CRONICA UNEI ÎNFRÂNGERI AMARE – Știința Baia Mare, eliminată de Dinamo din Cupa României: victorie clară a campioanei în confruntarea cu vicecampioana

0
257

CUPA ROMÂNIEI – RUGBY. Sâmbătă, 30 martie 2024, pe Stadionul Florea Dumitrache din Complexul Sportiv Dinamo din București, în meci contând ca semifinală a Cupei României la rugby, Dinamo București a câștigat, cu 42-24 (25-10), partida cu Știința Baia Mare. Meciul, arbitrat la centru de Robert Andrei Diaconescu, a reprezentat reeditarea finalei campionatului din sezonul precedent. Inițial, partida era programată pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, însă acesta a devenit indisponibil pentru ziua meciului și partida a fost mutată pe Stadionul Dinamo.

 

Două absențe importante în lotul oaspeților: căpitanul Jacob Nicolaas Olivier Immelman și fundașul Paul Popoaia, ambii accidentați în Rugby Europe Championship 2024 (competiție în care România s-a clasat pe un dezamăgitor loc 4). Antrenorul Eugen Apjok (Știința Baia Mare), care a decis în urmă cu o zi să îl înlocuiască pe Vlăduț Bocăneț (introdus inițial în 15-le de bază) cu cel mai recent transfer al băimărenilor, georgianul Luka Dvalishvili, a început partida cu următorul 15: Mihai Dico, Robert Irimescu, Sandro Zubashvili, Mate Dardzulidze, Nugzar Gelashvili, Florian Roșu, Alexandru Alexe (cpt.), Beka Bitsadze, Luka Dvalishvili, Alexandru Mureșan, Darin Onț, Jason Tomane, Taliauli Sikuea, Mihai Lămboiu, Kefentse Mahlo.

 

Diferență uriașă de greutate la grămezile celor două echipe: Dinamo 935 kg, Știința 840 kg. Și Dinamo are un jucător în primul 15 aflat la debutul în echipă, pilierul dreapta sud-african Justin „Jubba” Theys (25 de ani – 1,95 m /136 kg), transferat în pauza competițională. Dacă transferurile Științei Baia Mare le-am consemnat la momentul efectuării, aflați că s-a întărit și Dinamo după câștigarea titlului de campioană, în afara lui Jubba Theys (venit de la echipa italiană Femi-CZ Rovigo) aducându-i pe pilierul stânga georgian Shota Nachkebia (24 de ani – 1,80 m /110 kg, de la echipa georgiană Rugby Club Jiki), pe fundașul sud-african Malcolm Jaer (28 de ani – 1,74 m / 72 kg, de la echipa Griquas) și, mai ales, pe neozeelandezul Hinckley Vaovasa (de la Steaua – jucător de treisferturi), prezentat ca fiind cel mai spectaculos jucător din campionatul românesc.

 

A fost primul meci oficial al Științei Baia Mare din acest an, o semifinală amânată atât de mult timp (cealaltă s-a disputat în octombrie 2023) pe considerentul că echipa băimăreană a reprezentat România, sub denumirea Lupii României (Romanian Wolves) în Rugby Europe Super Cup (unde au obținut locul 3 și medaliile de bronz). Unul dintre derby-urile de tradiție din rugbyul românesc, care urma să decidă cine se va înfrunta în 6 aprilie 2024 cu SCM USV Timișoara (calificată după semifinala cu Steaua București, 23-21) pentru trofeu – deținătoarea trofeului este Steaua București.

 

Meciul

 

Partida a fost dominată de dinamoviști, rezultatul final nefiind pus niciun moment la îndoială – probabil a fost cea mai disproporționată confruntarea în dauna băimărenilor (campioni 4 ani la rând, în perioada 2019-2022) din ultimul deceniu. Foarte bune transferurile făcute de Dinamo, un alt club departamental din România (ca și Steaua sau CSM București – ultima finanțată de o primărie cât 3 județe – ș.a.m.d.), care beneficiază de un buget enorm din bani publici față de restul competitoarelor, ceea ce nu este tocmai în spiritul fair play-ului financiar.

 

Însă, clar, Dinamo a dominat, a meritat victoria și probabil în această ediție a campionatului, dacă nu se-ntâmplă minuni, își vor menține și titlul de campioană câștigat în 2023, după o pauză de 15 ani. Poate că a fost totuși prea mult față de derularea jocului acest 42-24, venit la doar 3 luni de la acel 17-13 din finala campionatului. Vremea a fost bună pentru rugby, iar terenul a avut și iarbă (s-au făcut eforturi de dimineață, dar aspersoarele nu fac minuni în doar câteva ore).

 

Statistica eseurilor (Dinamo vs. Știința): 5-3 (4-3 transformate). Lovituri de pedeapsă transformate: 3-1. Dinamoviștii au deschis scorul în min. 3 din lovitură de pedeapsă, transformată din apropiere, central, de Jondre Williams, băimărenii au egalat tot dintr-o lovitură de pedeapsă (dintr-o poziție similară, circa 15 metri de buturi, central), în min. 10, prin Alexandru Mureșan: 3-3.

 

Apoi meciul s-a scurs înspre butul oaspeților, în min. 12 Dinamo marchează primul eseu, prin același Jondre Williams, tot el transformând încercarea: 10-3. În min. 20, același Williams mai transformă o lovitură de pedeapsă (central, 16 metri, fără emoții) și duce scorul la 13-3. În min. 24, Damian Bonaporte marchează al doilea eseu al bucureștilor, în urma unei pase sărite a fostului jucător al Științei, namibianul Helarius Kisting. Transformă Williams cu siguranță (poziție incomodă, de această dată): 20-3.

 

În min. 29, băimărenii reduc din handicap, marcând primul lor eseu, în urma unui mol de margine, prin talonerul Robert Irimescu. Transformă Mureșan și este 20-10. În min. 35, Dinamo mai marchează un eseu tot prin Bonaparte (după o margine greșită a băimărenilor), validat după VAR (suspect de înainte, neconfirmat). Transformarea este ratată Williams: 25-10, care e și scorul reprizei.

 

În repriza a doua, tot dinamoviștii marchează primii, un eseu în min. 43, prin pilierul Jean Smith, transformat de Williams: 32-10. În min. 56, băimărenii marchează al doilea lor eseu (validat și acesta în urma consultării VAR), Vlad Bocăneț iese bine dintr-un mol de margine, avansează și îi pasează perfect lui Alexandru Harasim, care după o piruetă culcă mingea în terenul de țintă al adversarilor. Mureșan transformă: 32-17. Williams mai transformă o lovitură de pedeapsă în min. 59 și duce scorul la 35-17.

 

În min. 63, sud-africanul Dylan Schwartz (aripă) ia o acțiune pe cont propriu și marchează al cincilea eseu al dinamoviștilor (și acesta este validat după consultarea VAR, suspect de offside). Williams transformă cu siguranță: 42-17. S-au cam stins și ultimele speranțe într-o revenire. În ultima acțiune, în minutele de prelungire, Știința mai marchează un eseu la colț, doar pentru reducerea scorului. Marcator: Sikuea Taliauli. Eseu transformat. Se fluieră finalul: 42-24.

 

Dinamo se califică în finala Cupei României, unde întâlnește în meci pentru trofeu echipa timișoreană, care a eliminat în semifinală deținătoarea trofeului (Steaua).

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here