STRATEGIA – Obligată de instanță, Primăria Baia Mare va concesiona piețele Izvoare și Albina firmei lui Costică Mureșan, dar în anumite condiții, garanții și redevențe

1
1598

DANS” ADMINISTRATIV. Obligată de instanță să (re)semneze un contract de concesiune a piețelor Izvoare și Albina din Baia Mare cu firma Piața Aliment SA, controlată de Constantin Mureșan (fost director al SIF Banat-Crișana filiala Maramureș), și existând recentul precedent “Pietrosul” (soldat cu amendarea a 21 de consilieri locali cu sume de peste 300.000 lei fiecare pentru nepunerea în aplicare a unei hotărâri judecătorești), Primăria Baia Mare s-a gândit, după 8 luni de la sentința definitivă, să o pună în aplicare.

 

Adică, îi vor concesiona cele două piețe agroalimentare firmei lui Mureșan, dar în anumite condiții, garanții și redevențe. Această scriere devoalează strategia stabilită în “laboratorul” de pe strada Gheorghe Șincai nr. 37.

 

Mâna armată”: locotenenții

 

În principal, ca în orice instituție bugetară care vrea să tărăgăneze ceva, se va numi o comisie, implicit un președinte (care va transpune vrerea Întâiului Ales, Cătălin Cherecheș, cel care a promis de 1.000 de ori că preia cea mai mare piață și o redă în gestionarea unui serviciu al orașului și că o modernizează, așa cum a văzut el în Viena, când a fost la facultate – pentru că el, având capacitatea dedublării, a absolvit două facultăți de economie în același timp, ambele la zi, deși sunt din orașe și țări diferite: la Viena și la București). Președintele comisiei a fost nominalizat în persoana unui fost indezirabil, renegat, apoi reevaluat și considerat dintr-o dată bun: viceprimarul cu atribuții luate și apoi, iată, redate, Pap Zsolt István (UDMR).

 

Și componența acesteia este deja stabilită: Cameliu Vasile Gligan (director general al Direcției Generale Administrație Publică), Niculae Mircea (director executiv al Direcției Juridice), Erica Cozma (director executiv al Direcţiei Patrimoniu), Florin Surducan (inspector principal Direcţia Patrimoniu), Cristina Crina Mihali (consilier juridic superior Direcția Juridică) – secretarul comisiei va fi Florina Vasilica Narița (inspector).

 

Bine, având această comisie sistemică înfăptuită, se poate purcede la aplicarea strategiei: I-o dăm, dar i-o și luăm. Să vedem…

 

Oricâți bani îi cer, n-are cum să plătească

 

În principal, trebuie stabilită redevența. Cât cere orașul lui Mureșan, ca să încaseze el banii pe care ar trebui să-i încaseze orașul? Redevența va fi stabilită după un raport, că așa se face în sistemul bugetar: hârtii, dosar cu șină, raport. Valoarea terenului concesionat (preț/mp) va fi stabilită de un evaluator autorizat ANEVAR și contractat de Primărie.

 

Apoi, în baza raportării prețului/mp la “suprafața strict necesară pentru desfășurarea activității Piața Aliment SA”, stabilită prin documentația cadastrală, se calculează/stabilește redevența. Oricât va fi stabilită această redevență (de pildă, în 2009 a fost stabilită la 178.000 lei/an, dar n-a plătit-o nimeni niciodată, ca-n orice oraș în care legea e facultativă, fiind respectată doar de cetățenii simpli – acum, probabil va fi cel puțin dublă), conform datelor economice ale firmei, Mureșan nu o va putea plăti, pentru că Piața Aliment SA a avut cel mai mare profit net anual de 205.000 lei, în 2009, însă de regulă iese pe pierdere, sau cu un profit minimal, în condițiile în care nu a plătit acea redevență.

 

Practic, în toată existența ei, firma lui Mureșan a avut doar în 2 ani profit de peste 100.000 de lei. Deci, oricât îi cere, n-are de unde să plătească. Mai mult, firma lui Mureșan îi este datoare lui… Mureșan cu 437.864 lei, susține Mureșan (că ar fi împrumutat firma cu respectiva sumă). Din această cauză, Mureșan, ca să fie sigur că-și rambursează el lui împrumutul, a ipotecat un imobil care este proprietate a firmei ca garanție. Iar dacă Mureșan nu își plătește el lui  împrumutul, imobilul trece din proprietatea firmei în proprietatea sa. E un clasic win-win, dar pe strada 1 Mai nr. 8/A e senin și totul pare în ordine.

 

În fine, după ce comisia Primăriei Baia Mare va stabili redevența, va fi chemat și Mureșan (foto mic dreapta), cu un camion, pentru că i se va cere să prezinte: actele de proprietate pe imobile (între timp, Primăria va identifica aceste imobile), documentația privind justificarea folosirii terenului și datele de identificare ale acestuia; documentația privind obiectul de activitate (am râs, pentru că știe și portarul de la Primărie obiectul de activitate al firmei lui Mureșan: „închirierea și subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”) și “orice alte documente justificative, necesare pentru realizarea încheierii contractului”.

 

Ajungem și la finalul strategiei. După ce i se vor verifica documentele lui Mureșan și i se va comunica redevența (privindu-l în ochi, să vadă – comisia – dacă i se apleacă sau îi mai arde să concesioneze piețele orașului), i se va da și vestea bună: garanția. Lgea privind regimul concesiunilor prevede ca firma concisionară să plătească o garanție ferm stabilită: 5% din redevența primului an de executare a contractului de concesiune. Bine, nu-i grabă mare cu banii (garanția), dar trebuie depuși în contul Primăriei în cel mult 180 de zile de la data semnării contractului de concesiune.

 

Cam asta se va întâmpla… Și am zis să nu rămână secret pentru nimeni. Oricum, Baia Mare are și din cauza lui Mureșan cea mai jegoasă piață agroalimentară de pe continent. Atât s-a putut.

 

* Foto: @Dan Daniel; @Ciprian Dragoș, @Dan Ivan

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. :)))))))) „având capacitatea dedublării, a absolvit două facultăți de economie în același timp, ambele la zi, deși sunt din orașe și țări diferite”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here