CONTINUĂ RISIPA – Cu 1,6 milioane de lei CJ Maramureș a cumpărat pentru elevi 3 milioane de măști, peste 1.000 de dispensere, dezinfectant și săpun lichid

0
417

PROTECȚIE POST-PANDEMIE. Înaintea începerii anului școlar, în 23 august 2022, Consiliul Județean Maramureș a semnat un contract în valoare de aproape 370.000 lei (exact: 369.511,07 lei, sumă care include TVA) pentru achiziția a circa 3 milioane de măști faciale de uz sanitar (exact: 2.822.850 bucăți) pentru elevi, cadre medicale și personal didactiv și non-didactic din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din județul Maramureș.

 

Achiziția a fost făcută ca-n celelalte state din Uniunea Europeană, care au decis de comun acord să desăvârșească jefuirea bugetul public european, pentru îmbogățirea excesivă a unor sponsori politici, prin acordarea finanțărilor unor proiecte care au fost depuse pentru protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, dar care au fost finanțate abia la finalul pandemiei.

 

Simplificat, banii vin din bugetul UE, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 (pe Axa Prioritară 9 – Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19), în baza solicitării finanțării în… 2021, printr-un proiect botezat ”Consolidarea capacității unităților de învățământ de stat din județul Maramureș în vederea gestionării situației de pandemie generate de virusul SARS – CoV – 2”.

 

Sigur, acest jaf generalizat, făcut cu protecția capilor UE, a fost extins la proiecte finanțate pentru, de pildă, achiziția unor dispozitive necesare învățământului on-line, în contextul în care acesta este interzis acum în mai toate statele europene. De asemenea, în învățământul românesc nu se poartă nicio mască la ore. O achiziție pe sistemul “să fie făcută, dacă tot ne-au dat banii”, chiar dacă nu e necesară și n-avem nevoie de ea (de altfel, elevii, profesorii n-au primit nicio mască, școala funcționează normal fără).

 

Calculul a fost făcut pentru a furniza măști de protecție pentru 82 de zile unui număr total de 30.504 elevi și 3.921 cadre didactice și personal non-didactic din județul Maramureș. Contractul, care are perioada de valabilitate de 5 luni, a fost acordat în procedură simplificată firmei locale Techtex SRL (“fabrica de măști de la Cicârlău”, controlată de familia lăpușeană Filip), care a vândut o mască de protecție cu 13 bani (0,13 lei/bucată), sumă care include TVA. Remember: la începutul pandemiei prețul măștilor de protecție a fost gonflat artificial, cu protecția autorităților, la sume care au ajuns și la 20 lei/bucată, adică de 154 de ori mai mult decât astăzi.

 

De asemenea, în baza aceluiași proiect și aceleiași surse de finanțare, CJ Maramureș a plătit 721.972,43 lei (sumă care include TVA) pentru 236 de dispensere pentru dezinfectant și 822 de dispensere pentru săpun lichid firmei insolvente locale Flying Impex SRL Baia Mare și 564.336,82 lei (sumă care include TVA) pentru 30.504 bucăți de 50 ml de dezinfectant, 1.180 recipienți de 20 litri/bucată de dezinfectant pentru dispensere localizate în spații comune și 590 de recipienți de 5 litri fiecare de săpun lichid pentru dispensere firmei Klintensiv SRL din Bragadiru.

 

Un început de an școlar în care toți actanții din Maramureș au fost protejați, fără să fie nevoie, cu peste 1,6 milioane de lei (exact: 1.655.820,32 lei).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here