JAFUL DE IARNĂ – Plățile pentru deszăpezire, analiză comparativă (date oficiale): Baia Mare 8,40 milioane de lei vs. Târgu Mureș 1,87 milioane de lei

7
6232
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

DESZĂPEZIREA PE ÎNȚELESUL CELOR DE PE STRADA 1 MAI NR. 8A. Baia Mare și Târgu Mureș sunt două municipii extrem de apropiate în dimensiuni și, mai ales, al kilometrilor de străzi/bulevarde. Acesta este motivul acestei analize comparative în privința costurilor deszăpezirii din iarna trecută (15 noiembrie 2021 – 15 martie 2022).

 

În Târgu Mureș există 465 de străzi/bulevarde care totalizează 203,09 km (din care 179,28 km modernizați și restul nemodernizați, adică din pietriș, pământ sau macadam, fără îmbrăcăminte rutieră asfaltică sau betonată). În Baia Mare există 389 de străzi/bulevarde care totalizează 206,68 km (din care 182,37 km modernizați cu îmbrăcăminte rutieră asfaltică sau betonată și restul nemodernizați, adică din pietriș, pământ sau macadam, fără îmbrăcăminte rutieră asfaltică sau betonată).

 

Aceste informații tehnice sunt argument al alegerii celor două municipii în analiza comparativă: dimensiunea totală a străzilor (203 km vs. 206 km) și raportul procentual dintre străzi modernizate vs. străzi nemodernizate (88% vs. 88,24%) sunt sensibil egale și, atât în Baia Mare cât și în Târgu Mureș, contractul pentru deszăpezire s-a finalizat înaintea iernii din 2021-2022 (adică această iarnă), semnându-se un contract nou.

 

Subliniere: aceste date sunt oficiale, conținute în documentele de specialitate ale Direcțiilor Tehnice din cele două primării.

 

Târgu Mureș, total iarnă 2021-2022: 1,87 milioane lei

 

În Târgu Mureș s-a semnat un contract pe perioada acestei ierni (15.11.2021 – 15.03.2022), operator fiind Serviciul Public Ecologie, Peisagistică și Salubrizare Urbană al Primăriei (echivalentul SPAU din Primăria Baia Mare). Orașul a prevăzut/alocat pentru deszăpezire suma de 3,6 milioane de lei – Consiliul Local Târgu Mureș a hotărât ca în acest an să se facă un contract-cadru de deszăpezire pe 5 ani, a cărui sumă maximă NU poate depăși 3,6 milioane de lei/an.

 

S-a acționat cu 47 de utilaje + 2 autoturisme de control. S-au deszăpezit și străduțele. N-au fost probleme. A nins fix cât a nins și în Baia Mare, distanța dintre cele două municipii fiind de 220 km (deci nu facem comparație între orașe situate în regiuni îndepărtate). În perioada 15 noiembrie 2021 – 15 martie 2022 s-a plătit 1,87 milioane de lei (fix: 1.871.000 lei).

 

În această sumă intră tot ceea ce presupune deszăpezirea, inclusiv materialele antiderapante (sarea, clorura de magneziu, clorura de calciu) și staționarea utilajelor, 49,98 lei/oră/utilaj (au fost folosite maximum 6 utilaje și, conform contractului, Primăria a plătit staționarea doar atunci când a comandat disponibilizarea utilajelor și acestea nu au fost folosite). Toate aceste informații sunt obținute de 2mnews din surse oficiale și deținem documente în acest sens.

 

Banii repartizați deszăpezirii și rămași nefolosiți, circa 2 milioane de lei, s-au reîntors în bugetul de investiții al urbei. Nu s-au căutat tertipuri, artificii șmecherești pentru epuizarea sumei.

 

Baia Mare: 8,40 milioane de lei plătiți deocamdată

 

În Baia Mare s-a semnat un contract de deszăpezire pe 4 ani (perioada 2018-2022) tot cu fostul contractant, firma Construrom SA, care îi aparține lui Marcel Zoicaș, finul primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș (ambii foto mic dreapta). Sigur, n-a fost nicio surpriză, doar e Baia Mare.

 

Nu se știe cu câte utilaje s-a acționat, pentru și aceasta este o informație secretizată de opaca Primărie Baia Mare, unde edilul Cherecheș face fix ce vrea el. Dar s-a acționat. NU s-au deszăpezit și străduțele. Au fost probleme multe, numeroase. A nins fix cât a nins și în Târgu Mureș. Pentru deszăpezirea până la 15 martie 2022 s-au plătit efectiv peste 8,4 milioane de lei (exact: 8.409.280,61 lei). Aceasta este plata de până acum, deszăpezirea urmând să mai fie plătită și în luna iunie.

 

Rețineți că în Baia Mare în oricare lună de iarnă plătită integral până acum (decembrie, ianuarie, februarie) s-a plătit mai mult decât s-a plătit în Târgu Mureș pentru TOATE lunile de iarnă – în noiembrie (contractul a intrat în vigoare de la jumătatea lunii și a fulguit o dată) s-a plătit 500.000 lei, în decembrie 2.400.000 lei, în ianuarie 3.228.026,09 lei, în februarie 2.502.980,44 lei, în martie (încă nu e plătită toată luna) până acum s-a plătit 678.274,08 lei.

 

Dar în Baia Mare de când Afacerea Deszăpezirea a intrat în zodia relațională naș-fin este o obișnuință să se plătească de 4 ori mai mult decât în Norvegia, media deszăpezirii din ultimii 5 ani (de când cu finu’) fiind de peste 12,6 milioane de lei/an. În Târgu Mureș, vă reamintesc, s-a decis să nu se plătească mai mult de 3,6 milioane de lei/an în nicio condiție. În acest an în Târgu Mureș s-a plătit 22,25% (adică nici un sfert!) din cât s-a plătit în Baia Mare în condițiile în care a nins fix-fix la fel (adică aproape deloc).

 

Acestea sunt fapte scrise pe-nțelesul tuturor, inclusiv a celor angajați la „fabrica dreptății” de pe strada 1 Mai nr. 8A. În rest, dacă n-avem ce face cu timpul și ne plictisim, putem asculta recitările primarului despre „oamenii care-i vor răul”, spuse în fața marionetelor fără reacții și fără informații. Pentru că „La vita è bella” nu-nseamnă că „Bela-i o vacă”, ci altceva, ceva ce la noi nu se-ntâmplă și din aceste cauze.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

7 COMENTARII

  1. Sper sa nu mai fie ales!! Chiar si-a batut joc de oras si de cetatenii din oras atat cu dezapezirea cat si gunoiul!! Chiar nu il putem da jos??!! Pana cand sa isi bata atat joc de noi!!!!

  2. Și ce ne retine să facem o petiție semnată de băimăreni pentru renunțarea la el și alegerea unui alt primar !? Dar nu-l înlocuim pe Cherecheș cu ,, primarul ” de la ATP că în acest caz n-am rezolvat nimic.

    • Nu se stie ..primarul de la ATP e cunoscut in Europa ca un om Care a realizat ceva…are o alta mentalitate,Nu ca cea a carui a facut ca Baimarenii sa ramana Si datori Si cu Taxe Mari.

  3. Escrocul de Cherecheș lovește din nou. Abia aștept să intre la pușcărie . În mod normal nu dorești asta nimănui dar în cazul lui e pur și simplu necesar . Acest hoțoi nu se mai oprește.

  4. Va rog, de cate ori scrieti despre acest personaj nu-i mai puneti poza. Macar sa nu-l mai vedem. Puneti in locul lui o fotografie cu o planta, o balta, o piatra, orice numai pe el nu. Inchideti voi imaginea lui inaintea justitiei.
    Multumim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here