DOCUMENTE – Toate detaliile despre primul aquapark din Maramureș, cel de la Baia Sprie, proiectat pentru un aflux de 2.000 de persoane/zi și cu o investiție de 38 de milioane de euro

2
15557

AQUAPARK MARAMUREȘ. Din numeroasele proiecte ale autorităților publice din județ care au acreditat construirea unor complexe de agrement de tip aquapark, cel mai avansat (probabil unicul în care în afara promisiunilor s-a și făcut ceva) este cel al Consiliului Județean Maramureș, localizat în Baia Sprie. Acesta este inclus de mai bine de o jumătate de an în circuitul pre-execuțional, deținând deja majoritatea avizelor, autorizațiilor și studiilor obligatorii pentru demararea investiției (proiectul are deja finalizate/emise: studiile de oportunitate și de fezabilitate, Plan Urbanistic Zonal aprobat, certificat de urbanism, decizia încadrării în normele de mediu, avizul de gospodărire a apelor, notificările conforme de la instituțiile județene Direcția de Sănătate Publică, Direcția pentru Cultură, Garda de Mediu etc.).

 

În paralel cu continuarea cursului pre-execuțional pentru obținerea tuturor documentelor, Consiliul Județean așteaptă deschiderea apelului european de finanțare a acestor tip de obiective pentru a depune proiectul, valoarea sa fiind estimată acum la 37,7 milioane de euro (sumă care include TVA și care totalizează și costurile rutelor carosabile, a căror valoare estimată este de aproximativ 1,5 milioane euro – a fost luat în calcul un aflux auto de 800 de autovehicule/zi și construirea legăturii rutiere între obiectiv și prelungirea străzii Plevnei și a DC25 din zona de locuinţe din Satu Nou de Sus).

 

Această scriere a analizat informațiile din documentațiile aprobate de diverse instituții publice și le-a reunit într-o sinteză pe care o face publică acum, pentru ca persoanele interesate să-și facă o părere despre ce va cuprinde acest aquapark.

 

Cum a fost proiectat aquaparkul din Baia Sprie
Complexul aquapark va fi edificat pe un teren de 13 hectare în extravilanul UAT Baia Sprie, care avea destinația inițială pășune și care este localizat în sud-vestul localității, între Baia Mare și Baia Sprie și la limita teritorială cu comuna Dumbrăvița, mai exact între Satu Nou de Sus (localitatea apărținătoare de Baia Sprie) și Iazul de decantare Aurul din Tăuții de Sus (se află la circa 1 km de Satu Nou de Sus și la 1 km de iaz), pe versantul dealului.
Complexul de agrement aquapark din Baia Sprie a fost proiectat ca având 4 funcțiuni principalesport, petrecerea timpului liber, cazare -, cu un generos spaţiu verde aferent construcţiilor decorative și utilitare și cu posibilitatea extinderii sale ulterioare.
Clădirea principală, denumită Aqua Therme a fost proiectată cu două etaje și cu o suprafață desfășurată de 10.000 mp, cuprinzând casele de bilete, vestiare (cu minimum 2.000 de dulapuri), birouri și spaţii administrative, spaţii comerciale, spaţii de alimentaţie publică, un ansamblu de bazine acoperite care să funcţioneze atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă și care să aibă următoarele funcţiuni: bazin pentru adulţi, Kids Zone (care include bazin pentru copii), minim 4 ansamble de tobogane (pe categorii de vârstă), bazin de legătură cu bazinele exterioare, spaţii pentru șezlonguri (minim 300 de șezlonguri), jacuzzi (minim două, cu o capacitate de 20 persoane fiecare), grupuri sanitare, un ansamblu Wellness și Spa care să deservească minim 60 de persoane simultan (este proiectat cu mai multe tipuri de saună – uscată, umedă, cu infraroșii etc.), săli de masă, aromaterapie, jacuzzi, bazin de mică adâncime (20-30 cm, pentru mersul prin apă), salon de relaxare, punct de prim ajutor,spaţii anexe, spaţii tehnice, parcări (cu staţii de reîncărcare vehicule electrice).
Bazinele exterioare au fost proiectate după cum urmează: bazin de înot cu dimensiunea de 50×25 m pentru adulţi, bazin cu valuri, ansambluri de bazine exterioare (care să includă zone de jacuzzi), sisteme de atracţii acvatice și fântâni, zone pentru copii și familii cu un traseu acvatic (bazin) lazy river și traseu acvatic (bazin) wild river, piscine și bazine pentru copii și adulţi, cu suprafaţă totală de minim 5.000 mp – adâncimea apei va corespunde în funcţie de destinaţia și specificul fiecărui bazin -, construcţii pentru căţărat amplasate în bazin, ansamblu tobogane exterioare independente (inclusiv tobogan tip „Tornado” și tip „Mammoth”, cu bazinele de aterizare aferente si mobilier specific în bazinele pentru copii), dușuri exterioare, plaje exterioare cu nisip și înierbate, șezlonguri, hamace, grupuri sanitare, clădiri pentru alimentație publică, foișoare din lemn, zone de odihnă acoperite cu pânză tensionată, zonă de nisip pentru jocuri cu bile, zonă de jocuri (darts), zonă fitness echipată (pe suprafaţă cu covor de tartan), spaţii tehnice.
De asemenea, complexul a fost proiectat și cu două terenuri multifuncţionale pentru sport în aer liber (volei de plajă, badminton, tenis cu piciorul, streetball etc.), un loc de joacă pentru copii în aer liber (pe vârste și cu tematici diferite – cu nisip, diverse tipuri de leagăne, bazin de mică adâncime (20-30 cm) cu jucării flotante), construcţii pentru căţărat, piste pentru patine cu role, biciclete, panouri de beton pentru desenat cu cretă, loc destinat jocurilor sportive statice (board games, șah, remi etc.), punct de observare salvamar.
Ca amenajări exterioare, vor fi realizate drumuri (inclusiv piste speciale pentru biciclete) și alei de acces în incinta complexului, parcări (556 locuri + 26 locuri persoane cu dizabilități + 10 locuri autobuze/autocare), mobilier urban, zone plantate, locuri de odihnă.

* Foto generice

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Tara arde si baba se piaptana.In loc sa faca fa- brici si uzine fac locuri de distractii.Dragi guver- nanti ,lozinca e :INTII MUNCA SI APOI DISTRAC- TIA.Faceti locuri de munca bine platite in tara ,nu ca sa mearga bietul roman in strainatati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here