ANALIZĂ POST-ALEGERI – Mărirea și decăderea lui Cherecheș: cum se poate transforma a patra victorie electorală într-o înfrângere

2
6913
Cătălin Cherecheș

OBIECTIV. Pesedistul în cuget și simțiri Cătălin Cherecheș (42 de ani) – politic, un tânăr traseist ca oricare alt bătrân traseist (fost pesedist, fost penelist, fost uneperist, acum țărănist) – a câștigat al treilea mandat plin de primar al municipiului Baia Mare. Scrierea de față are scopul de a analiza obiectiv această a patra victorie electorală uninominală pentru funcția de primar, Cherecheș câștigând prima oară un mandat de primar la parțialele din mai 2011 (cauzate de arestarea pentru fapte de corupție a fostului primar Cristian Anghel, acum coleg de partid cu Cherecheș, în PNȚCD).

 

Fapta

 

În principal, de subliniat victoria: Cherecheș a câștigat pentru a patra oară funcția prin care și-a luat libertatea de a controla în totalitate orașul după bunul său plac, totalitar, ca un despot neocomunist – de fapt, s-a și declarat filosovietic. A câștigat cu 17.039 de voturi, adică 14,25% dintre băimărenii cu drept de vot. De ce decid 14,25% dintre băimăreni cine să-i conducă? Simplu: majortatea (65%!!!) nu merg la vot. Nu-i interesează.

 

Sinteza acestor alegeri electorale din 27 septembrie 2020 e asta: Cătălin Cherecheș (PNȚCD) a câștigat dreptul de a rămâne la conducerea Primăriei Baia Mare până în 2024. Atunci, în 2024, Cherecheș va avea 13 ani de când este primar. Bine, în timp ce pinguinii electorali aplaudă sacadat victoria Întâiului Ales, dintr-un gest reflex, netrecut prin filtrul rațiunii, să vedem de ce această victorie nu e chiar atât de mare precum pare.

 

De la 44.000 la 17.000 de voturi

 

În principal, Cătălin Cherecheș este un politician (traseist, am oferit deja argumentele) care se erodează în ochii și ștampila electoratului mult mai repede decât alții. De ce? Pentru că are deja trei dosare pe rolul instanțelor de judecată (două pentru fapte de corupție – luare de mită – și unul pentru averi nedeclarate)? Un răspuns afirmativ ar fi speculativ, iar ideea scrierii e să vă ofere argumente. Argumentul principal al erodării încrederii în Cherecheș ca primar constă tocmai în analiza rezultatului voturilor cumulate de acesta în cele 4 exerciții electorale. Să vedem…

 

În 2011, a câștigat cu 18.298 de voturi (51,66%).

În 2012, a câștigat cu 44.239 de voturi (86,03%).

În 2016, a câștigat cu 32.111 voturi (70,21%).

În 2020, a câștigat cu 17.039 de voturi (40,31%).

 

Ce rezultă din analiza acestor date electorale? Cherecheș este pe tobogan și coboară în salturi abrupte. Să ne înțelegem: erodarea electorală a unui primar e firească (deși există excepții), însă modul în care Cherecheș a coborât de la primul mandat plin (din 2012) și până acum ar trebui să-l îngrijoreze și să-i fericească pe competitorii săi care, pregătind de pe acum un candidat în 2024, au toate șansele să-l detroneze.

 

De ce pierde electorat

 

Cherecheș a pierdut în 8 ani peste 61% dintre alegători. Pentru băimăreni pare a nu mai fi suficientă/satisfăcătoare rețeta patentată de primarii neperformanți din România, cum este și Cherecheș, respectiv: panseluțe, luminițe, spectacole. Oamenii vor performanță nu spoială.

 

Orașul e mort și i s-a băgat o branulă-n braț, cu promisiunea că va fi conectat la aparate. Baia Mare trăiește în sărăcie lucie, cu 80% dintre cetățeni lucrând pe salariul minim și trăind de azi pe mâine. În timpul acesta, cei care-i conduc se-mbogățesc atât de ilicit încât nu-și pot justifica averile și-s trimiși în judecată…

 

Asta e Baia Mare cea “prosperă”! Un oraș în care nu se face NIMIC important, în care nu vine nimeni important, un oraș mituit ieftin și menținut “mituibil”, condus prin minciuni și datorii, un oraș în care instituțiile statului care ar trebui să vegheze la respectarea legilor par a fi anihilate, inerte, prăfuite, cu rol cel mult de observare a fenomenului infracțional din administrație.

 

Ce-ar fi fost dacă…

 

Revenind la actualitate, observ scorurile electorale: Cătălin Cherecheș – 17.039 voturi, Mircea Cirț – 11.599 voturi, Dan Ivan – 5.443 voturi (pentru statisticieni, restul: Adrian Todoran – 2.444 voturi, Corin Cherecheș – 2.314 voturi, Anca Remeș – 712 voturi, Lorand Ilyes – 660 voturi, David Birtaș – 593 voturi, Gheorghe Gligan – 415 voturi)… Acum mă întreb, ce-ar fi fost dacă Cirț intra cu măcar 6 luni înainte în bătălia pentru funcția de primar, sau dacă Ivan ar fi avut măcar 75% din bugetul de campanie al primilor doi? Ce-ar fi fost?

 

Așa cum de pe acum vă ofer un pronostic pentru 2024: Cătălin Chereche pierde alegerile pentru funcția de primar (dacă mai candidează), dacă are un singur competitor serios, credibil, care să intre în campanie și să-și propună să câștige de pe acum și care să investească măcar un sfert din bugetul de campanie al Întâiului Ales. Așa spune trendul electoral… Cherecheș, votat în 2012 de 44.200 de oameni, mai e votat în 2020 de 17.000. În ritmul acesta, în 2020 nici n-ar mai trebui să candideze.

 

Primul mandat în care nu controlează Consiliul

 

Oricum, pentru Cherecheș urmează un mandat extrem de dificil, acesta fiind de fapt motivul nervilor pe care nu și i-a putut stăpâni la aflarea rezultatului: a pierdut Consiliul Local, Coaliția pesedistă pe care a gândit-o a luat doar 7 mandate (cu noroc, unul la redistribuire) din cele 23, cât PNL, iar dreapta (PNL, USR și PMP – la alianța căreia care s-ar alătura și UDMR, dacă n-ar accepta să rămână în postură de loser în mandatul 2020-2024), într-o uniune rațională, ar conduce de fapt orașul, reducând rolul primarului Cherecheș la cel legal: de executant al deciziilor aleșilor urbei.

 

… acestea-s argumentele pentru care pesedistul în cuget și simțiri Cherecheș, care a greșit ca un începător în credința că băimărenii-s proștii Lui și nu vor sancționa alierea cu PSD, n-ar trebui, și sunt sigur că nu o face, să-și privească realegerea la al patrulea congres ca pe o victorie măreață. E o victorie, dar mică, la limită, fără strălucirea de odinioară.

 

Cătălin VISCHI

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. nu vor trece 6 luni si coalitia lui chereches din consiliul local se va imputina,citiva deja se si gindesc sa-l paraseasca pe marele conducator!! cred ca si instantele de judecata vor avea un cuvint de spus ce va scurta cei 4 ani la cirma orasului!!!! va termina exact ca predecesorul lui, dl cristian anghel!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here