DECIZIE – Cei 60 de copii de la o grădiniță din Baia Mare declarată încă din 2020 în risc seismic ridicat vor fi relocați la Liceul „Emil Racoviță”

0
2040

GRĂDINIȚĂ RELOCATĂ. Pe lista celor 21 de clădiri cu risc seismic de gradul I utilizate în procesul educaţional (ca săli de clasă, laboratoare sau cu altă destinaţie), Ministerul Educaţiei a transmis că se află și Grădiniţa cu Program Normal nr. 20 din Baia Mare – localizată pe Bulevardul Regele Mihai I (fostul Bulevard București) nr. 20.

 

Comitetul interministerial pentru analiza de risc seismic, coordonat de premierul Nicolae Ciucă, a decis ca până vineri Ministerul Educaţiei să sprijine autorităţile locale să identifice soluţii pentru relocarea în spaţii sigure a copiilor care îşi desfăşoară în prezent activitatea în clădiri încadrate în categoria de risc seismic I, ca urmare a expertizărilor, clasificărilor şi verificărilor.

 

Implicit, aseară s-a intrat în vrie și în Baia Mare și inspectorul şcolar general Mihai Cosmin Pop s-a întâlnit cu primarul Cătălin Cherecheș pentru a stabili un spațiu în care vor fi relocați copiii de la grădinița cu risc seismic. “S-a stabilit să-i relocăm la Liceul „Emil Racoviță”. Acolo, până acum erau copiii de la Grădinița nr. 10, a căror clădire a fost în reabilitare. Această reabilitare este finalizată într-o foarte mare proporție (astăzi-mâine se încheie) și copiii de la Grădinița nr. 10 – sunt 66 de copii înscriși, cu o medie de prezență de 60 – se mută în clădirea lor, iar în locul lor, la Liceul „Emil Racoviță”, îi relocăm pe cei de la Grădinița nr. 20”, a declarat Pop pentru 2mnews.

 

Clădirea în care se desfășura procesul educațional preșcolar de la Grădinița nr. 20 a fost stabilită ca având risc seismic de grad I în urmă cu… 2 ani. În anul 2020, când Primăria Baia Mare a vrut să o introducă într-un program de reabilitare, pentru obținerea fondurilor necesare s-a efectuat și o expertiză de risc seismic, cerută de ghidul de finanțare. Așa s-a descoperit că imobilul în care erau peste 60 de copii preșcolari se poate prăbuși în cazul unui cutremur (chiar dacă de afară, nu pare – vedeți imaginea).

 

Sigur, atunci nu s-a întâmplat nimic, părinților nu li s-a spus (poate nici angajaților grădiniței), copiii au continuat să fie găzduiți/educați în clădirea cu risc seismic ridicat până acum, când cutremurele devastatoare din Turcia au determinat autoritățile să fie prevăzătoare.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here