CIORBA REÎNCĂLZITĂ – Pavel Horj vrea să se reîntoarcă politic la conducerea Direcției Silvice, instituție căreia i-a creat multiple prejudicii financiare

1
1809

FIȘĂ DE CADRE: PAVEL HORJ. Pavel Horj (57 de ani), de profesie inginer silvic, de apartenență politică PNL, fost deputat (în mandatul 2008-2012), vizează o reîntoarcere în funcția de director general al Direcției Silvice Maramureș, instituție pe care a mai condus-o  în 2007-2008 și 2013-2014 și căreia i-a creat prejudicii financiare însemnate, conform deciziilor judecătorești.

 

Exemplul clasic de ciorbă reîncălzită, dorința lui Horj (originar din Moisei și care conduce de ani buni Ocolul Silvic Dragomirești) are toate șensele să fie pusă în paractică, în contextul în care la butoanele puterii este PNL, partid în care Horj plătește cotizație de mai bine de 18 ani și care l-a trimis în Parlament, precum și la conducerea instituției silvice.

 

Deși inginer silvic de profesie (cu doctorat în domeniu), Horj nu a reușit să câștige postul de director prin concurs (în rarele situații când politicul nu s-a implicat în numirea pe acest post), la încercarea de revenire din noiembrie 2016, când cu toată pregătirea profesională a ieșit la concurs pe locul 3 din 3 candidați, cu nota 7,85 (a fost devansat de sigheteanul Bereș Ștefan Vasile – 8,55 și Indrei Dumitrean – 8,70, care a fost numit director).

 

Însă nu competențele profesionale ale lui Horj sunt subiectul scrierii, ci competențele manageriale în contextul potențialei numiri la conducerea Direcției Silvice Maramureș a unei persoane (respectiv a lui Pavel Horj) care nu doar că a încălcat atribuții, sarcini și instrucțiuni de serviciu, ci a creat prejudicii financiare acestei instituții (implicit Statului român), fapt atestat de: instanțele de judecată, Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și chiar… Direcția Silvică Maramureș (pe care vrea acum, din nou, să o conducă).

 

Urmează un reloaded al producției de mare succes politic “Lupul paznic la oi”. Să vedem…

 

Prejudicii financiare ca manager al resurselor umane

 

Pavel Horj nu va rămâne în istoria lungă (prea lungă, de fiecare dată când se modifică arcul guvernamental, pe criteriul definit public că “Acolo, la păduri, e o pâine albă de mâncat”) a directorilor Direcției Silvice Maramureș ca fiind șeful care și-a dat afară (abuziv, a decis instanța de judecată) 20 (!) de angajați (nu neapărat pădurari) – s-a întâmplat în 2013, când revenise la conducere după epuizarea mandatului de parlamentar -, TOȚI câștigând dreptul de a fi reangajați și statul, prin angajatorul Direcția Silvică, pe care atunci o conducea Horj, a plătit 665.000 de lei ca plăți retroactive a salariilor din perioada în care au fost concediați (au fost procese care au durat peste 2 ani!).

 

Din acești 665.000 de lei plătiți de stat, din pușculița Direcției Silvice, din cauza deciziei asumate de (pe atunci) directorul Horj, instituția se tot luptă și azi să fie despăgubită. De pildă, în urma unei decizii a instanței, din vara anului trecut (care nu este definitivă – au trecut 7 ani de la comiterea faptei!), Horj a fost găsit vinovat de concedierea abuzivă a unui angajat și pus să plătească aproape 30.000 de lei.

 

Dar, spuneam, Horj nu va rămâne prin asta în istoria de manager al resurselor umane de care a dispus. Ci prin faptul că e SINGURUL fost director al instituției silvice maramureșene, nominalizat într-un raport oficial al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, în 2015, pentru… “hărțuire la locul de muncă pe criteriu de… rudenie”: a mutat, ilegal, o angajată în alt loc de muncă, fapt pentru care a și fost sancționat cu amendă contravențională de 3.000 de lei de CNDC. Dar banii, i-a plătit… Direcția Silvică Maramureș.

 

Are balta pește, s-a spus. Deși și balta lui Horj are pește, conform propriilor declarații de avere unde poate rivaliza cu o firmă imobiliară. În silvicultură, la vârf, se trăiește bine.

 

Prejudicii financiare ca manager silvic

 

În perioada în care a condus Direcția Silvică după reîntoarcea din Parlament (2013-2014), conform unui document al Camerei de Conturi, aflat și în posesia 2mnews, Pavel Horj a încălcat… 6 acte normative (legi), privind administrarea fondului forestier, lucrările de regenerare a pădurilor, cadastrul silvic, fondul financiar de conservare și regenrare al pădurilor, activele contingente, sistemul de control intern managerial.

 

Dar acestea sunt detalii… În fapt, Horj conducea Direcția Silvică atunci când unui cetățean i s-a furat (a fost tăiată la ras, n-a mai rămas NIMIC) o suprafață de 108 hectare de pădure din Borșa, zona Țibău (experitza tehnico-financiară arătând că s-a tăiat ilegal peste 35.000 mc de lemn, evaluat șa aproape 6,7 milioane de lei). Pădurea era păzită de… subordonații lui Horj și a fost furată în perioada în care o firmă (controlată de unul dintre verișorii primari ai lui Horj) a cumpărat dreptul de a exploata lemnul de picior de pe suprafață. Speța a fost sesizată în 2015 și spre finalul anului 2016, fostul șef al Parchetului Maramureș, procurorul Ioan Ulici a dispus începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu.

 

Nici 2017 n-a fost un an prea bun pentru Horj, Direcția Silvică Maramureș înaintând la Parchetul Vișeu de Sus o plângere (și) împotriva lui Pavel Horj pentru comiterea infracțiunilor: neglijență în serviciu, abuz în serviciu, fals intelectual, omisiunea sesizării organelor judiciare, tăierea fără drept de arbori, furtul de arbori. Speța se referă la un furt de lemne constatat în 2017, la o pădure din Borșa, aflată în administrarea Ocolului Silvic Dragomirești, condus de Pavel Horj. Prejuciul este de aproape 285.000 lei.

 

În acea perioadă, Pavel Horj a fost sancționat cu retrogradarea temporară din funcția de șef al Ocolului Silvic Dragomirești. Decizia a fost luată de Consiliul de Disciplină al Direcției Silvice județene și argumentată prin “nerespectarea sarcinilor și atribuțiilor de serviciu”, „nerespectarea instrucțiunilor din Regulamentul de pază a fondului forestier”, neregulile fiind semnalate în urma unui „control tematic” al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

 

Să ajungem mai spre „zilele noastre” și să încheiem cu o nouă încercare a Direcției Silvice Maramureș de a recupera (în instanță) o parte din prejudiciile create instituției statului sub controlul șefului de ocol silvic Pavel Horj. Speța a fost înregistrată în februarie 2020 la Tribunalul Maramureș și vizează recuperarea a 17.000 de lei de la Pavel Horj și doi angajați ca responsabili ai fondului de vânătoare Prislop, din administrarea ocolului silvic condus de Horj.

 

Un mizilic, față de celelalte fapte mărețe ale potențialului șef politic PNL a pădurilor din Maramureș. Îl subliniem doar pentru micimea fapei: banii imputați sunt pentru că Ocolul Silvic Dragomirești nu a asigurat furaje concentrate animalelor de pe fondul de vânătoare, așa cum prevede legea (doar Direcția Silvică a trimis 9 tone de porumb, în rest…Dumnezeu cu mila).

 

Banii au fost recuperați de la Direcția Silvică, așa că instuția s-a îndreptat asupra făptuitorilor/responsabililor pentru a-și recupera prejudiciul. Dar a venit pandemia, apoi alegerile, apoi PNL-ul lui Horj la Putere. Și ideea, tot mai acreditată de Pavel Horj, că se întoarce ca jupân suprem peste pădurile Maramureșului.

 

Acestea au fost doar fapte… Mai băgați o ciorbă la cuptorul cu microunde.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here