CE AȚI FĂCUT ÎN ULTIMII 10 ANI? – Baia Mare, 10 ani cu Cătălin Cherecheș primar: aniversarea ignorată de toți, inclusiv de el

2
2617

REMEMBER. 23 mai 2011. O zi de luni. Toate încep într-o zi de luni. Te lași de fumat, începi o slujbă nouă, orice. Niciun deziderat nu e fixat altcândva decât luni. În acea zi de luni, 23 mai 2011, de la care recent s-au împlinit, trecuți cu vederea, 10 ani, Cătălin Cherecheș a depus jurământul și a devenit oficial primar al municipiului Baia Mare la vârsta de 32 de ani. Ulterior a fost reales de încă trei ori (2012, 2016, 2020), fiind primarul în funcție al municipiului de reședință al Maramureșului.

 

Deci, de 10 ani primar. Cum a performat și eșuat Cherecheș în cei 10 ani la cârma administrativă a urbei am scris în nenumărate rânduri. Subiectul acestei scrieri e altul: cum a fost în urmă cu 10 ani. Pe post de remember, piedică-n calea uitării, oracol de clasa a VIII-a… Pentru că, vrem-nu vrem, Cherecheș, ca și Cristian Anghel, de altfel, rămâne în istoria administrativă a orașului: a fost deja ales primar de patru ori.

 

… cum a fost în urmă cu 10 ani

 

La alegerile din 8 mai 2011, Cherecheș a candidat din partea USL (și din postură de deputat independent, pentru că a reușit contraperformanța demnă de orice veritabil traseist politic să treacă în doar 7 luni prin două partide: PSD, de unde a demisionat, și PNL, de unde a fost dat afară). Implicit, a intrat în prima cursă electorală pentru șefia administrației băimărene susținut de 4 partide: PNL, PSD și PC (parte a USL) + remorca puterii, UDMR (controlat pe atunci de eternul viceprimar Ludescher Istvan, care nu și-a desemnat candidat și l-a susținut public pe Cherecheș în schimbul postului de viceprimar pentru liderul formațiunii maghiare, Ludescher).

 

Cherecheș a avut 6 contracandidați și în pofida susținerii politice masive a avut emoții și incertitudini privind rezultatul evident (argument: a rămas în funcția de deputat, nedemisionând decât după oficializarea rezultatului alegerilor pentru funcția de primar). A devenit primar beneficiind și de o prezență foarte scăzută la vot, sub 29%.

 

Din cei 35.442 de băimăreni care au avut voturi valide, Cherecheș a fost ales de 18.298 de persoane (51,66%) – în urma lui, Mircea Dolha (independent) – 23,34%; Mihai Pătrașcu (PDL) – 13,07%; Vasile Vlașin (independent) – 4,68%; Doru Dăncuș (PNȚCD, actualul șef politic al lui Cherecheș și actualul subaltern administrativ al lui Cherecheș, în funcția de viceprimar) – 3,93%; Ciprian Chereches (PRM) – 2,18%; Petru Tomoiagă (Partidul Verde) – 1,14%. Mențiune: în afară de decredibilizatul și ejectatul din PSD Mircea Dolha, niciunul dintre contracandidații săi nu și-au dorit real să câștige (e drept, nici n-aveau cum).

 

În 9 mai 2011, Biroul Electoral Județean oficializează rezultatele. Deci, primar. Cherecheș face conferința de mulțumire, la sediul PNL (care, între timp, l-a reprimit în partid). A mulțumit băimărenilor care l-au votat și și-a exprimat recunoștința față de precedentul primar, Cristian Anghel, care era în Penitenciar pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu în formă calificată. După aceea l-a făcut troacă de porci pe Anghel. Dar în primă fază, spuneam, și-a exprimat recunoștința. 18 mai 2011, rezultatul alegerilor este validat de instanță. 23 mai 2011, se depune jurământul, festiv, la Centrul Millennium.

 

Invitați mulți (politicieni, politruci, șefi de deconcentrate etc.). Imnul, apoi “Hristos a Înviat” în interpretarea unui sobor de preoți condus de Iustin Sigheteanul, pe atunci arhiereu vicar, acum episcop, iar la final o rugăciune. “Jur să respect Constituția și legile țării”, a zis Cherecheș, cu mâna pe Biblie – ulterior, DNA a zis că le-a încălcat și l-a trimis în judecată pentru luare de mită în două dosare, iar ANI a zis la fel și a câștigat, pe fond, procesul conform căruia primarul avea vreo 2,7 milioane de lei pe care nu-i putea justifica și instanța a zis că așa e și că trebuie să-i dea banii aceia statului (procurorii n-au zis, în schimb, nimic, că de unde avea primarul bani pe care nu-i poate justifica, i-o fi găsit pe jos?).

 

Ședința a fost condusă de consilierul PNL Radu Micle, pe atunci incompatibil, pentru că era director juridic la Vital, firma municipalității, fapt care a fost reclamat/observat mult mai târziu, pentru că atunci scena era acaparată de alt personaj: Cherecheș. Judecatorul delegat a citit, robotic, hotărârea instanței de validare a primarului, iar Ludescher, viceprimar și atunci și după aceea (conform înțelegerii făcute cu Cherecheș), i-a dat însemnele oficiale: eșarfa tricoloră, legitimația de serviciu și insigna de primar, menționând că i-a lăsat pușculița plină, în contul Primăriei fiind la acea dată mulți bani: 18 milioane de lei (Ludescher a spus suma în lei vechi, ca un veritabil comunist neaclimatizat cu schimbarea: 180 de miliarde de lei vechi).

 

Apoi invitații i-au dat cadouri (de regulă cărți, pe care nu le-au cumpărat, ci le aveau prin firmele pe care le conduceau – unii le numesc instituții: adjunctul episcopului, Iustin, i-a dat “Jurnalul fericirii” a lui Steinhardt; Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene, i-a dat “Fereşte-mă, Doamne, de prieteni” a istoricului american Larry Watts, măgulit că e considerat pe nedrept agent CIA). Și apoi șampanie, delicatese, felicitări, ura și la gară!

 

Asta a fost în urmă cu 10 ani. Cum e acum, vedeți singuri. Un lucru pe care nu-l puteți vedea, însă, vi-l spun aici: în cont nu mai sunt 18 milioane de lei, ci datorii imense (la firme și la bănci comerciale). Sigur, asta pare să intereseze pe foarte puțini. În fond, au trecut 10 ani, dă-i încolo de bani. Champagne, garçon! La mulți ani.

 

În 2011, a câștigat cu 18.298 de voturi (51,66%)
În 2012, a câștigat cu 44.239 de voturi (86,03%)
În 2016, a câștigat cu 32.111 voturi (70,21%)
În 2020, a câștigat cu 17.039 de voturi (40,31%)

 

Detalii despre asta aveți AICI.

FOTO: Informația Zilei

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Deocamdata nu ati spus nimic despre ce a facut in ultimii 10 ani. Ati enumerat doar evenimentele preelectorale si momente de la inscaunarea lui. Astept si urmarea, pe ani, evenimente, dosare, iubite, etc

    • Titlul articolului (implicit și articolul) vrea să spună exact ce spune: că au trecut 10 ani de când Cherecheș e primar și povestește ce s-a întâmplat atunci, la prima înscăunare. Prologul titlului (Ce ați făcut în 10 ani?) se adresează băimărenilor (Voi ce ați făcut în ultimii 10 ani, că dl din imagine uite ce a făcut: a fost primarul nostru/vostru) și este o ironie generată de agitația din perioada post-decembrie 89, când întrebarea Ce ați făcut în ultimii 5 ani? era repetată cu obstinație oricui potențial nou-politician (de parcă nu conta ce a făcut cu 6, sau 10 ani înainte, doar în ultimii 5 ani). Mi-am consumat 2 minute din viață cu acest răspuns ca să vă comunic că subiectul Ce a făcut Cherecheș în ultimii 10 ani este fragment în numeroase articole consemnate pe/de 2mnews și le găsiți dând o căutare simplă. Asta dacă sunteți curios, pentru că, în acest moment, o sinteză a activității sale în ultimii 10 ani nu face parte dintre subiectele din viitorul apropiat. Pentru că nu e atât de important/iminent. Poate pe viitor, în măsura timpului pe care-l avem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here