SĂ FIE „ÎN RÂND CU LUMEA” – După primăriile din Sarasău și Moisei, și cea din Suciu de Sus își cumpără dronă ultra-performantă cu aproape 400.000 lei

2
1220

TICHIA DE MĂRGĂRITAR – EPISODUL SUCIU DE SUS. După modelul primăriilor din Sarasău și Moisei a venit rândul și primăriei comunale din Suciu de Sus, controlată de 24 de ani de edilul Viorel Pașca (foto mare sus dreapta – PSD), să își cumpere o dronă ultra-performantă cu o sumă estimată la 386.750 lei (suma include TVA). Să fie în rând cu lumea. Achiziția, a treia de acest tip făcută de o comună din Maramureș controlată de un edil PSD, prevede achiziția unui sistem aerian fără pilot uman la bord, compus din vehicul aerian fără pilot (dronă, stație mobilă, camere, dotată cu diverse sisteme, softuri și accesorii/elemente conexe acestora).

 

Banii vin din fonduri europene nerambursabile, gestionate de statul român prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar achiziția dronelor ultra-performante este posibilă fiind mascată în proiecte care prevăd scriptic că respectivele UAT-uri își înființează sisteme inteligente de management local. Suma este suficientă pentru achiziția unei drone mult mai performante, de exemplu, decât cele cu care operează Garda de Coastă a României. Dar banii se cheltuiesc pe această achiziție tip „Tichie de mărgăritar, pe cap de măgar”, care nu ține cont de prioritizarea nevoilor reale ale unei comunități și care este făcută conform strategiei balcanice “Îți trebuie, nu-ți trebuie, dacă se dau bani pentru asta, ia-i”.

 

Comuna Suciu de Sus are o suprafață de 115 kmp și puțin peste 3.600 de locuitori care trăiesc în cele trei sate care compun comuna.

 

Revenind la achiziția primăriei din Suciu de Sus, motivată prin faptul că “la data curentă, Primăria Suciu de Sus nu dispune de un astfel de sistem”, și aceasta respectă condițiile din celelalte două comune maramureșene transformate în achizitor de drone, fiind hilară sintagma “sisteme inteligente de management local”, în contextul în care și această primărie folosește ca adresă pentru corespondența electronică o adresă de yahoo și nu reușește să publice pe site-ul administrației publice nici măcar informațiile obligatorii, impuse de lege.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Pfff …
    Când a apărut anul acesta prima știre ,,pe subiect,, cu un astfel de proiect , m-am gândit ,,75% psihiatru , 25% DNA . La al doilea caz , m-am gândit 50-50 . Deja , acum , la al treilea exemplu , e 25-75 !
    In plus , acuma după al treilea exemplu , incep să mă întreb și a cui e de fapt ,,corlatul,, vânzătorului !
    Nu uitați !!! 75-25 … 50-50 … 25-75 ++++

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here