DATORI, DAR PETRECĂREȚI – Primăria Baia Mare a plătit 11% din datoriile către firme, dar creanța rămâne imensă: facturi neplătite de peste 40 de milioane de lei, mare parte fiind arierate

5
6688
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

ANALIZA DATORIILOR ORAȘULUI. Situația imenselor datorii către firmele care prestează servicii sau livrează bunuri către Primăria Baia Mare, un alt rău-planic instituțional de notorietate, a fost des analizată și semnalată de 2mnews. Dacă la finalul anului 2021 datoriile către firme aveau o pondere de 67,26% (peste două treimi!) din datoria totală a orașului, la finalul anului 2022 acestea aveau o pondere de… 97,17% (adică aproape toată datoria Primăriei orașului era către firme/agenți economic cu care avea relații contractuale).

 

De pildă, la finalul anului trecut, administrația locală din Baia Mare avea datorii de aproape 48 de milioane de lei către firme, din această sumă aproape 10 milioane de lei erau datorii mai vechi de 3 luni, iar 6 milioane de lei erau datorii mai vechi de 4 luni (încadrate ca arierate). În cursul acestui an, aceste datorii au oscilat, existând luni în care Executivul a dispus plata unei mici părți a acestora, dar și luni în care cadența plăților s-a situat sub ritmul de facturare, datoria totală crescând din nou.

 

În cea mai recentă lună în care documente financiare ale Primăriei Baia Mare au fost făcute publice, luna iulie, administrația controlată de edilul Cătălin Cherecheș (PSD) a mai plătit din aceste datorii, reușind să le coboare cu 11,71%, de la 45,5 milioane (exact: 45.504.232,87 lei, cât erau înregsitrate la finalul lunii iunie 2023) până la 40,1 milioane de lei (exact: 40.173.754,69 lei, la finalul lunii iulie 2023).

 

Practic, în iulie s-au plătit circa 5,4 milioane de lei din banii orașului în contul acestor datorii, dar creanța a rămas una semnificativă: peste 40 de milioane de lei. Suma era datorată către 105 firme/organizații, cele mai multe locale.

 

Cu ce ne afectează asta pe noi, cetățenii? Ne afectează extrem de mult: cele mai multe firme la care Primăria Baia Mare are facturi neplătite care totalizează sume semnificative sunt din județul Maramureș. Oricâtă solvabilitate financiară are o societate comercială/economică, atunci când se confruntă cu neplata facturilor se repercutează asupra dezvoltării afacerii respective, o creanță având efect negativ și extins și asupra altor firme, suferinde la rândul lor (de exemplu, furnizori de materiale, servicii și consumabile, care nu pot fi plătiți la timp pentru că firma creditoare a Primăriei nu a fost plătită de aceasta pentru serviciul efectuat și recepționat) sau chiar asupra propriilor angajați (salarii neplătite sau plătite cu mare întârziere, pentru că angajatorul nu a încasat factura aferentă muncii prestate). Acesta este motivul pentru care, periodic, analizăm acest indicator economic: datoriile orașului.

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

5 COMENTARII

  1. Un oras SECOND HAND ?!
    Peste tot magazine second hand; – public – second hand; – piata centrala – arhaica; – trotuare – second dar mai ales murdare; gara si autogara – incredibil de mizerabile; – cladiri in ultracentral neintretinute, ca la ultimii saraci;
    transport public – numai de second hand; – strandul orasului ? – jalnic dar merita vazut !!! Dar toate astea si altele vor fi umbrite de o primarie de lux, pentru ca doar asta i mai lipsea penalului!

  2. În loc ea plătească datoriile îi trebuie Sărbătoarea Castanelor și sa aducă cântăreți cu bani mulți ca asta ne trebuie la noi ,și tot noi cetățenii avem de suferit nemernicul, acuma poate pleca ca și-o făcut plinul

    • Doamna Anca nu mai vin cantareti pe bani multi deoarece primarul cereches si Primaria Baia Mare este renumita pentru tepele date artistilor de-a lungul timpului de catre camarila acestui mascarici, doctor in economia deval……lor si a spa…lor. Cume va imaginati ca institutiile de forta vor scoate tatuca bugetului local din gura camarlei condusa de locotenent colonel Dancus si locotenent major Ureche. Chiar va doriti sa ramana flamanzi pe strazile din Baia Mare asfaltate cu asfalt de 3cm de un alt mare colonel FIN al camarilei ?????

  3. Dar de ce nu plătește, n-avem bani sau…… Nu cred că nu avem bani, că a zis că face Castanele cu bani mulți, ori eu când nu am bani nu împrumut din bancă să mă duc în concediu în Caraibe, doar dacă sunt retardat. Iar primarul nu pare, cel puțin. Și mai zice că are și doctorat în economie. Dar dacă nu plătește deși are bani atunci e un infractor, pentru că e abuz în serviciu. Tot încerc să-i caut scuze dar nu le găsesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here