DECIZIE – A fost declarat câștigătorul contractului de peste 4,6 milioane de lei, care vizează restaurarea a 12 case tradiționale din satul Breb

0
2619
Casă tradițională. Fosta casă parohială din satul Breb, comuna Ocna Șugatag, județul Maramureș

CONTRACT DE EXECUȚIE SEMNAT. Firma băimăreană Rustic SRL, membră a Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice din România, va executa contractul de proiectare și execuția pentru reabilitarea și restaurarea a 12 case tradiționale din localitatea Breb (com. Ocna Șugatag). Proiectul care vizează reabilitarea patrimoniului vernacular al satului Breb este gestionat de administrația județeană și este finanțat în cea mai mare parte din fonduri europene nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

 

Contractul a fost semnat la valoarea de peste 4,62 milioane de lei (exact: 4.628.094,71 lei, sumă care include TVA) și trebuie finalizat în circa 2 ani și 5 luni (900 de zile de la emiterea ordinului administrativ de începere a execuției).

 

Lucrările de reabilitare ale celor 12 gospodării vechi de peste 80 de ani din satul maramureșean Breb (printre care și fosta casă parohială – în foto -, parte din Ansamblul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” – clasat ca monument istoric de importanță națională) sunt cele înregistrate cu numerele 13, 26 – fosta casa parohială (edificată în anul 1904), 176, 182, 198, 254, 295, 323, 374B, 407, 417 și 429.

 

Firma Rustic, controlată de Cornel Cușner și care în 2022 a raportat o cifră de afaceri de 19,76 milioane de lei (record în istoria economică de peste 30 de ani a societății) și un profit net de 1,69 milioane de lei realizat cu 63 de angajați, a fost unic ofertant.

Inițial, în vara anului trecut, Consiliul Județean Maramureș a intrat într-un parteneriat cu Ordinul Arhitecților Filiala Nord-Vest și Primăria Ocna Șugatag pentru reabilitarea a 8 case din satul Breb, destinație de notorietate turistică pentru zonele tradiționale din Maramureș, însă demersurile ulterioare au determinat includerea în proiect a 12 gospodării tradiționale.

 

Acest proiect, ale cărui obiective sunt păstrarea arhitecturii specifice județului Maramureș, conservarea patrimoniului cultural și dezvoltarea turismului, prevede și o a doua etapă, în care vor fi identificate alte patru localități, câte una din cele patru „țări” ale Maramureșului, unde vor fi reabilitate centrele localităților cu gospodăriile și instituțiile aferente.

 

* Foto: @Adrian Marocico

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here