ECOTURISM – Vizitarea zonei turistice Mogoșa-Șuior, cu autobuze electrice, cu biciclete sau pe jos: în Baia Sprie, park & ride și puncte de închiriere biciclete

1
2049

LICITAȚIE – BAIA SPRIE. Administrația orașului maramureșean Baia Sprie face primii pași practici în crearea infrastructurii pentru un transport ecologic în zona turistică Mogoșa-Șuior, scoțând la licitația execuția documentației tehnico-economice, la suma estimată la aproape 466.000 lei (suma cuprinde TVA).

 

Proiectul din Baia Sprie vizează crearea unui traseu ecologic (coridor de mobilitate) între Baia Sprie – Mogoșa – Șuior. Conform planului, turiștii care ajung în Baia Sprie cu autoturismul, vor avea posibilitatea să-l parcheze într-o parcare specială (de tip park&ride), de unde să se îndrepte spre zonele turistice fie cu autobuze ecologice, fie cu biciclete închiriate la fața locului, fie pe jos.

 

Pentru asta, se vor achiziționa două autobuze ecologice, se vor monta stații de încărcare electrice și se vor realiza infrastructurile pietonală (sunt prevăzute 10 alei pietonale) și cea de bike-sharing (este prevăzut un centru cu 3 puncte de închiriere/parcare ), se va crea park&ride (pe strada George Coșbuc). Întreg proiectul are nevoie de o finanțare de peste 36 de milioane de lei (estimată la 36.238.500 lei), cea mai mare parte provenind din fonduri europene nerambursabile.

 

Park&ride (sau incentive parking/parcare stimulativă) este un sistem menit să reducă poluarea auto și aglomerația din traficul rutier, prin oferirea unei facilități conducătorilor auto: respectiv acesta poate parca autovehiculul în schimbul unei sume modice, sau gratuit într-o parcare asigurată, iar traseul de la parcare la destinație (turistică, în cazul de față) se face cu o legătură de transport public. Până în urmă cu puțin timp, sistemele park&ride erau specifice metropolelor (autoritățile creând în suburbii parcări și legături de transport, pentru reducerea poluării și decongestionarea traficului rutier), însă ulterior acestea au fost adoptate și pentru zonele turistice.

 

În schimbul banilor oferiți de administrația din Baia Sprie se vor face studii (de fezabilitate, oportunitate geotehnice, topografice, documentații cadastrale, pentru obținerea acordurilor/avizelor de mediu) și proiecte (pentru autorizări, tehnic de execuție), fiind cuprinsă și verificarea tehnică a proiectului și asistența tehnică pe perioada de construire.

 

Execuția documentației, care trebuie realizată în 5 luni, va fi atribuită pe criteriul Cel mai bun raport calitate – preț (unde prețul are o podere în decizie de 80%, iar durata de execuție de 20%). Ofertele sunt așteptate pțnă în 19 iulie 2021.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here