FAPT – O judecătoare a completului care judecă apelul primarului Cherecheș în procesul de luare de mită în care a fost condamnat la 5 ani de închisoare și-a cerut transferul la Tribunalul Militar

0
2249
Ancuța Pura, Cătălin Cherecheș

SOLICITARE DE TRANSFER. Judecătoarea Ancuța Pura de la Curtea de Apel Cluj, care împreună cu  judecătoarea Georgiana Rodica Fărcaş-Hîngan formează completul desemnat să judece apelul primarului Cătălin Cherecheș în procesul în care a fost condamnat pe fond la 5 ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată, plata a 40.000 lei cheltuieli judiciare către stat și confiscarea sumei de 65.000 lei şi 5.000 euro, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să îi admită transferul la una dintre următoarele instanțe militare: Curtea Militară de Apel Bucureşti, Tribunalul Militar Bucureşti sau Tribunalul Militar Timișoara.

 

O decizie în acest sens va fi luată de Secția pentru judecători a CSM miercuri, 28 noiembrie. Judecătoarea Pura nu este la prima solicitare de acest fel, ea solicitând trecerea de la o instanță civilă la una militară și în ianuarie 2022, atunci Secţia pentru judecători a CSM hotărând să respingă cererea de transfer, decizia invocând articolul 5 din regulament (care se referă la lipsa locurilor vacante sau avizul negativ al Ministerul Apărării Naţionale).

 

Ancuța Pura și-a început activitatea profesională în 2001, ca jurist al unei firme din Cluj-Napoca, devenind ulterior auditor de justiție la Institutul Național al Magistraturii. În 2003 a devenit procuror, fiind numită la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca. Din 2005 a devenit judecător la Judecătoria Cluj-Napoca, instituție al cărei președinte a fost în perioada iulie 2010 – mai 2012. Din 1 iunie 2012 a fost promovată la Tribunalul Sălaj, apoi ca președinte al Secției Penale a Curții de Apel Alba Iulia și din iulie 2016 i-a fost aprobat transferul la Curtea de Apel Cluj, unde este judecător al Secției Penale.

Vă reamintim că Ancuța Pura a fost subiectul cererii primarului Cherecheș către instanța supremă (Înalta Curte de Casație și Justiție) să îi aprobe strămutarea apelului la altă curte de apel decât Cluj, pe considerent că judecătoarea ar fi rudă cu el, respectiv verișoară de gradul II (a susținut că bunica sa din partea tatălui era sora bunicului judecătoarei), fapt infirmat în urma cercetării instanței (judecătoarea Pura, originară din Baia Mare, a fost nevoită să-și facă arborele genealogic, prin care a demonstrat că nu este niciun fel de rudă cu Cherecheș).

 

În prima fază a acestui proces (pe fond), înregistrat în instanță încă din 5 iulie 2016 (la mai bine de două luni reținerea primarului Cherecheș de către procurorii DNA) și început efectiv în 20 octombrie 2016 (cu primul termen de judecată), au fost 3 judecători: Ioana Nora Boiciuc (20 octombrie 2016 – aprilie 2019, apoi s-a îmbolnăvit și s-a autosuspendat, a fost în concediu de incapacitate temporară de muncă, în perioada 8 aprilie 2019 – 9 octombrie 2020), Mihai Iulian Gîlcă (6 iunie 2019 – decembrie 2019, când s-a transferat la Curtea de Apel Cluj) și Mihai Ștefan Ghica (februarie 2020 – 24 februarie 2022, este judecătorul care a dat sentința pe fond și care, anterior emiterii hotărârii și-a cerut și el transferul la Curtea de Apel Cluj, solicitare respinsă de CSM chiar în ziua în care a emis hotărârea în procesul Cherecheș).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here