TENTATIVĂ EȘUATĂ – Consilierii băimăreni au respins o nouă cerere de majorare a tarifelor pentru deszăpezire în orașul care a plătit iarna trecută… 8,4 milioane de lei

2
4258
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

CEA MAI SCUMPĂ DESZĂPEZIRE, SĂ DEVINĂ MAI SCUMPĂ. Luni, 7 noiembrie 2022, 10 din cei 21 de consilieri locali din Baia Mare prezenți la ședința extraordinară convocată de primarul Cătălin Cherecheș s-au opus unei noi tentative (a treia în ultimul an!) generate de edil (inițiator al proiectului) de creștere a tarifelor pentru deszăpezire – din cei 23 de consilieri locali au lipsit Simion Bizău – PNL, iar Ioana Marincaș – PNL s-a deconectat înaintea dezbaterii proiectului.

 

Anterior votului, la începutul ședinței, primarul Cherecheș a făcut un lobby evident pentru ca majorarea să fie aprobată, spunând că aceasta se referă “doar” la activitățile de deszăpezire cu material antiderapant și la activitățile de deszăpezire fără material antiderapant, fiind justificate/fundamentate prin creșterea prețurilor la sare și la combustibil. Și că-s de bun-simț, a zis primarul despre solicitările liderului asocierii dintre cele două firme locale care execută deszăpezirea (și care firmă – Construrom – îi aparține finului său, Marcel Vasile Zoicaș).

 

Vă reamintesc că în iarna trecută, de bun-simț, Baia Mare a plătit efectiv (subliniere: bani efectiv plătiți și intrați în conturile Construrom) peste 8,4 milioane de lei (exact: 8.409.280,61 lei). Pentru comparație, Târgu Mureș, care are aceeași dimensiune a străzilor ca Baia Mare și unde a nins fix-fix la fel ca în Baia Mare, a plătit 1,87 milioane de lei (exact: 1.871.000 lei). Detalii despre această analiză comparativă am prezentat într-un articol 2mnews AICI).

 

Șmecherește, proiectul a fost trimis consilierilor pe lista suplimentară, cu mai puțin de 2 ore înaintea ședinței.

 

Cum ninge (numai) în Baia Mare ca-n Alaska

 

Consilierul USR Horia Buhan a subliniat diferențele dintre tarifele plătite de Primăria Baia Mare și cele plătite de Primăria Baia Sprie și de Consiliul Județean pentru același serviciu. Conform proiectului, Baia Mare ar fi trebuit să plătească mai mult cu 15%, respectiv 614,09 lei (în loc de 490 lei)/ ora de funcționare cu material antiderapant; 393,74 lei (în loc de 340 lei)/ora de funcționare fără material antiderapant și 96 lei/ora de staționare – la toate aceste sume se adaugă TVA.

 

În această notă, Buhan a precizat că în acest an (cu tarife actualizate la acest moment!) Baia Sprie plătește 200 lei cu TVA inclus/ora de funcționare (și oferă materialul antiderapant), iar Consiliul Județean cu 345 lei cu TVA inclus/ora de funcționare (și oferă materialul antiderapant). “Mi se pare că e discrepanță majoră, pentru că nu-i zăpada în Baia Sprie de trei ori mai mică decât în Baia Mare, dimpotrivă. Trebuie să ne păstrăm luciditatea și să vedem ce-i în interesul nostru și ce-i în interesul altora”, a spus Buhan.

 

Cine a zis că e bine și cine s-a opus

 

Au votat împotriva majorării tarifelor la deszăpezire 5 consilieri – Mircea Cirț și Gheorghe Bărbuș (ambii de la PNL) și Bogdan Hodorogea, Horia Buhan și Claudiu Pop (toți 3 de la USR) -, alți 5 consilieri abținându-se (vot similar cu neaprobarea/respingerea) Romeo Crișan, Anne Marie Hordău, Ovidiu Crăciun (toți 3 de la PNL), Bogdănel Viorel Gavra (PMP) și Leontin Pop (USR).

 

Cele 10 voturi împotrivă au anulat cele 11 voturi pentru, date de consilierii locali controlați de primarul Cherecheș – respectiv cei 7 consilieri de la Coaliția pentru Maramureș (Doru Dăncuș, Radu Ardelean, Ionuț Pîrvu, Mihaela Câmpan, Gabriel Roman, Ștefan Lupșa, Mariana Pop), cei 2 de la UDMR (Pap Zsolt și Pinter Zsolt) și cei 2 de la PMP (Cornel Varga și Adrian Pop). Implicit, proiectul a căzut / a fost respins.

 

Pentru cei mai puțin familiarizați/informați, o precizare: în municipiul Baia Mare, serviciul de deszăpezire este contractat din 4 decembrie 2018 cu asocierea de firme Construrom (lider de asociere, controlată de finul primarului Cherecheș, Marcel Vasile Zoicaș) și Nord Vest Infrastructura și Servicii (controlată de Ionuț Petrișor Baltă, 29 de ani, fiul lui Ioan Baltă zis „Oniza”).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. iarna aceasta il astept pe Kake cu lopata la dezapezit, ca daca el numseste dezapezit ce s-a intamplat in anii trecuti inseamna ca nu e in contact cu realitatea – nu uitati ca in ultimii ani, au trecut zile bune pana ca pe strazile mai mici din oras, adica strazile dintre blocuri, sa intre vreo masina de dezapezire, si cand au facut asta zapada era deja batatorita, si pe fiecare strada mai mica aveam un patinoar nu un carosabil corespunzator, ce sa mai vorbim de trotuare, doamne fereste – deci Kake de anul asta sa te vad cu lopata in mana, daca tot ii platesti sume astronomice nasului din banii nostrii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here