DUPĂ 2 ANI – UDMR susține că s-au alocat peste 3 milioane de lei pentru finalizarea reabilitării bazinului descoperit din Baia Mare, deși e nevoie doar de 1,4 milioane de lei

0
994

BAZINUL OLIMPIC DESCOPERIT BAIA MARE. Ministrul Tineretului și Sportului, Novák Eduárd, a precizat joi, 3 iunie 2021, că bazinul olimpic descoperit, din cadrul Complexului Național Sportiv „Lascar Pană” din Baia Mare, a intrat pe lista de priorități de finanțare a guvernului, a anunțat UDMR, punând alocarea financiară de peste 3 milioane de lei pe seama unui “rezultat de succes din județ, ca urmare a participării UDMR la guvernare”, anunțat de subprefectul UDMR de Maramureș̦, Kriszanovszki Enikő.

 

Banii, șmecherii și „organele”

 

Să nu vorbim despre bani. Sau să? Haideți să. Uitați aici: în 2013 suma necesară lucrării era de 250.000 lei (sumele din articol sunt cuprinse în documente oficiale asumate de administratori). În 2019, suma necesară lucrării era de 2,7 milioane de lei (o sumă oricum gonflată peste poate).

 

În iulie 2020, după ce lucrarea a ajuns la stadiul de execuție de 55%, mai erau necesari 1,39 milioane de lei (susține șeful complexului, după ce a consultat graficul lucrărilor și a plăților efectuate) – a lucrat, cât a fost plătită, asocierea de firme înfipte la contracte cu statul ICEP SRL din Bușag (controlată de Marius Bogdan Buzgău și Mihai Liviu Moldovan) și Modern Power Systems din Florești (jud. Cluj – firmă controlată de Cătălina Fekete).

 

În fine, acum, în iunie 2021, aflăm că se mai livrează “peste 3 milioane de lei” pentru finalizarea lucrării. Sigur, la DNA, DIICOT (pentru că vorbim deja de grupuri organizate), la Parchete nu pare nimic în neregulă, dar de la noi așa se vede: că e o mare-mare neregulă efectuată din bani publici.

 

Trăiască partidul!

 

Ca să iasă cumva în evidență și celălalt reprezentat al UDMR din conducerea unei administrații relevante, respectiv viceprimarul UDMR al municipiului Baia Mare, Pap Zsolt István, comunicatul oficial al formațiunii maghiare îl citează și pe acesta, spunând ceva de genul discursului lui  Neil Armstrong când a pășit pe Lună: „Acest demers este un pas important pentru Baia Mare, pentru sportivi și tineri deopotrivă, deoarece astfel complexul sportiv va deservi la capacitate maximă, atât sportul de performanță, cât și necesitățile de agrement ale băimărenilor”.

 

Dar e bine că s-au dat în sfârșit banii (3 milioane de lei pentru o țară sunt bani se semințe) și se va putea finaliza cea mai simplă lucrare posibilă, respectiv lipirea faianței într-o groapă, fapt început în timpul guvernării PSD, în iulie 2019, când șeful pesediștilor din județ a mințit că o să finalizeze până în decembrie 2019 “mega-lucrarea” punerii câtorva plăci de faianță într-o groapă (mai țineți minte conferința de presă cu măsuța scoasă-n fața gropii, din iulie 2019?). Am întrebat o firmă privată în cât timp ar executa lucrarea de la bazinul descoperit și răspunsul a fost acesta: într-o săptămână. La noi se lucrează de 2 ani.

 

În chiloți, în centrul orașului

 

În fine, după 3 ani, în Maramureș o să se finalizeze lipirea plăcilor de faianță în groapă și orașul o să aibă un bazin. Ștrand încă n-are (e singurul municipiu reședință de județ din România fără ștrand public), dar nu ne trebuie, pentru că primarul Cherecheș (fost PSD, fost PNL, fost UNPR, acum PNȚCD) ne-a făcut deja două aqua parkuri, cele mai mari și mai moderne din Europa de est. Ceea ce e perfect, cu alocarea financiară de acum, în iarnă vor putea și băimărenii să facă baie în chiloți în mijlocul orașului și toată lumea să se uite la ei, ca în orice oraș civilizat din UE. Mileniul III, deceniul 3.

 

Construit în urmă cu 36 de ani (în 1983), bazinul descoperit cu dimensiuni olimpice (50 de metri lungime) de lângă Bazinul Olimpic Gheorghe Demeca din Baia Mare, își trăiește cel de-al șaptelea an de moarte clinică. Ultimul an în care a funcționat e vara lui 2012, apoi s-a pus lacătul și… gata. Atunci, se pierdeau peste 6.000 de metri cubi de apă pe lună, instalația fiind un ciur, practic.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here