DECIZIE – 65 de picturi ale lui Traian Bilțiu-Dăncuș vor fi restaurate de unul dintre cei mai buni restauratori de la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu

0
426

RESTAURARE PICTURI. Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației va restaura un lot format din 65 de picturi aflate în colecția muzeului și realizate de artistul plastic Traian Bilțiu-Dăncuș (1899-1974). Picturile, care sunt pe suport de carton și de pânză, vor fi restaurate de firma sibiană Ritocco Restauro, înființată în urmă cu o lună de Ioan Muntean, unul dintre cei mai buni restauratori de pictură de la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu. Muzeul sighetean va plăti lucrările de restaurare cu 59.500 de lei (suma include TVA).

 

Traian Bilțiu-Dăncuș (foto mic dreapta) s-a născut la 29 noiembrie 1899 în localitatea maramureșeană Ieud, fiind al cincilea fiu dintre cei 8 copii ai învățătorului Petru Bilțiu-Dăncuș. În 1920 abandonează cursurile Școlii de Poduri și Șosele din București și se transferă la Școala de Belle Arte, înființată de Theodor Aman, unde l-a avut ca profesor de pictură pe George Demetrescu Mirea, care la acel moment era și directorul școlii. Bilțiu-Dăncuș a fost unul dintre coloniştii băimăreni ai Şcolii de pictură (în perioada 1921-1926), a debutat expozițional în 1927, la Salonul Oficial bucureștean (până în 1942 a mai expus lucrări la Sighetu Marmației, Cluj-Napoca și București, iar în 1969 a avut loc o retrospectivă la București, Cluj și Baia Mare).
Pictorul Traian Bilțiu-Dăncuș este considerat un exponent al tradiționalismului, adânc ancorat în lumea tradițională maramureșană pe care a imortalizat-o în diferite ipostaze, într-un stil naiv, izvorât din arta populară.

* Foto: @Ioan Muntean FB, @Muzeul Maramureșan, @Primăria Ieud

 

Cătălin VISCHI, Andreea SZABO



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here