CONCURS ARANJAT – Strategia lui Dumitru Dumuţa: revenirea unei agreate ca director economic în instituţia cu cel mai mare buget din CJ Maramureş

2
2581
Dumitru Dumuța (ex-secretar al județului, acum administrator public al județului Maramureș) și Maria Griguță (fost și viitor? director economic al DGASPC Maramureș)
Sediul DGASPC Maramureș

CULISELE MARELUI ŞMEN. Maria Griguţă, fostul director economic al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş, se va reîntoarce pe funcţia din care a fost constrânsă în urmă cu doi ani să demisioneze, împreună cu tot staff-ul instituţiei care controlează cel mai mare buget dintre toate instituţiile publice din subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş.

 

Pentru respectarea întocmai a adevărului istoric, în mai 2014, după cea mai mare campanie media care a scos la iveală nereguli grave pe linie economică şi profesională, precum şi nelegalităţi multiple în cadrul DGASPC Maramureş, conducerea CJ Maramureş de la acea vreme (preşedinte Zamfir Flore Ciceu, vicepreşedinte Gabriel Zetea) a cerut întregii conduceri a instituţiei să se retragă din funcţiile de conducere şi să treacă pe funcţii de execuţie. Ceea ce s-a întâmplat.

 

Nicolae Boitor

La acea vreme, „locotenenta” directorului general Nicolae Boitor (foto) era Maria Griguţă care, din postura de director economic (din martie 2010) controla în totalitate bugetul instituţiei. Griguţă n-a făcut mulţi purici ca subalternă a celor pe care i-a condus, ci şi-a cerut transferul în instituţia-mamă, CJ Maramureş, în funcţia de consilier superior.

 

La acel moment, eternul factotum al CJ Maramureş era secretarul judeţului, Dumitru Dumuţa, cel menţinut nelegal în funcţie de Zamfir Flore Ciceu. Ulterior, acesta a fost pensionat forţat şi reabilitat ca admnistrator public al judeţului (fosta funcţie de county manager), pe care o ocupă şi azi. El a coordonat şi coordonează „râul, ramul şi salamul” din DGASPC, deşi nu mai este secretar al judeţului, beneficiind de dispensa pe care i-a acordat-o Ciceu şi a menţinut-o Zetea.

 

Cât a fost secretar al judeţului, prin lege, Dumuţa era preşedinte al Colegiului Director al DGASPC şi preşedinte al Comisiei de protecţie a copilului. După ce nu a mai fost, Ciceu i-a dat o dispensă care-i permitea lui Dumuţa să rămână „umbra” care coordonează instituţia, delegându-i atribuţiile de coordonare a activităţii DGASPC, pe care, conform legii, le are preşedintele CJ. Această „dispensă”, care-i permite lui Dumuţa să controleze DGASPC este în vigoare şi astăzi, pentru că nici Zetea nu i-a retras-o.

 

Zamfir Ciceu, Nicolae Boitor și Dumitru Dumuța, în Franța

Şi acum, după doi ani de penitenţă în posturi bine plătite din bani publici, aflaţi povestea reîntregirii găştii lui Boitor în mandatul lui Zetea. Acesta este primul episod al unui amplu ciclu de articole de investigaţie demarat de 2mnews şi care va demonstra nelegalităţile şi încrengătura de interese financiare din DGASPC Maramureş dintre Dumitru Dumuţa, Nicolae Boitor, Maria Griguţă, Zamfir Flore Ciceu, Gabriel Zetea şi alte diferite entităţi economice private. Pentru că DGASPC Maramureş a fost mereu o vacă generoasă, bună de muls.

 

Concursul, un simulacru ieftin şi previzibil

 

Oficial, orice DGASPC din ţară – chiar şi cel din Maramureş până în 2014 – este condus în următoarea formulă: director general şi trei directori generali adjuncţi (economic, protecţia copilului şi protecţia adulţilor). În 2014, s-a luat decizia ca Maramureşul să fie mai cu moţ şi ultimele două funcţii să se cumuleze.

 

În acest moment, are loc concursul de recrutare pentru ocuparea funcţiei publice de conducere vacante de Director general adjunct DGASPC Maramureş (?!) – fostul director economic, Adriana Scoropan, a demisionat în ianuarie 2016, iar postul a fost ocupat de interimari. Practic, DGASPC a scos la concurs postul de… director general adjunct, fără să nominalizeze care din cele două posturi din organigramă este disponibilizat (protecţia copilului şi a adultului sau economic?), ceea ce este, desigur, nelegal. Dar asta e aproape insignifiant în economia strategiei.

 

Maria Griguță

Comisia de concurs a admis patru candidaţi: Maria Griguţă (fostul director economic al DGASPC), Daniel Lupşe (acum coordonator economic DGASPC – un soi de director economic interimar), Loredana Beznă (actualul şef al Serviciului Financiar-Contabil din DGASPC) şi Nistor Lihet (fost director economic la Faimar şi la Direcţia Silvică).

 

Contrar legii şi cutumelor, în bibliografia de concurs a fost introdusă, pe lângă legile care reglementează atribuţiile şi conduita funcţionarului public şi cele de specialitate, şi… Constituţia României şi legile care reglementează protecţia copilului şi a persoanelor cu handicap. Pentru că, la DGASPC Maramureş, un director economic trebuie să cunoască şi agitaţia termică (mişcarea browniană), de exemplu.

 

Din cele şase puncte ale probei scrise pentru ocuparea funcţiei de director economic, doar două au fost „de specialitate”, restul… Dumnezeu cu mila. În consecinţă, unicul candidat care a rămas în sală a fost… Maria Griguţă. Pentru a fi acceptată la proba orală, Griguţă trebuia să obţină minim nota 7.00. Şi a obţinut… 7.04. Frumos, nu?, emoţionant aproape.

 

Aşa că Griguţă are astăzi o narare a cunoştinţelor sale în materie economică (probabil, nu mai poţi să fii sigur de nimic) în faţa comisiei de examinare (din care face parte şi… şefa sa directă din CJ Maramureş, de la Serviciul Buget, ceea ce e un pic nelegal – dar, ce mai contează, rezultatul e ştiut dinaintea concursului şi va însemna reîntoarcerea Mariei Griguţă pe postul din care Ciceu şi Zetea au dat-o afară în urmă cu doi ani). Apoi, vrerea lui Dumuţa se va-mplini.

 

Ce „cuie” are-n talpă Griguţă

 

Mai ţineţi minte filmul „BD la munte şi la mare” şi celebra întrebare şi replică „Cine vă recomandă?” „Vocea şi talentul meu.”? Ei, să vedem ce o recomandă pe Maria Griguţă pentru aceast remake. Doar trei chestiuni vă comunic acum, pentru a nu mai întinde de articolul ăsta, că nu-i elastic, ci preambulul unei vaste investigaţii.

 

1) în 2011, Curtea de Conturi a descoperit mai multe plăţi nelegale (inclusiv plata unor prestaţii sociale către persoane decedate!) făcute de DGASPC Maramureş, instituţie coordonată economic de Maria Griguţă. Cuantumul total al prejudiciului: peste 400.000 lei. Acesteia i se dă dispoziţie să recupereze sumele. N-au fost recuperate niciodată (ceea ce constituie infracţiune), n-a răspuns niciodată pentru asta, transferându-se la CJ Maramureş, cu o fişă de lichidare de la DGSAPC „în alb”!

2) tot în mandatul de director economic al Mariei Griguţă, aceasta, împreună cu Nicolae Boitor (directorul general), „au negociat direct cu Fundaţia Ökumenische Hilfe din Germania construirea unei centrale termice pe lemne şi a unui şemineu, precum şi achiziţia mai multor bunuri, la una dintre casele de tip familial din Ocna Şugatag. Serviciile nu s-au înregistrat în contabilitate, la nivel de centru nu se ştia acest lucru” – acesta este doar un „mărunt exemplu” în cuantum de… 108.000 euro.

3) realizarea unei lucrări de construcţie la un obiectiv care nu aparţinea instituţiei.

 

Dar această minunată doamnă va redeveni director economic al DGASPC Maramureş. Şi chiar mai mult decât atât. Am promis că vom reveni. Şi o vom face.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Securist jalnic vezi ca-ti bagi nasul si mai faci jocuri si prin alta parte. Daca nu-ti vezi de treaba poate te arzi din cauza sustinerii vreunei nulitati care are deja soarta pecetluita. Ai decenta si cara-te fosila comunista si combinator ieftin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here