AU SPART PUȘCULIȚA – Primăria Baia Mare și-a redus cu 50% datoriile la firme: cei mai mari creditori privați, facturi neplătite de 20 de milioane de lei

0
1528

PLĂȚI ÎN AȘTEPTARE. În două luni, respectiv de la sfârșitul lunii februarie și până la finalul lunii aprilie, administrația publică din municipiul Baia Mare (Primăria) a reușit să-și reducă datoriile (facturi neplătie) pe care le avea către firmele care au lucrat sau au livrat bunuri, de la 38 de milioane de lei la 20 de milioane de lei (în martie 2021 s-au achitat 6,8 milioane de lei din datoriile Primăriei către firme).

 

De asemenea, dacă la sfârșit de februarie Primăria înregistra facturi neplătite către 93 de firme, asociații și instituții cu care are/a avut relații contractuale, iar la sfârșit de martie mai avea datorii la 56 de firme, acum numărul creditorilor a scăzut la 50. Să vedem care sunt cei mai mari creditori privați ai municipalității…

 

Primii 4 creditori privați, 87% din datoria totală

 

Top 3 creditori ai municipalități a rămas neschimbat, dar creanțele (datoriile) s-au redus substanțial, cu aproape jumătate, adică administrația Cherecheș a băgat mâna la portofel pentru a-și reduce rușinea de a nu avea bani, dar de a comanda și apoi a fi rău-platnic. Cei 3 creditori privați ai Primăriei Baia Mare, controlată de primarul penețecedist Cătălin Cherecheș, însumează peste 87%. Acești bani sunt datorați pentru două servicii: reparații de drumuri și salubrizare.

 

Cea mai mare sumă de încasat de la Primăria Baia Mare o avea subsidiara Strabag, sereleul ARL Cluj (liderul asocierii care gestionează lucrările de infrastructură rutieră din municipiu): peste 9 milioane de lei (exact: 9.134.839,29 lei, adică aproape jumătate din datoria totală), dar suma e suportabilă pentru plombatorul de gropi din străzile din oraș în contextul în care în februarie era suportabilă datoria de aproape 16 milioane de lei.

 

O altă sumă mare o avea de încasat operatorul de salubritate Drusal SA, aproape 6,2 milioane de lei (exact: 6.198.524,17 lei), dar și acestui creditor privat i-a fost înjumătățită datoria consemnată în februarie, când totaliza aproape 11,5 milioane de lei.

 

Cui mai datorăm bani? Pe locul 3 în clasamentul creditorilor privați (care au muncit, dar nu au fost încă plătiți) este ICEP SRL din Bușag (controlată de Marius Bogdan Buzgău și Mihai Liviu Moldovan – administratori, care dețin împreună 66,66% din părțile sociale ale firmei, în părți egale), specializată pe  sisteme de instalații pentru construcții, cu peste 1,3 milioane de lei (exact: 1.320.062,3 lei) – firma are mai multe lucrări contractate de municipalitate (la Cinema Dacia, la Spitalul TBC etc.).

 

În fine, pe locul 4, alt drumar de casă al Primăriei controlate de edilul Cătălin Cherecheș, respectiv firma Construrom, a finului primarului, Marcel Zoicaș, care are de încasat pe lucrările deja facturate un total de aproape 1,2 milioane de lei (exact: 1.194.433,89), dar oricum mult reduse față de cele 3 milioane de lei cât era datoria în februarie 2021.

 

Printre creditorii privați semnificativi (cu datorii de peste 100.000 lei) sunt încă 6 firme: Nord Antreprenor SRL cu peste o jumătate de milion de lei (506.065,62 lei), CEZ Vânzare SA (450.617,25 lei), AMI SA (328.600,42 lei), Electrik Service Construct SRL (287.727,03 lei), General Euro Co BM (203.035,16 lei) și Euras SRL (193.820,13 lei).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here