COMEMORARE – 10 ani de la închiderea Grădinii Zoologice din Baia Mare și 8 ani de la transferul celor cinci lei, din care mai trăiesc doi, în rezervația din Africa de Sud

0
3867

REMEMBER. Grădina Zoologică din Baia Mare a fost închisă oficial în august 2013, decizia fiind cauzată de o evidență: nu respecta standardele europene. La închiderea Închisorii Zoologice, animalele au fost transferate care pe unde, nu și cei cinci lei care nu trebuiau nimănui. Aceștia au fost duși într-o închisoare mai mică (o nedreptate ignorată de clamatele normative europene), în câteva cuşti plantate la serele Serviciului Public Ambient Urban de pe strada Mărgeanului, la periferia Băii Mari.

 

Toți cei cinci lei foști locatari ai Zoo Baia Mare s-au născut în captivitate: Lidia (foto mic dreapta), Petrică și Lavinia au fost lei de circ (la Circul Globus din București) și au ajuns la Zoo Baia Mare după ce, în anul 2002, în timpul pregătirii unui show, Petrică și-a atacat dresoarea și a fost declarat indezirabil pentru a intra sub cupolă. Așa că a fost expediat, împreună cu suratele sale, Lavinia si Lidia, la Grădina Zoologică din Baia Mare, într-o închisoare de 245 de metri pătrați de ciment, pământ, zăbrele și puțină iarbă. Acolo, Lidia i-a născut pe Marin și Tarhon. Masculul dominant, evident, Petrică.

 

La finalul lui 2015, fostul director al Grădinii Zoologice din Baia Mare, veterinarul Adin Miclăuș, a concretizat discuțiile cu Fundația Vier Pfoten, care a acceptat să transfere animalele în rezervația pentru feline mari Lionsrock, din Africa de Sud.

 

Transferul a început la jumătatea lunii octombrie 2015, leii fiind tranchilizați și duși pe calea aerului pe ruta Baia Mare – Frankfurt (unde a mai fost preluat un leu captiv, Giovanni, provenit din Olanda – acesta a murit în iulie 2022) – Johannesburg, iar apoi pe şoseaua sud-africană, timp de 3 ore, până la rezervaţia Four Paw’s Big Cat Sanctuary Lionsrock (care aparține unei fundații manageriate de Islam Saadawi).

 

Pentru prima dată în viață, cei cinci lei urmau să trăiască în libertate, pe o suprafață de circa 3 hectare de stânci, iarbă, tufişuri, copaci. Rezervația este situată la 18 kilometri de Bethlehem și cazează într-un mediu natural, pe o suprafață de peste 1.250 de hectare, peste 100 de lei, dar și leoparzi, gheparzi, tigri, câini sălbatici, hiene, servali, caracali, urși, struți, zebre etc.

 

În după-amiaza zilei de 15 decembrie 2015, la doar două luni de la relocarea leilor din Baia Mare în rezervația din Africa de Sud, cei de la Lionsrock au găsit-o moartă pe Lavinia. Examinarea de specialitate a stabilit că partenerul ei, Petrică, a ucis-o. Specialiștii consideră asta ca o întâmplare foarte rară, nefericită și de necontrolat. De altfel, încă din 16 octombrie, când cei cinci lei au fost eliberați în rezervație, nu a fost observat niciun semn care să conducă la posibilitatea ca Petrică să aibă o reacție atât de violentă.

 

În 23 februarie 2017 avea să fie găsit mort și Petrică, leul dominant al „grupului de la Baia Mare”, iar la 2 aprilie 2022 a murit și Lidia (avea 21 de ani, o vârstă înaintată pentru lei – când a ajuns în sanctuarul din Africa de Sud a fost diagnosticată cu o afecțiune la ochi și a fost operată). Astăzi, din cei cinci lei triști, doar doi, Marin și Tarhon (foto jos), încearcă să-și bucure ultimele zile din viață în libertatea oferită de aproape 8 ani în rezervația din Africa de Sud.

 

* Foto: @Four Paw’s Big Cat Sanctuary Lionsrock

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here