 noiembrie 2022 și acoperă perioada până în 31 aprilie 2023, implicit se vor mai face plăți, chiar dacă n-a nins, pentru că primarul Cherecheș a avizat un contract defectuos, împotriva intereselor orașului, plătind o sumă fabuloasă pentru staționarea utilajelor.

 

Așa a ajuns Baia Mare să plătească pentru contractul de deszăpezire din perioada 2018-2023, care a fost desemnată cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice în România, cea mai mare sumă din țară, plățile efective depășind în unele cazuri și de 5 ori pe cele efectuate în orașe de dimensiuni similare (aveți detalii de natură penală AICI și AICI).

 

Iată situația plăților efective aferente serviciului de deszăpezire din iarna 2022-2023:

 

LUNA SUMA PLĂTITĂ EFECTIV
IANUARIE 500.000 lei
FEBRUARIE 0 lei
MARTIE 2.400.000 lei
APRILIE 2.000.000 lei
MAI 400.000 lei
IUNIE 1.300.000 lei
IULIE 664.708,79 lei
TOTAL 7.264.708,79 lei

În cei 4 ani de contract cu firma finului primarului (în care s-a contractat, de fapt, deszăpezirea pentru 5 ierni, pentru că iarna trecută s-a semnat un contract-subsecvent șmecheresc, cu câteva zile înainte de expirarea contractului-cadru, tocmai pentru a mai putea deconta încă o iarnă), Baia Mare a plătit până acum circa 58,4 milioane de lei. Suma este de departe cea mai mare devalizată de o administrație publică din România pentru serviciul de deszăpezire. În cele 5 ierni, a nins de circa 40 de ori.

 

În consecință, fiecare ninsoare în Baia Mare este decontată de administrația controlată de edilul Cherecheș cu aproape 1,5 milioane de lei. Acești bani intră în contul firmei finului său, Vasile Marcel Zoicaș (care controlează/deține Construom), firmă care este abonată și la serviciul de reparații străzi în urbea condusă de nașul său, precum și la alte (multe) contracte de lucrări publice.

 

AN SUMA
2018-2019 15.935.290 lei
2019-2020 9.890.494,60 lei (NOTĂ: a fost declarată cea mai caldă iarnă din istoria României)
2020-2021 12.665.431,80 lei
2021-2022 12.638.519,80 lei
2022-2023 7.264.708,79 lei (NOTĂ: sunt efectuate plăți doar până la 15 martie 2023)
TOTAL 58.394.445 lei

Pentru că firma finului nu mai poate deszăpezi în baza contractului din 2018-2022 prelungit și în 2023 cele 5 ninsori din iarna care urmează, urmează o licitare a serviciului de deszăpezire. Strategia este de a cupla acest serviciu cu serviciul de salubrizare stradală, acum efectuat ilegal (fără autorizație) de SPAU, serviciu al Primăriei (faptic, serviciul este prestat de firme private agreate).

 

În baza acestei strategii, se pregătește alocarea unei sume în jurul a 300 de milioane de lei un contract-cadru (probabil pe 4 ani) de deszăpezire și salubrizare stradală, însă în „laboratorul de idei defectuase pentru Baia Mare de pe strada Gheorghe Șincai” s-a luat în discuție chiar un contract-cadru extins pe o perioadă mai mare (8 sau chiar 10 ani), caz în care suma alocată va fi redimensionată semnificativ.

 

… în rest, pe strada 1 Mai nr. 8A e tot liniște, tot liniște? Merge treaba? Imperturbabili plătiți de la bugetul public.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

6 COMENTARII

  1. Domnilor de la DNA, dacă tot ați avut de lucru pe la primăria Baia Mare, nu v-ați interesat puțin și care-i treaba cu dezăpezirea în familie? Că zicea primarul agramat, exprimându-se și de această dată incoerent, că ați fost doi domni pe care-i cunoștea „din Baia Mare, oameni chiar care î-și fac datoria”, „bine-nțeles acuma, având o relatie, pot să spun așa în ghilimele, deja de familie cu cei de la DNA”. Dacă tot „l-ați rugat” să vă pună la dispozitie documentația de la paranghelii (de organizare cărora nu se ocupă el, ci alții), ați fi putut să-l mai „rugați” să vă facă cinstea și să vă mai pună la dispoziție și documentațiile de la lucrările de zeci de milioane de lei atribuite firmelor lui finu’. De care probabil tot alții se ocupă, nu el! Sau aveți ordin să vă ocupați doar de mărunțiș, nu și de zecile de milioane de lei scurși în ultimii ani din primărie către famiglie?!

  2. Acuma ca i s-a dublata salariul, lucru care iarasi nu deranjeaza pe nimeni in contextul in care noi fraierii vom plati taxe si impozite mai mari, a zis sa ii mai faca un cadou si lui Zoicas…eu tot zic si repet, nu exitsa nici o institutie in tara asta care sa vina sa zica stop, furati prea mult sau cheltuiti prea mult pentru chestii care costa mult mai putin ??? ah, scuze am uitat, traim intr-un stat mafiot cu institutii corupte pana in maduva oaselor – nu vedeti ca deja si DNA-ul e un fel de PSD sau PNL …se ocupa doar cu prescriptii? fac dosare si dupa aia ani de zile le uita prin birouri pana se prescrie, ceea ce te duce cu gandul ca deja si DNA-ul e o cloaca corupta … si noi la fel, in gandire si in comportament, ca daca nu am fi, i-am matura de pe fata pamantului pe nulitatile astea precum Chereches, Buzatu, Ciolacu, etc…

  3. Sint toate răutăți la Catalin find tinar si frumos.dar ar fii pustiu orasul far a nost primar si dragalasa Tabit. Rugaminte don primar la festivalul castanelor sa aduceti pe scena si pe frumoasa sotie Tabit sa o admiram toti.

  4. Functioneaza foarte bine circuitul banilor intre buzunarele acestor doi exponenti ai crimei organizate, unul al mafiei de stat si celalalt al mafiei din privat. Doar o schema de tip Buzatu’ poate destructura aceast clan. Vre-un procuror cu oo sa-i garanteze lui Zoicas ca ramane si cu banii si cu libertatea si cu liniste la batranete, daca-l tradeaza pe Chereches. Pana la urma Zoicas este om de afaceri, poate trai linistit dupa firmele lui si fara Chereches. Dar risipitorul de Chereches nu poate trai daca nu suge bani din bugetul primariei. Din ce in ce mai multi bani, de la un an la altul. Insa asa cum am zis, la fel ca in cazul lui Buzatu dumnezeul administratiei vasluiene, e nevoie de vre-o procuroare cu oo.

    • Pertinent. Sa ne amintim locco , de papistasul Șpan, tainicul curtean si confidentul inaintas de fotbal siMASS media , un businessman autohton de carton care l-a adulat pe CC… asa ca Zoicas {cu niscai calitati similare) are viitor luminos.schema , urmeaza in modúl simplificat sa fie aplicata de tinerii procurori, ambitiosi a se afirma in interiorul DNA și se va dubla masura dupa vacantarea unui oarecare post de primaș.rabdare și tutun, cum bine spunea un antecititor!

  5. Tic tac, tic tac vine si plata!
    Populatia nu are nimic de zis , parca sunt morti cu toţii .
    Viitorul pus(…)as s-a asigurat cā dupā ce iese de la bulāu nu-i lipseste nimic.
    Pentru cat a fu(…)t îi dorim sentintā rapidā cu executare! (comentariu moderat – limbaj excesiv)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here