CANICULĂ – Indicele de confort termic depășit în Baia Mare, Sighetu Marmației, Târgu Lăpuș

0
1420

MARAMUREȘ. Luni, 17 iulie 2023, indicele de confort temperatură-umezeală (ITU) a atins pragul critic de 80 de unități în Baia Mare, Sighetu Marmației și Târgu Lăpuș, a informat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș. În Maramureș s-au înregistrat temperaturi maxime de 32-35 de grade Celsius (caniculă).

 

Indicele de confort termic este un index care coroboreaza temperatura aerului cu umiditatea relativă (mărime fizică egală cu cantitatea de vapori de apă care există într-un amestec de aer și apa) pentru a determina o temperatura aparentă – cea resimțită de corpul uman.

 

Disconfortul termic apare atunci când valoarea temperaturii aerului depăşeşte 37 grade Celsius sau atunci când indicele temperatura-umezeala (ITU) atinge sau depăşeşte pragul de 80 unităţi, organismul uman resimțind această situație ca pe o stare de stres agresiv, cu efecte extreme.

 

ITU se calculează pe baza măsurătorilor de la staţiile meteorologice, incluzând doi factori: temperatura aerului în grade Celsius (care se ia la umbră, la înălţimea de 2.00 metri) și umiditatea relativă a aerului (conţinutul de vapori de apă din atmosferă). ITU pentru valori mai mici de 65 de unități se consideră stare de confort, între 66-79 de unități se consideră stare de alertă, iar peste 80 de unități se consideră stare de disconfort – explicaţia constă în faptul că prin transpiraţie omul elimina excesul de căldură din corp, iar în cazul umidității ridicate nu mai elimină firesc surplusul de apă.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here