SEGREGARE – Odiseea „împrejmuirii” de pe strada Horea din Baia Mare nu s-a încheiat, Primăria controlată de Cherecheș a făcut apel la decizia care prevede demolarea acesteia în 3 luni

8
3673

ZIDUL DE PE STRADA HOREA. La 12 ani de când, din ordinul primarului Cătălin Cherecheș, două blocuri de pe strada Horea din Baia Mare (nr. 46A şi 46B), locuite preponderent de romi, au fost împrejmuite cu o construcție din beton (numit de unii gard, de alții zid, noi vom utiliza termenul folosit de instanță: „împrejmuire”), și la peste 3 ani de procese, odiseea acesteia este departe de a se fi încheiat, edilul băimărean agățându-se de orice șansă îi oferă legislația pentru a nu o demola, deși a fost deja amendat de două ori de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în 2011 (cu 6.000 de lei) și în 2020 (cu 7.000 de lei) și a pierdut în instanță toate procesele pe această cauză.

 

În consecință, în pofida amenzilor și a unei hotărâri definitive a instanței, împrejmuirea este încă în picioare. În mai 2020, un ONG (Asociația Loving Colours, înființată în 2017 de activistul social Mugur Vărzariu și care promovează drepturile fundamentale ale omului și combate discriminarea) a cerut în instanță obligarea primarului de a demola construcția de împrejmuire într-un termen rezonabil și impus, în caz contrar să i se permiță asociației să o demoleze pe banii Primăriei.

 

La 3 ani de la înregistrarea solicitării în instanță, la 22 mai 2023, magistratul de caz al Judecătoriei Baia Mare a admis obligarea Primăriei Baia Mare, „prin primar, să demoleze împrejmuirea edificată pe str. Horea, nr. 46A şi 46B, ca măsură de restabilire a situaţiei anterioare discriminării, în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii”, în caz de neîndeplinire în termenul stabilit autorizând asociația să efectueze lucrările de demolare pe cheltuiala Primăriei Baia Mare.

 

Numai că în 19 iunie 2023, Primăria Baia Mare, prin primarul Cherecheș, a depus apel la această sentință, dosarul fiind înregistrat la 3 iulie 2023 pe rolul instanței, acesta urmând să fie judecat la Tribunalul Maramureș. Deși a trecut aproape o lună de la înregistrarea apelului, deocamdată nu a fost programat primul termen de judecată al acestuia.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

8 COMENTARII

  1. NU va mai certati ! Nu va mai contrati cu argumente inutile. Toti vad gardul si gunoiul dar cel mai important lucru nu-l vede nimeni !!!. Nimeni nu vede incompetenta, incapacitatea intelectuala si indolenta crasa a unui primar care nu are nici un interes pasnic de a rezolva situatia avand in vedere ca aici nu poate aplica principiul cereches !!! De fiecare data cand intelectu lui patineaza, apeleza imediat la justitie. Daca acolo ar fi locuit femei de moravuri usoare, prostituate sau c…ve situatia era rezolvata personal de individul cereches. In loc de construirea gardului trebuia sa se ocupa de educarea acelor copii si de integrarea acelor familii de romi nu doar sa la foloseasca voturile. In loc de gard trebuia sa monteze camere (din acele cateva mii promise orasului) prin care sa monitorizeze situatia atat privind aruncarea gunoi in alte locuri cat si faptele copiilor nesupravegheati. Din centrul orasului de pe scena diferitelor cantari cand se lauda frenetic cu realizarile lui magistrale nu poate solutiona aceste probleme existentiale pentru acei oameni. Ce trebie noi sa intelegem ca nu gardul este problema ci mentalitatea si capacitatea intelectuala si manageriala a edilului cereches……….. Asta trebuie sa intelegem noi ca lipseste orasului nostru captiv, un primar pentru problemele si necesitatile oamenilor nu un show man (clovn) care isi idolatrizeaza portofelu………..

  2. Toți tâmpiții din presa străină au preluat deformat idioțenia cu „ZIDUL despărțitor „. Doar ca să aibă subiect forțat de scandal – săriți! Discriminare! . De fapt gardul este pe o singură latură din 4 (blocurile având proiecție dreptunghiulara pe sol) deci nici vorbă de izolare. Cel mai important amănunt, care se observă cu ușurință și în fotografia anexată articolului, este că gardul blochează accesul copiilor mici nesupravegheați la panta (debleul) spre strada Horea, blocurile fiind mai sus decât strada Horea. Atunci să vezi cum te vei trezi cu micuți care nu se pot opri din alergare pe panta coborâtoare spre stradă și ajungând din inerție pe partea carosabilă direct în fața mașinii !!! Presă de idioți care au zgârmat în gunoi să inventeze subiecte de senzație!

    • Nu e adevărat. Nu ați fost niciodată în zonă? Nu e un zid pe o singură parte, blocurile au fost împrejmuite. Au porți (două) de ieșire/intrare (culmea ar fi fost să nu existe, iar romii să fie nevoiți să sara peste zid). În rest, că e utilă, că nu e, e altă discuție. Însă instanța a decis că trebuie demolat, că e discriminatoriu. Mai sunt blocuri în Baia Mare lângă artere intens circulate. N-au zid.

  3. Curată „descremenare”…! Chiar asta să fie problema orașului ? Păi să- i aducem și pe cei de pe Craica în centru orașului că acolo sunt cam izolați și prin urmare, „descremenați”!

  4. Măcar acuma nu se văd maldărele de gunoaie și mizeria din spatele gardului ! Dar noi trebuie să fim pupincuriști și dacă i se năzărește la cineva ceva (vreun tip care ia bani de la cineva pentru acțiunile sale ) ,hop repede trebuie sa ne executam că așa a zis acel cineva.Foarte bine lăsați să se vadă tot jegul și mizeria și acum fara gard să ajungă jegul panayin stradă! 😂

  5. Ar trebui intrebati locuitorii orașului daca sa fie lăsat gardul acolo sau nu. Si in mașina mea a aruncat un copil cu un brad. Chiar si o mare parte dintre locatarii blocului respectiv sunt deacord cu gardul. Toata nebunia a pornit de la reporterul ăla din Galați(cred)care nu are toți boii acasa si cauta procese de genul „mi-am bagat pisica la uscat in cuptorul cu microunde si a murit”.

  6. Lăsați măi acolo gardul.
    Nu ați fot în situația de a vă arunca cu pietre sau gunoaie în mașină.
    Altfel ați pune problema.
    Oricum locuitorii văd acel gard ca pe o împrejmuire.

    .

  7. Să vezi tu iar obiecte aruncate pe șosea și spre mașini de către ” localnici ” dacă se va demola! Nu sunt deloc fanul primarului, dar zidul acela chiar își are rolul lui!
    Ascunde și mizeria care-i înconjoară pe ” băștinași ” !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here