CARE ESTE EXPLICAȚIA – Florin Deac, al doilea procuror maramureșean ales vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii în ultimii 5 ani

0
1096
Florin Deac

MAGISTRAȚI. Fostul șef al procurorilor din Maramureș, Florin Deac (48 de ani), a devenit al doilea procuror din județ ales în ultimii 5 ani vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Deac a fost prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş (în perioada 2010-2016), iar din ianuarie 2017 este membru al CSM.

 

Fostul adjunct al lui Deac, procurorul Bogdan Gabor, ales membru al CSM în mandatul trecut (încheiat la sfârșitul anului 2016), a fost vicepreședinte al instituției în anul 2015. Pentru o mai bună înțelegere a situației, o lămurire: când un procuror devine membru CSM, este sigur că în timpul mandatului său va ocupa timp de un an funcția de vicepreședinte (sunt 5 procurori, mandatul e de 6 ani, iar un procuror poate ocupa funcția de vicepreședinte doar un an – alegerile pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte CSM au loc în fiecare an).

 

Cine este Florin Deac

 

Dacă la alegerea ca membru al CSM procurorul Florin Deac a ales pentru proiectul său (obligatoriu de prezentat de candidați) un motto din fostul președinte american Barack Obama (de profesie avocat – “Schimbarea nu va veni dacă aşteptăm altă persoană sau altă perioadă. Noi suntem cei pe care i-am aşteptat.”), acum, el a înscris pe proiectul care prezenta principalele sale obiective pe care vrea să le îndeplinească din postură de vicepreședinte CSM un motto din președintele american John F. Kennedy (fost procuror): „Acțiunea presupune riscuri și costuri. Dar acestea sunt mult mai mici decât riscurile pe termen lung ale inacțiunii confortabile”. Pasionat de președinți americani care au activat în justiție…

 

Florin Deac s-a născut la 23 iunie 1972, este absolvent al Liceului Industrial nr. 2 – profil Electrotehnică din Sighetu Marmaţiei (1990), al Facultății de Drept a Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca – Facultatea de Drept (1996) și al cursuri postuniversitare masterale de Drept Administrativ şi Statutul Funcţionarului Public, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” (2006).

 

A intrat în magistratură în urmă cu 24 de ani (ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare), în perioada 2005-2010 a procuror DIICOT Maramureș, iar în perioada 2010-2016 a fost prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş.

 

Ce este și cine face parte din CSM

 

CSM este are rol de garant al independenței justiției (propune președintelui României numirea în funcție a judecătorilor și procurorilor și veghează la buna desfășurare a activității profesionale a acestora), s-a înființat în anul 1909, funcționând pe lângă Ministerul de Justiție, fiind desființată în timpul regimului comunnist, în anul 1952, și reînființată în anul 1991.

 

CSM este format din 19 membri: 9 judecători şi 5 procurori (aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi validaţi de Senat), 2 reprezentanţi ai societăţii civile (aleşi de Senat) şi 3 membri de drept (ministrul Justiţiei, preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al României). Mandatul membrilor aleşi este de 6 ani. La funcțiile de președinte și vicepreședinte (al căror mandat este de un an) au dreptul să candideze doar cei 9 judecători (pentru președinte) şi 5 procurori (pentru vicepreședinte). Practic, dintre cei 5 procurori din CSM, fiecare ocupă, timp de un an, funcția de vicepreședinte.

 

În prezent, CSM este format din judecătorii Simona Camelia Marcu şi Mariana Ghena (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie), Lia Savonea (Curtea de Apel Bucureşti), Nicoleta Margareta Ţînţ (Curtea de Apel Braşov), Andrea Annamaria Chiş (Curtea de Apel Cluj), Gabriela Baltag (Tribunalul Neamţ), Evelina Mirela Oprina (Tribunalul Ilfov), Mihai Andrei Bălan (Judecătoria Timişoara) şi Mihai Bogdan Mateescu (Judecătoria Râmnicu Vâlcea) și din procurorii Codruţ Olaru (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie), Cristian Mihai Ban (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti), Florin Deac (Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş), Nicolae Andrei Solomon (Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti) şi Tatiana Toader (Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti). Din partea societății civile, aleși de Senat, fac parte din CSM Victor Alistar şi Romeu Chelariu.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here