CE ATÂTA ĂSTA NI… – Primarul Pasere din Maramureș a stabilit un nou record mondial, reușind să livreze în doar 3 minute un contract cu dedicație, de peste 760.000 lei, unei firme de casă

14
21234
Ioan Pasere, primarul comunei Strâmtura, județul Maramureș

MICII DUMNEZEI AI MARAMUREȘULUI. Administrația publică din comuna maramureșeană Strâmtura, entitate administrativă cu sub 3.300 de locuitori, controlată de Ioan Pasere (PNL), aflat în funcție din anul 2000 și a cărui adresă oficială de e-mail este… [email protected], a stabilit un nou record mondial în materie de achiziții publice cu încredințare directă, livrând în mai puțin de 3 minute un contract cu dedicație în valoare de 764.235,26 lei (sumă care include TVA).

 

Contractul a fost încredințat la 27 octombrie 2023 și vizează lucrări de reparații a drumurilor din comună, în cantități neprecizate, fiind atribuit firmei de casă Sebi Marc, serele înregistrat în comuna Călinești și controlat de sigheteanul Ioan Mihai Ștefan Marc (46 de ani, un fel de “Vasile Marcel Zoicaș / Construrom de peste Deal”, care are lipici la mai toate lucrările de infrastructură ale primăriilor din Maramureșul voievodal).
• Anunțul de achiziție a lucrărilor a fost postat de Primăria Strâmtura în 27 octombrie ora 14.29, după ciorba de prânz, firma pentru care s-a postat anunțul a răspuns la ora 14.31, în acealași moment Primăria închizând ofertarea. Win-win.

Ioan Pasere (foto mic dreapta, 64 de ani) este originar din Strâmtura, dar până în 1999 a locuit în comuna Mătăsari (jud. Gorj), unde a fost repartizat în 1983, după facultate (este absolvent de Electromecanică şi a fost repartizat la carieră de cărbune de la Mătăsari). Imediat după Revoluție, localnicii l-au ales primar în Mătăsari (s-au adunat la Căminul Cultural și au votat prin ridicare de mâini), dar Pasere a refuzat după vreo o lună, pentru că pe atunci… era prea mic salariul de primar față de cel de inginier minier.

 

Imediat ce s-a reîntors în Maramureș, Pasere a fost ales primar. Și de atunci tot primar este. De 23 de ani. Este al al cincilea mandat. La ultimul scrutin electoral, Pasere a fost ales primar cu 1.052 de voturi (cu aproape 11% mai multe decât în 2016). Puține, nu?, dar reprezintă 83,03% din numărului electorilor. Practic, omul nu are contracandidat.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

14 COMENTARII

  1. 10-15 la sută din valoarea contractului se practică la nivel de țară. Depinde cat is de dibaci cei care „asculta”. Pe cel cu buza umflata l-au sacrificat târziu de tot și nu-i sigur că va pății ceva. Aviz amatorilor.

  2. Pe langa faptul ca este evident ca a dat contractul cui a vrut, ceea ce este un abuz, primariile nu sunt obligate sa aiba siteuri publice si domenii web achizitionate, caz in care pot sa isi faca si adrese de email oficiale. Astia folosesc yahoo si gmail fara sa isi dea seama de consecinte. Nepriceputi.

  3. 1) În legislația privind achizițiile nu există procedura…, concurs de oferte,, ! 2) Achizitorul / beneficiarul și ofertantul nu pot să…,,dea bife,, de pe același calculator ! Rog nu prostiți lumea, că mai știm și noi câte ceva !

  4. Multă lume nu știe cum funcționează sistemul de achiziții on line ( SEAP sau SICAP ). Este de văzut fișa de date a achiziției, documentele atașate ( caiet de sarcini, listă cu cantități de lucrări, model de contract, alte documente -după caz ). Ei mă îndoiesc că în trei minute se poate demara și finaliza o achiziție, fie și…directă !

    • Cele 3 minute sunt intre postarea anuntului de catre primarie si inchiderea procedurii. Timp in care a raspuns si ofertantul. Asta se deduce din printscreen. E clara incredintarea directa.

  5. Dacă îndrăzniți sa puneți la îndoială faptele unui primar la al 6-lea mandat, dacă asta i se poate reproșa unui primar în funcție., eu cred ca e de bine.
    A făcut lucruri minunate în toate trei localitățile.

    SIGUR nu convine tuturor dar asta e alta socoteala

  6. Cu regret o spun, acest articol pare a fi comandat… Ioan Pasere, deși nu- l cunosc personal, dar provin din comună, se pare că este un om de ispravă…Nu întâmplător îl aleg oamenii în fruntea lor, indiferent pe unde l-au purtat pașii… Firma respectivă face lucrări, se spune în articol, peste tot în zonă, poate e și singura.. Vă invit să vizitați comuna, inclusiv satele aparținătoare, Slătioara și Glod( satul meu natal ) plimbați-vă pe ulițe și vedeți cum arată…Pe urmă mai vorbim ! Nu cred că e corect, acest articol, pur și simplu…Îmi pare rău !

    • 1. Care parte nu o înțelegeți din poza care dovedește achiziția directă în 3 minute (timp în care a fost postat anunțul pe platformă, s-a dat răspunsul de firmă, s-a închis licitația de către Primărie)? Poate reușesc să o explic și pe înțelesul dvs.
      2. În nicio zonă nu există o singură firmă.
      3. Cum sunt prejudiciați cetățenii prin aceste contracte cu dedicație? Simplu: o licitație presupune un concurs de oferte, care dă posibilitatea de participare tuturor firmelor doritoare, implicit se obține cel mai bun/mic preț pentru autoritatea locală. O licitație cu dedicație în care atât beneficiarul, cât și ofertantul stau umăr lângă umăr și dau bife de pe același calculator, grăbindu-se apoi să închidă primirea ofertelor pentru a încredința contractul la prețul stabilit între beneficiar și firma de casă, are rezultat, logic, prețul stabilit. Pentru că este eliminată competiția dintre oferte, care este un principiu al economiei de piață.

    • Che esti un scapat in cap? cum poti lua apararea hotilor sin sa zici ca e bine? Cum naiba ganditi cate unu in halu asta? Din moment ce din 2000 iese un hot dovedit la conducere denota ca sunteti o comuna de prosti nu o comuna frumoasa. Nu am nimic cu voi si noi la Baia Mare suntem regii absoluți a prostiei, noi am votat un hot cat timp era in puscarie, asa ca nu mi.o lua in nume de rau

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here