ACCIDENT ECOLOGIC – Primarul Băii Mari acuză firma statului care a poluat râul Săsar de furtul a 40 de milioane de euro din contractul de vânzare a piritelor aurifere

1
3539
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

POLUARE. Deversarea accidentală (a… „nimeni-nu-mai-numără-câta”!) de poluanți de către Compania Națională (!!!) Remin SA în râul care traversează municipiul Baia Mare, Săsar, a dus la convocarea Comitetului Local pentru Situații de Urgență, primarul Cătălin Cherecheș menționând că a constatat „cu stupoare că Agenția pentru Protecția Mediului (director Gabriel Tămâian), Garda de Mediu (director Ioan Ștrempel), Direcția de Sănătate Publică (director Rareș Pop), Direcția Sanitar Veterinară (director Dănuț Crișan), instituții care puteau oferi informațiile concrete cu privire la acest eveniment, nu au considerat necesar să participe la această întâlnire”. De altfel, Cherecheș a cerut demisia sau demiterea șefilor instituțiilor citate, pentru sfidarea comunității și a autorității locale.

 

„(n.red. – accidentul ecologic) […] Scoate în evidență modul în care au fost gestionate perimetrele miniere în ultimii 15 ani în județul Maramureș, dar și în România. S-au cheltuit peste 3 miliarde de euro pentru închiderea și conservarea perimetrelor miniere. A venit momentul să  punem întrebările: cum s-au cheltuit acești bani?; care este efectul?; ce investiții s-au făcut?; s-au respectat proiectele tehnice?; dacă modul de achiziție a fost cel corect și ce clauze există în acele contracte?”, s-a întrebat Cherecheș, primarul municipiului continuând cu acuze grave la adresa societății Remin (repet, o companie națională, aflată sub tutela Ministerului Economiei).

 

Deși e aflată în insolvență și încă, de foarte mulți ani, nu are un plan de reorganizare, Remin, firma statului de pe perimetrul căreia s-a deversat apa de mină poluând râul Săsar a cărui culoare a devenit orange după accidentul ecologic, are în cont 20 de milioane de euro, a spus Cherecheș. „De ce 20 de milioane de euro și nu 60 de milioane de euro? Contractul pentru vânzarea piritelor aurifere, estimat inițial la 60 de milioane de euro s-a închis la 20 de milioane de euro. Ce a ponderat prețul?”, s-a întrebat primarul Cherecheș, scandalizat de motivațiile puerile a instituțiilor de protecție a mediului care au comunicat, după un extrem de grav accident ecologic, că… „nu s-a prejudiciat viața umană”, fără nicio referire la prejudiciul adus ecosistemului. „Sunt niște comuniști închistați în niște sisteme care înțeleg doar că s-a tulburat puțin apa”, a conchis Cherecheș.

 

Remin avea obligația să pună în siguranță perimetrele miniere, dar a refuzat să investească 5 din cele 20 de milioane de euro pe care le are în cont pentru a face o stație de epurare pe tunelul de scurgere de la Mina Șuior la Mina Baia Sprie și în acest fel de a proteja comunitățile și ecosistemele din zonă. „Singurul obiectiv pe care îl are Remin este să își protejeze prin salarii bune și beneficii angajații din zona de conducere, aflați sub o cupolă de sticlă”, a împărtășit Cherecheș.

 

Așteptăm reacții oficiale (SRI Maramureș, Instituția Prefectului Maramureș, APM, Garda de Mediu, Apele Române, DSP, Remin etc.) la acuzele publice, extrem de grave, aduse de edilul unui municipiu din România unei companii a statului român. În lipsa acestora, Grupul de Investigații 2mnews a decis să demareze o nouă și complexă investigație menită să ducă la aflarea adevărului și împărtășirea acestuia publicului – asta, recunosc, am scris-o voluntar și exclusiv pentru ofițerii de informații „acoperiți” (pe care îi cunoaștem extrem de bine) plătiți din banii companiei insolvente Remin SA, o companie publică a statului român, ofițeri care au datoria să vegheze la respectarea legalității și a intereselor statului nu a unor interese private, de grup.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. In sfarsit cineva spune lucrurilor pe nume.Felicitari primarului Catalin pt.curajul de a pune degetul pe-o rana veche , deschisa si f.f.periculoasa in viitor pt.comunitatea din Baia Mare si mai ales Baia Sprie.De ani de zile se dau bani multi , f.multi pt.inchiderea,conservarea si ecologizarea perimetrelor miniere dar situatia este dezastruoasa si tragica in perspectiva apropiata .Stau multi pe scaune calde si moi cu salarii exorbitante , toaca banii ?????? ministerul o arunca pe Remin, astia pe lichidator si firma care se ocupa de inchiderea perimetrelor si din tot acest carambol si dat din umerii avem de suferit administratiile locale , primarii care se lovesc de acest zid si afectati in final suntem toti locuitorii acestor zone afectate de acest fenomen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here