CUM PLIMBĂM GUNOIUL – Pentru că bihorenii nu mai primesc gunoiul din Maramureș, acesta va fi dus la peste 300 de kilometri distanță, în Arad

1
2077

CRIZA DEȘEURILOR – MARAMUREȘ. Pentru că în județ nu există niciun loc autorizat pentru depozitarea deșeurilor menajere și pentru că Depozitul Ecologic Județean Bihor de la Oradea a refuzat să prelungească contractul cu cei 3 operatori de salubritate care au contracte cu cele 76 de localități din Maramureș, după sincopa de câteva zile cu care deja ne-au obișnuit autoritățile județene, când gunoiul a stat neridicat, ca în orice alt loc jegos dintr-o țară de mâna a treia, s-a găsit în sfârșit o nouă soluție.

 

Gunoiul din Maramureș va fi transportat și depozitat nu la 200 de kilometri distanță, ca până acum, ci la… 316 kilometri distanță (de la Baia Mare, de la Sighetu Marmației sunt 353 de kilometri). Adică la Arad, la Depozitul de deșeuri nepericuloase deținut și operat de sereleul FCC Environment România (acesta are capacitatea de depozitare de circa 130.000 tone/an).

 

Evident, au crescut costurile cu transportul deșeurilor colectate de firmele Drusal, Herodot și Glod-Sal, cei trei operatori de salubritate din județ care au în atribuții și depozitarea deșeurilor, însă surse din sistemul de salubritate au precizat pentru 2mnews că taxele de salubrizare nu se vor majora pentru că aceste costuri suplimentare se compensează cu prețul mai bun/tona depozitată obținut la Arad.

 

Să nu mai râdem: plătim cu 700.000 euro/lună mai mult

 

Un calcul aprofundat, făcut de 2mnews în baza informațiilor financiare și economice oferite de operatori de salubritate implicați în colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor din Maramureș, arată vă din cauza inexistenței unei soluții în județ (o rampă de depozitare temporară a deșeurilor), costurile sunt mai mari cu peste 700.000 de euro/lună la nivelul județului.

 

Banii aceștia (în plus față de cât ar costa salubrizarea dacă în Maramureș ar exista un depozit temporar) sunt plătiți direct și indirect de beneficiari: adică de maramureșeni (prin taxele majorate, prin subvențiile către operatori acordate din bugete publice etc.).

 

Vinovații pentru această cheltuială în plus (de peste 700.000 euro/lună) sunt TOȚI cei 3 foști președinți ai Consiliului Județean Maramureș (Mircea Man, Zamfir Flore Ciceu, Gabriel Valer Zetea) implicați de la început în eșuatul proiect SMID Maramureș. De asemnea, vinovați pentru că maramureșenii plătesc lunar cu peste 700.000 euro mai mult pentru depozitarea și transportul gunoiului pe care-l produc sunt TOȚI maramureșenii, pentru că toate UAT-urile din județ s-au opus înființării pe teritoriul localității lor a unui depozit temporar de deșeuri.

 

Ce nu vă spune NICIUN oficial este ceea ce v-am spus noi: pentru asta plătim în plus peste 700.000 de euro, lună de lună, în fiecare lună până când se va finaliza (dacă se va finaliza vreodată) Centrul de Management al Deșeurilor din satul Sârbi (com. Fărăcașa).

 

Acest surplus financiar provine din: costurile suplimentare de operare și transport (din Baia Mare și Sighetu Marmației până la Oradea, până acum, sau până la Arad, de acum încolo), depozitarea într-un depozit conform a 2.400 tone/lună (câte 1.000 de tone Drusal și Herodot, 400 de tone Glod-Sal). În plus, la costurile normale, se adaugă cantitatea de deșeuri colectată și balotată de Drusal (care nu transportă tot ce colectează, o parte semnificativă o balotează), operarea/manipularea, transportul, chiria pe terenul pe care sunt depozitați baloții, plus fondul de provizion (încasat pentru transportul acestor deșeuri la depozitul de la Sârbi, atunci când acesta va fi operațional).

 

OK, acum sper că a înțeles toată lumea. Cât despre factorii/instiuțiile/angajații plătiți din banii publici pentru a sancționa derapajele de la respectarea legilor, acolo la voi totul e bine, totul vi se pare normal, nu există prejudicii uriașe în acest proiect SMID care a îngurgitat deja peste 100 de milioane de euro și nu funcționează NIMIC? Atunci e bine și la noi… Vorba prostului amăgit: #TotulVaFiBine.

 

Cătălin VISCHI

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Mulțumim conducerii primăriei și consiliului județean ptr frumoasele arome de care beneficiem in fiecare zi,mai ales de când se depozitează pe strada Oborului.O adunătură de incompetenți,atât foștii cât și actualii conducători ai județului,niște mincinoși care nu au reușit în 10 ani sa realizeze absolut nimic ptr judet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here