VICTORIE DE SENZAȚIE – Explorări a câștigat la Constanța cel mai tensionat meci al acestei ediții de campionat, după 2 ore de joc și 4 mingi de meci în set decisiv

0
240

CRONICĂ DE MECI – VOLEI MASCULIN. Miercuri, 22 februarie 2023, în Sala Sporturilor din Constanța, în meci contând pentru etapa a 19-a a Ligii Naționale (Divizia A1) la volei masculin, CSM Constanța a pierdut, cu 2-3 (14-25, 25-19, 18-25, 25-15, 18-20), partida cu Știința Explorări Baia Mare. Meciul, arbitrat de Cosmin Tudorache (principal) și Florin Dragomir (secund), a opus echipele clasate pe locurile 8 (Constanța) și 7 (Baia Mare).

 

Constănțenii, care s-au impus și în tur, la Baia Mare, cu un neverosimil 3-0, dar au fost eliminați apoi de Explorări din Cupa României (1-3 la Baia Mare și 3-2 la Constanța), aveau un ușor avantaj prin prisma terenului propriu și a orgoliului gazdelor, care cu o victorie putea face rocada în clasament cu Explorări. Loturi sensibil egale, se anunța un meci de mare luptă, și o dispută directă între jucătorii care au făcut cele mai multe puncte în actualul sezon: băimărenii Mihai Tarța și Marius Cheagă (locurile 1 și 2, cu 243 și 241 de puncte) și argentinianul din lotul constănțenilor, Valentino Vidoni (locul 3, cu 236 de puncte).

 

Explorări începe mai bine partida și se impune fără dubiu în primul set, încheiat în doar 21 de minute cu 25-14 (un semn îmbucurător: blocajul băimărenilor funcționează foarte bine, multe fiind concretizate în puncte), însă gazdele revin și în setul 2, după o dispută echilibrată în prima parte, trec în avantaj după ce băimărenii au revenit și au condus cu 16-17. Constănțenii rup echilibrul cu 4 puncte consecutive (dintre care 3 ale argentinianului Vidoni) și își adjudecă setul după 24 de minute: 25-19.

 

Oaspeții încep mai bine setul 3 (partida seamănă din ce în ce mai mult cu un roller coaster, echipele se succed la conducere). Se greșesc în continuare prea multe servicii, irosindu-se puncte (presiunea jocului este mai mare decât luciditatea creată de experiență). Explorări ajunge la 4 puncte avantaj în debutul setului 3 (2-6) – e un set oarecum decisiv aducând echipei care-l va câștiga siguranța câștigării cel puțin a unui punct (într-un meci de volei încheiat cu 3-2, cele 3 puncte se împart: 2 pentru câștigător, 1 pentru pierzător).

 

Dragomir joacă all in și devine cel mai prolific puncher al băimărenilor (cu 8 puncte), iar Aldea blochează de unul singur, imperial, și Explorări conduce cu 10-3 părând decisă să nu mai dea nicio șansă adversarei pentru câștigarea setului. Blochează și Cheagă decisiv, Aldea atacă necruțător și Baia Mare are un neverosimil 3-13 pe tabela de marcaj. Mai reduce Druță din handicap (două puncte consecutive), dar Nejic servește greșit, iar Aldea servește un as și e 5-15.

 

E greu să întorci acest scor. Își revine Vidoni, iar Grigore le întoarce as-ul băimărenilor, aducându-le aminte că sunt și ei pe teren. Cheagă duce scorul la 7-16 și pornește în urmărirea lui Vidoni, care are deja 10 puncte realizate. Tarța blochează decisiv (al 9-lea punct al lui) și Baia Mare menține diferența de 10 puncte (8-18). Dar Vidoni servește doi ași consecutivi și e 11-18 (argentianul servește riscant, din săritură, de la marginea terenului, dar foarte puternic). În sfârșit, o dă afară. Aldea duce scorul la 11-20 și Explorări se impune cu 18-25. Oaspeții domină blocajul, care a fost în acest meci arma decisivă.

 

Începe setul 4, se joacă de o oră și 9 minute (joc efectiv) și orice se întâmplă de acum încolo, oaspeții pleacă de la Constanța cel puțin cu 1 punct. Însă dacă blocajul continuă la parametri de până acum, este aproape imposibil să nu plece victorioși. O triplă consecutivă a constănțenilor (Druță – Nejic – Vidoni) îi distanțează pe aceștia și în a doua jumătate a setului 4 se intră cu 13-8. Tarța a ajuns la 15 puncte, dar va fi greu pentru Explorări să se impună în acest set. Druță servește bine și e 15-8. Antrenorul Marius Botea cere time-out. Dar Druță mai servește un as. S-a inversat situația din setul trecut. Constanța câștigă clar, în doar 21 de minute: 25-15.

 

Urmează un set scurt (până la 15). O primă jumătate echilibrată, se joacă precaut în decisiv. Constanța schimbă terenul la 8-7, dar deznodământul nu e stabilit, ne ajută și Vidoni, care după 4 ași a ratat serva, iar apoi Hepburn blochează decisiv și îi aduce pe băimăreni în avantaj: 8-9. E rândul antrenorului Răzvan Parpală (CSM Constanța) să ceară time-out, dar Nejic (care până atunci a jucat aproape fără eroare) greșește atacul. Explorări conduce cu 12-10, dar gazdele egalează. Cere și Marius Botea time out. Druță greșește atacul, 13-12.

 

Parpală cere time-out. Parcă suntem la baschet pe final de meci. Gazdele egalează (evident, prin Vidoni). Se joacă prelungiri în setul decisiv: 14-14. Minge de meci pentru gazde (15-14), egalăm. Tensiune. Baia Mare are minge de meci (16-15), egalează gazdele. Se joacă de mai bine de două ore. Explorări are a doua minge de meci (17-16), egalează gazdele. Servă în fileu, Baia Mare are a treia minge de meci (18-17), Constanța egalează. Baia Mare are a patra minge de meci (19-18), blocaj decisiv al lui Aldea, punct, set și meci: 20-18. Partida a durat două ore fără 4 minute (de joc efectiv).

 

Meci foarte bun al oaspeților, care s-au impus îndeosebi prin blocaj, procedeu prin care au dominat net gazdele. Iată principalii indicatori (Constanța – Baia Mare): 49-47 atac decisiv, 12-17 blocaj decisiv, 9-4 serviciu decisiv (ași), 30-36 puncte pe greșeala adversarului.

 

Pentru Explorări au punctat: Tarța (20 puncte), Cheagă (15 puncte), Aldea (11 puncte), Dragomir (10 puncte), Hepburn (8 puncte), Taboada (4 puncte). De la gazde s-au remarcat Vidoni (21 puncte), Druță (17 puncte), Nejic (14 puncte), Asmarandei (7 puncte).

 

În urma victoriei, Explorări rămâne pe locul 7, cu 27 de puncte. Băimărenii joacă în etapa 20, sâmbătă, 25 februarie, la Baia Mare, cu Rapid București (locul 5).

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here