TRIST – A murit dr. Ludovic Györffy, cel care în 1969 a înființat prima echipă Salvamont din Maramureș și a fost printre primii instructori pentru pregatirea medicală a salvamontiștilor din România

0
1504
Dr. Ludovic Györffy (28.09.1935 - 08.05.2023)

DECES. A murit dr. Ludovic Györffy (87 de ani), cel care în 1969 a înființat prima echipă Salvamont din Maramureș, cea constituită în Baia Mare, pe care a condus-o timp de 10 ani.

 

Dr. Ludovic Györffy (28.09.1935 – 08.05.2023), zis Lajos Baci, originar din Brașov, a fost unul dintre primii instructori pentru pregatirea medicală și prim-ajutor al candidaților și a salvamontiștilor și autorul principal al primei lucrări în domeniul salvamontului din România: „Salvarea în munți – Noțiuni de prevenire, primul ajutor și transportul accidentaților și bolnavilor în munți”, apărută în anul 1977 (din echipa redacțională au mai făcut parte dr. Edita Căpușan, prof. Octavian Gherasim, dr. Ioan Kovacs, dr. Zoltan Kovacs, prof. Ioan Nădișan, Cornel Pârvulescu, dr. Ioan Pop, dr. Nicolae Rednic, dr. Vasile Rusu și psiholog Kalman Szilagyi).

 

În 1986, dr. Györffy a organizat prima expediție Salvamont din România, care a avut 7 membri (din echipa Baia Mare și alte centre din țară) și care a escaladat cu succes Vârful Elbrus (5.642 m – cel mai înalt vârf din Europa). Profesional, cea mai mare perioadă a fost medic la Policlinica nr. 2 Baia Mare (1966-2000). Era un mare iubitor al muntelui, cetățean de onoare al municipiului Baia Mare și, din toamna anului trecut, și al Județului Maramureș.

 

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here